HUNDEN PÅ KONTORET

Av publicerat

Att många skaffat hund under pandemin är ett faktum, och nu när det är dags att komma tillbaka till kontoret vill många gärna ta med sin hund.I en undersökning har Agria Djurförsäkring frågat och hundarnas dagar har man ett schema och 500 hundägare om hur de tänker lösa hundens nya vardag. Av de tillfrågade uppger 18 procent att de kommer att ta med sig hunden till jobbet. Majoriteten, 25 procent kommer att ta hjälp av vänner och släktingar, 15 procent uppger att de kommer anlita en dog walker eller ett hunddagis och resterande att de kommer att åka hem under dagen för att rasta hunden.

– Det är väldigt glädjande både för hundägare, hundarna och kollegor att så många arbetsgivare välkomnar hundar efter pandemin! Hundar sprider trivsel, sänker stressnivåer och brukar trivas bra på arbetsplatser, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Agria har själva ett särskilt kundkontor i Stockholm med plats för ett 40-tal hundar i kombination med arbetsplats till anställda hundägare. För att optimera både verksamhet och hundarnas dagar har man ett schema och hjälps åt med promenaderna.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om det är möjligt att ta med hunden till arbetsplatsen. Får du ett ja är ett tips att komma överens om till exempel vilka ytor hunden vistas i och vad som händer om olyckan skulle vara framme och hunden förstör något.

Allt fler arbetsgivare som välkomnar hundar, iordningställer särskilda utrymmen för hundarna. Dessa ska i så fall uppfylla kraven i Djurskyddslagen. Där står det bland annat att hundens förvaringsutrymmen ska vara utformade så att hunden kan bete sig på ett naturligt sätt och inte utsättas för onödig stress.

SKAPA TRIVSEL FÖR HUNDEN PÅ KONTORET

  • Skapa en trygg och mysig plats för hunden på kontoret med en korg eller bädd och någon leksak. Många hundar gillar att ligga under husses eller mattes skrivbord eller avskilt i en hörna.
  • Om du jobbar i kontorslandskap, kan kompostgaller fungera som avgränsning för hunden.
  • Se till att ha en handduk till hands för att torka av tassarna efter en promenad.
  • Sätt upp regler för hunden – den får inte skälla eller störa dina arbets- kamrater. Låt den heller inte hälsa på alla som går förbi. Samtidigt får inte dina kollegor sticka till din hund godsaker i tid och otid.
  • Känn in så att hunden trivs och mår bra av att vara med på jobbet. De flesta hundar finner sig till ro, men det finns hundar som blir stressade av att vara på en arbetsplats där många människor rör sig.
  • Tänk på att hunden får många intryck på en arbetsplats som den inte får hemma. Många vittnar om att hunden är trött efter en dag på jobbet, särskilt innan den vant sig vid sin nya miljö.