VINTER I RUTAN

Av publicerat

– MED YVETTE & ANDRÉ

Hjältarna i spåret är en sak. Men Vasaloppet, som nu firar 100 år, är också en högtidsstund för miljontals svenskar som vill vara en del av upplevelsen – på avstånd. Nästan

fyra av tio följer äventyret via olika skärmar.

AV HENRIK LENNGREN.

“Många beskriver att de längtar efter helgen, att få krypa upp i soffan på morgonen med kaffet och ha tv:n på sorlandes under dagen.”

Och Kristallen för ”Årets sportproduktion” går till… Att Vinterstudion fick ett av de finaste prisen på Cirkus i augusti 2021 var ingen överraskning. Få program har lika kunniga, krävande och lojala tittare – och få program har lika pålitliga programledare. Den här vintern är schemat i vanlig ordning fullspäckat. Eller vad sägs om världscupen i skidskytte och alpint, längdåkning från Ski Classics och Tour de Ski samt ishockey i Karjala Tournament och dam-VM i bandy?

– Jag träffar ofta engagerade personer som vill prata Vinterstudion i mataffären eller ute på barnens idrottsaktiviteter. Många beskriver att de längtar efter helgen, att få krypa upp i soffan på morgonen med kaffet och ha tv:n på sorlandes under dagen, säger Yvette Hermundstad, ett av Vinterstudions ankare.

Hon konstaterar att det känns inspirerande att ha tittare som är så trofasta.

– För många är Vinterstudion som en trevlig kompis. Man kanske inte ser varenda sekund, men tv:n står på där i hörnet.

2022 fyller Vasaloppet 100 år – och det kommer såklart uppmärksammas i Vinterstudion. Vasaloppet och SVT har varit en given ekvation sedan 1966, och idag tar vi mer eller mindre tagit direktsändningar för givet. Sven ”Plex” Petersson, vars röst vi hörde redan under den första direktsändningen, kom snabbt att bli symbolen för loppet. Inte minst i samband med starten och med sitt bevingade ”God morgon, god morgon, och välkomna till Berga by”. I boken ”50 Vasalopp” skrev han själv om en av många starter – 1970:

”Nära 8 700 ivriga löpare rörde liksom hela den väldiga öppna platsen på sig, en syn från ovan där alla försök att finna beskrivande ord var lönlösa. Jag kände det som att en skönare bild av sport nog aldrig tidigare skådats någon- stans på vår jord.”

I dag är det Yvette Hermundstad som förvaltar arvet efter ”Plex”. Att hälsa tittarna god morgon, på sitt eget vis, beskriver hon som ärofyllt, högtidligt, förväntansfullt, äkta och speciellt.

– Det är ett klassiskt ögonblick inför en klassisk idrottshändelse så djupt rotad hos svenska folket och även hos mig såklart. Jag har växt upp framför tv:n med Plex som hälsar god morgon. Att få stå där i gryningen den första söndagen i mars när luften vibrerar av historik, kultur, myllret av åkare, klockan som räknar ner mot start… det är lika stort och mäktigt år efter år, säger hon.

Foto: Ulf Palm/Vasaloppet

120 personer är knutna till den laguppställ- ning som SVT skickar till Vasaloppet varje år. I produktionen finns en helikopter och tre skotrar. Två flygplan sköter länkning av bilder och teknikerna förfogar över drygt 30 kameror. En gång i tiden avslöjade producenten Lennart Jelbe att SVT fuskade lite med den rapportering som gjordes från 1967 års Vasalopp: ”Vi använde oss nämligen av några kamerasekvenser tagna från helikoptern året innan. Ingen märkte någon skillnad och helheten i reportaget blev bättre på det här viset.”

Idag behöver dock inte SVT varken ”fuska” eller ”manipulera”.

– Tvärtom har vi varit väldigt transparenta i studion före start när molntäcket legat lågt över startgärdet och det har varit tveksamt om vi ska kunna skicka upp helikoptern för att ta den klassiska startbilden. Då har vi sagt det, och om jag minns rätt är det bara en gång vi inte fått den bilden utan fått använda kameror från marken, uppriggade på ställningar och kanske från skotern, säger Yvette.

Hon brukar själv botanisera i Vasaloppsarkiven, både för nöjes skull och för research i Vinterstudiosändningar. Vasaloppet kallar hon för en av vinterns höjdare.

– Många brukar säga att vasafrukosten framför tv:n är en årlig höjdpunkt, och flera miljoner tittare hänger med oss hela dagen. Om du gillar skidåkning så får du allt: folkfesten, motionärers kamp, vedermödor och lycka
i kombination med ett vasst elitlopp. Den blandningen gillar jag, och uppenbarligen många med mig. Det finns inget motstycke till sportsändning och jag ser det som ett kulturarv att förvalta.

Foto: Janne Danielsson/SVT

YVETTE HERMUNDSTAD

Född: Den 1 oktober 1971 i Östersund. Bakgrund: Började sin journalistkarriär 1993 på TV4-sporten där hon slutade 2000 för att två år senare gå till SVT Sport. Hon var anställd på SVT från 2002 till 2017, varefter hon fortsatt anlitats av företaget på frilansbasis.

Kuriosa: Under sin tid på Lilla Sportspegeln gjorde hon en mycket uppmärksammad intervju med Zlatan Ibrahimović inför Lilla Sportspegelns 25-årsjubileum.
Aktuell: Som programledare för Vinterstudion.
Källa: Wikipedia

 

“Spänningen finns där varje minut av de fyra timmarna. Plötsligt sker något: en utbrytarklunga, den bakom närmar sig, någon går loss, taktiska val…”

Borde vi inte, i det rastlösa samhället vi lever i, tröttna på en så pass sändning där man i mångt och mycket följer en stor tätklunga i fyra timmar?

– Haha, tvärtom om du frågar mig! Spänningen finns där varje minut av de fyra timmarna. Plötsligt sker något: en utbrytarklunga, den bakom närmar sig, någon går loss, taktiska val… Det går inte att släppa uppmärksamheten, då kan grunden till avgörandet eller själva avgörandet ha gått dig förbi.

 

Foto: Janne Danielsson/SVT

ANDRÉ POPS

Född: Den 7 oktober 1972 i Eskilstuna.

Bakgrund: Studerade journalistik på JMK vid Stockholms universitet. Praktiserade under tiden på SVT Sport, där han senare blev an- ställd. Har fått stor uppmärksamhet för sina intervjuinsatser under såväl olympiska spel som världsomspännande mästerskap i fotboll, friidrott och alpin skidåkning.

Kuriosa: Valdes till årets julvärd i SVT 2010. När Expressen samma år, till sina läsare på webben, ställde frågan ”Vem är din favoritjulvärd?” fick Pops flest röster.

Aktuell: Som programledare för Vinterstudion.
Källa: Wikipedia