KEYYO – GANSKA MYCKET INVOLVERAD I ALLT

Av publicerat

Hur Keyyo navigerar sin karriär för att nå sitt mål just nu och vad hon är riktigt bra på är bara några av de saker hon berättar för vår reporter Monika Agorelius. Hon avslöjar också var hon hittar den bästa kebbaben.
AV MONIKA AGORELIUS FOTO ROBERT ELDRIM

 

 

Foto: Robert Eldrim

 

“Jag litar väldigt mycket på min magkompass, vad som känns rätt och fel för mig. Sen är det ju så klart så att när man jobbar på en arbetsplats så finns det vissa villkor som måste följas.”

Att skriva en kort sammanfattade faktaruta om Kristina Petrushina är ingen enkel uppgift. Keyyo, som hon kallas, har gjort så otroligt många olika spännande saker de senaste åren att det är omöjlig att summera i några få meningar. 24-årigen är en av våra allra mest omtyckta programledare och komiker. När INRIKES möter upp med henne på Zoom berättar hon om kärleken till TV, hur hon navigerar sin karriär och vad hon allra helst vill göra om fem år.

Grattis! Vi ser dig i många populära TV-program just nu och din karriär går lysande. Jag är nyfiken på hur mycket kontroll du har över din egen karriär? Många artister släpper alla beslut till andra, managers, affärsrådgivare och så vidare, medan andra är involverade i alla beslut och har full koll på allt som händer. Hur navigerar du din karriär?

– Den frågan har jag aldrig fått, någonsin. Jag skulle nog säga att jag är ganska mycket involverad i princip alla delar. Jag är väldigt nära de människor jag jobbar med, men jag är samtidigt väldigt mottaglig för råd och input. Jag litar väldigt mycket på min magkompass, vad som känns rätt och fel för mig. Sen är det ju så klart så att när man jobbar på en arbetsplats så finns det vissa villkor som måste följas, att man kanske inte kan hoppa på alla slags projekt utan måste fokusera på en grej. Men jag har faktiskt äran att styra ganska mycket själv, vilket kan vara både på gott och ont, men att jag har respekt för de arbetsgivare jag valt att jobba med.

Foto:Robert Eldrim

Vad är du allra bäst på, om du fick välja bara tre saker?

– Rent arbetsmässigt? Öppna konservburkar, det är jag en jäkel på och det är viktigt att det kommer med på min topp trelista. Haha. Jag är ganska bra på att vara öppensinnad och mottaglig för nya idéer. Jag älskar att spåna. Som en tredje grej skulle jag säga att jag älskar att vara en del av en ensemble, en del av en redaktion. Det har gjort mycket för mig de senaste åren, att få möta och arbeta tillsammans med personer som är likasinnade och kan ge mig mycket input. Det har fått mig att växa jättemycket.

Härligt. På det sättet skapar du ju unika egenskaper, genom att suga åt dig och inspireras av goda sam- arbeten. Man kan ju inte kunna allt, men är man intres- serad av att utvecklas så har man ju alla förutsättningar för att lyckas.

– Precis. ‘Fake it ‘til you make it’, som man brukar säga. Eller för att citera Rhianna: ‘On bad days I pretend’. Om Rhianna säger så, så får man anamma det.

Gillar att du citerar Rhianna, hon är smart. Har du träffat någon idol som du blivit starstruck av att möta?

– Nej, inte som jag kan komma på. Jo förresten, jag har fått träffa och krama om Katy Perry. Det var lite speciellt faktiskt, men jag hade ångest efteråt för jag betedde mig som en potatis. Jag blir nog inte direkt starstruck, men jag kan bli väldigt nervös om jag möter någon chef, alltså om det är en person som jag ser upp till rent yrkesmässigt. Jag kan tappa ett vatten-

 

“Öppna konservburkar, det är jag en jäkel på och det är viktigt att det kommer med på min topp trelista.”

Foto: Robert Eldrim

glas till exempel, som förresten är ett exempel taget från verkligheten. Haha.

Du är väldigt bra på att bjussa på dig själv och din humor är fantastiskt rolig, men vad får dig att brista ut i gapskratt?

– Jag kan tycka det är roligt ibland när något blir dumt. Till exempel, förra veckan satt vi och skrev manus till Är du helt hundra? Vi skulle presentera gästerna på ett roligt sätt, så vi spånande om att byta ut deras normala yrkestitlar mot något annat yrke, som att kalla dem för ‘Floristen Carolina Gynning’ eller ‘Fastighetsskötaren Carolina Gynning’. Vi skrattade hysteriskt mycket. När jag berättar det här nu så låter det inte ett dugg roligt, men det var det då. Haha. Jag kan sitta och skratta för mig själv, om jag tänker på något roligt eller en tokig situation. Jag har ganska nära till skratt jämt, men det bästa är om man är med en kompis och skrattar så att magen viker sig.

Du är väldigt mångkunnig och har gjort många olika saker. Vad brinner du mest för?

– Jag har fått möjligheten att göra väldigt mycket. Jag har till exempel skrivit en humoristisk kokbok, för jag brinner väldigt mycket för mat. Jag har fått programleda mycket och även gjort mycket radio. Jag har ett följe på sociala medier och jag får ofta frågan om jag vill vara en influencer. Jag vill inte spreta för mycket och i grund och botten brinner jag för TV, det är det jag vill syssla med. Jag vill jobba som programledare och jag vill producera så jag försöker att navigera mig dit. Jag har många gånger fått höra är att jag borde tänka smartare, ur ett ekonomiskt perspektiv, karriärsperspektiv eller följarepreskeptiv. ‘Du skulle kunna tjäna så mycket pengar på olika samarbeten eftersom du har så många följare.’

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Det är jätteolika. Om det inte är en inspelningsdag så kan det vara förarbete när man sitter och planerar om det redaktionella. Eller så kanske jag gör radio, eller så gör jag något annat. Det kan vara ganska olika på olika dagar. På kvällen äter jag något gott, jag gillar att laga mat. Och så går jag på dans någon gång i veckan.

Du växte upp i Dalarna. Hur ofta reser du dit?

– Det händer då och då. Det är en annan luft där, friskare. Och så har de bättre kebab, alla ställen där har bättre kebab än i Stockholm.

Har du något smultronställe i Sverige?

– Pizzerina Lilla Napoli i Falkenberg. Det är alltid svårt att få tag på pizzor där, det är ett väldigt populärt ställe. Deras pizzor har god deg, personalen är självsäker och pizzorna är gjord med goda råvaror.

Foto: Viktor Fremling/SVT

Du reser mycket inom Sverige. Vilken är vackraste tågsträckan?

Det finns en sträcka i Dalarna där lokföraren alltid berättar personliga kuriosa i högtalarna. ‘Om ni tittar till vänster ser ni platsen där jag fick min första katt. Han hette Loke och var svart. Och till höger ser ni min första skola’. Han håller på så, med liknande kuriosa mellan fyra olika städer.

Vilken är din mest minnesvärda resa utomlands?

– Flytten från Ryssland till Sverige. Då åkte jag och mamma Transsibiriska järnvägen. Jag gjorde om resan tillbaka femton år senare tillsammans med skådespelaren Johan Rhenborg. Det var jättehäftigt att få göra resan igen och se allt med vuxna ögon.

Hur ser din framtida karriär ut? Vad skulle du vilja göra framöver som du inte gjort ännu?

– Jag älskar, älskar, älskar svensk TV. Jag har TV:n på konstant. TV har alltid varit mitt sällskap. När andra spelade fotboll, tennis eller ishockey så var min största hobby att titta på TV. Det kanske är en väldigt lat hobby, men jag tycker verkligen om TV och jag tycker att vi har hög nivå på TV-programmen i Sverige. Jag skulle jättegärna arbeta med att ta fram nya format och kanske vara med och utveckla nya program.

Jag har fått erbjudnande från ryska TV- bolag som har hört av sig. Jag är en person som tvivlar ganska mycket på mig själv så jag har ingen aning om hur ska jag ställa mig till det. Men det är sjukt häftigt att man aldrig vet vad framtiden har att erbjuda.

Rysk TV låter jättehäftigt.

– Ja, det är ju mitt första språk, mitt modersmål. I och för sig pratar jag ryska som en 9-åring. Haha.

Att komma från Ryssland till Dalarna måste ju ha varit en kulturchock?

– Ja, vi flyttade ju från en miljonstad i Sibirien till Smedjebacken. Omsk är en ganska industriell stad och det var dygnet-runt-öppet överallt. Och så kom man till Smedjebacken och den enda mataffären där vi bodde stängde kl. 16.00 på söndagar. Vi var liksom ‘men, svälter ni på kvällarna, hur gör ni?’ Mamma kunde inte gå i stilettklackar på vägarna, för det var grusvägar överallt. Haha. Det var verkligen en väldigt stor omställning. Vi blev verkligen dalkullor snabbt. Min mamma var ung när hon flyttade, 29, och hon gick från att vara storstadstjej till att bli en dalkulla.

Vad stolt hon måste vara över dig.

– Jag hoppas det. Hon är ju ryska så hon är väldigt sträng. Hon har mig som omslagsbild på sin Facebook och då tolkar jag det som ett tecken på stolthet. Haha.

Foto: Viktor Fremling/SVT

KRISTINA ‘KEYYO’ PETRUSHINA

Ålder: 24
Bor: Stockholm
Yrke: Komiker, programledare, skådespelare, konferencier
Bakgrund i korthet: Keyyo föddes i Omsk i Sibirien och flyttade till Sverige som 9-åring. Uppväxt i Smedjebacken i Dalarna. Flyttade till Göteborg för att gå samhällslinjen på gymnasiet med inriktning teater sista året. Slog som tonåring igenom som videoblog- gare på YouTube, där hon varvade vardags- händelser med komediinslag. Idag har hon mer än 502 000 följare på Instagram och har vunnit prestigefyllda priser som ‘Årets humorkanal’ och ‘Sveriges roligaste YouTu- ber’. Keyyo har varit programledare för bland annat Cancergalan och Rockbjörnen, medverkat i flertalet komedishower samt gjort en dokumentär resa genom Ryssland tillsammans med Johan Rhenborg i Keyyo med Rhenborg i Ryssland för SVT. Dess- utom var hon en populär deltagare i program som Bäst i test och Let’s Dance.
Aktuell: I SVT:s lördagsunderhållning Är du helt hundra? och i realityserien Svenska powerkvinnor på TV3 och Viaplay.