PLANERA FÖR FJÄLLVANDRING

Av publicerat

Även i år väntas många ge sig ut i den svenska fjällen, vandrare av alla de slag – både vana och inte fullt så vana. Friluftsfrämjandet bjuder här på några råd för de som vill ge sig ut och uppleva naturen på ett säkert vis.

AV YVONNE GULL

Grunden för en lyckad vandring är att du utgår från dina egna förutsättningar. Det behöver absolut inte handla om att vandra långt eller om att vara ute länge.
– Dagsturer från en fjällstation eller ditt tält som bas kan vara lika spektakulärt. En del fjällstationer ligger till och med tillgängliga med
bil och det finns ledarledda turer man kan följa med på. Är du ovan fjällvandrare är det ett jättebra och tryggt sätt att prova på, säger Andreas Karlsson, verksamhets- och utbildningsansvarig för fjällvandring och tur på Friluftsfrämjandet.

På grund av pandemin finns det även några saker du bör ha koll på. Det handlar om att hålla avstånd, göra kortare turer, förboka boende och visa hänsyn vid anläggningarna. Tänk på att Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller även i fjällmiljö. Vill du ge dig ut på en fjälltur är det dessutom viktigt att ha koll på vilka utmaningar som du kan stöta på, och hur du löser dem.

 

Du behöver ha kunskap om vilken utrustning just din tur kräver, och vad som behövs för att hålla dig varm, torr och mätt om du måste vara ute längre än du tänkt. Det finns otaliga fint väderfotografier på fjällen på sociala medier, men det är viktigt att vara medveten om att vädret skiftar väldigt snabbt och det kan bli riktigt blåsigt, blött och kallt även på sommaren. Blir det riktigt dåligt väder kan du behöva vänta in att vädret blir bättre innan du kan förflytta dig eller få hjälp. I tider som dessa behöver du också tänka på vad du gör ifall du blir sjuk under turen, och lätt kunna ta dig till vården. Det behöver du förbereda för redan innan du ger dig ut, säger Andreas Karlsson.

För den som vill göra en fjälltur i sommar är det viktigt att förbereda sig noga, och lära känna sin utrustning redan på hemmaplan.

Köp en karta och en kompass och se till att du vet hur du använder dem. Både mobilbatteri och täckning kan svika dig på fjället. Om du tänker tälta, lär känna ditt tält i fint väder. Sätt upp det runt knuten så att du vet precis hur det funkar – du vill inte behöva fundera på det när du behöver ta skydd snabbt, säger Andreas Karlsson.

Gå in dina skor med rejäla promenader, gärna i skogen, så du blir bekant med dem och känner var det finns risk för skavsår. Ställ in ryggsäcken, lägg något tungt i den och prova att gå en längre sträcka. När fjällturen sedan börjar slipper du lägga tid på att justera och du har också vant kroppen vid den ovana belastningen. Men det är inte bara utrustning, kunskap och erfarenhet som är viktigt, utan också att fjällvandra på ett varsamt sätt.

Fjällmiljön är känslig och när vi är där måste vi visa stor respekt för såväl andra människor som djur och natur. Överväg att besöka ett fjällområde med färre besökare – när vi sprider ut oss minskar vi också slitaget på naturen. Läs på om det område du vill besöka. Nationalparker och naturreservat kan ha särskilda regler som gäller just där. Allt du bär ut på fjället bär du hem – lämna inte kvar något skräp. Ta reda på hur du bäst tar hand om toabesök och matrester. Tänk “inte störa, inte förstöra”, påminner Andreas Karlsson.

 

 

5 TIPS FÖR FJÄLLTUREN

Gör det inte så avancerat. Är du ovan, lär känna fjället utifrån dina förutsättningar. Du kan njuta av fjället utan att gå långt eller högt. Gör dagsturer från ditt tält eller fjällstation, där du har nära till att få hjälp om det behövs. Vill du ändå gå längre – följ med på en ledarledd tur.

1. Ta reda på vad du behöver ha med dig för den tur du ska göra – räkna alltid med att behöva vara ute lite längre ifall du skadar dig eller vädret gör att du behöver slå läger och vänta in hjälp.

2. Köp en karta och en kompass och lär dig hur du använder dem. Lita inte enbart på telefonen.

3. Lär känna din utrustning på hemma plan. Gå med skorna, ryggsäcken med vikt och sätt upp ditt tält. Väl på turen vet du hur allt funkar och känns.

4. Meddela alltid någon hemma om din färdplan och när du förväntas vara tillbaka.

5. Läs på om allemansrätten och hur du kan besöka fjällen på ett, för naturen, så varsamt sätt som möjligt.