SANNA NIELSEN – SOMMARENS BÄSTA ALLSÅNG

Av publicerat

Sommaren börjar på riktigt när Allsång på Skansen kör igång för säsongen. Även i år är det den alltid lika glada och sprudlande Sanna Nielsen som håller i takt- pinnen. En roll hon aldrig kunnat drömma om, men nu innehaft i sex år.

TEXT MARLENE RINDÅ JIKITA FOTO JANNE DANIELSSON

Foto: Janne Danielsson

Sanna Nielsen slog igenom redan som 11-åring när hon hamnade på svensktoppen med låten Till en fågel. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt och med åren har hon sommarpratat i P1, och programlett både Melodifestivalen och Allsång på Skansen. Sanna Nielsen skulle fylla 12 år första gången hos själv var gäst i programmet, då med Lasse Berghagen som programledare.

Vad hade du sagt om något viskat till dig att du skulle bli programledare en dag?

– Ah, du är en riktig skojare du! Hade jag sagt för det hade jag aldrig trott på. Kanske när man är 50 eller något sånt, när man levt lite mer och har större erfarenhet för att göra det jobbet. Men det kom ju lite tidigare och det är jag jätteglad för, jag får göra så mycket roliga saker i programmet som jag inte hade fått göra annars.

Hur gick det till när du fick frågan? Sa du ja direkt?

– Jag var på managementkontoret och skulle ha ett möte med SVT. Jag hade precis gjort melodifestivalen och tänkte att det kanske hade något med det att göra. En bit in i mötet kom frågan: ”Skulle du kunna tänka dig att vara intresserad av att göra ”Allsång på Skansen”? Min kropp sa ja direkt, men jag sa ju lite proffsigt ”Tack så mycket för frågan, det här måste jag hem och fundera på”.

Som alltid när stora, roliga saker dyker upp, ringer hon lillebror Thimmy. Han är alltid krass och ger en annan synvinkel. Att programleda Melodifestivalen sa han direkt nej till ”ska du verkligen ta det nu när du äntligen är så omtyckt”. Det var samma svar när det gällde Allsången. Allt av omtanke om sin storasyster, han är rädd att alla har åsikter och att löpsedlar ska såra henne, men han vet också att Sanna säger ja till allt ändå.

“Men det kom ju lite tidigare och det är jag jätteglad för, jag får göra så mycket roliga saker i programmet som jag inte hade fått göra annars.

Efter att ha tackat ja till jobbet fick hon rådet att göra programmet till ”sitt”. Vad som är ”sitt” är dock svårt att veta innan man ens haft premiär, så hon funderade och kände sig fram så gott det gick. Att hålla reda på manuskort och allsångshäfte och samtidigt göra en intressant intervju med en artist i direktsändning var helt nytt, så det första beslutet var att lära sig alla manus och alla allsånger utantill. På så sätt kände hon sig trygg och skulle inte få panik när något oförutsett inträffade på scen.

Att pussla ihop ett program handlar om ett rejält teamarbete som börjar redan i februari. Sanna är med i alla delar, förutom att välja och kontakta artisterna. Hon vill helt enkelt inte. Däremot kan hon komma med önskemål på gäster som hon skulle vilja ha med i programmet. För Sannas del handlar det mest om att fundera ut shownummer och vad som ska hända på scen. Varje säsong har hon startat med att spela ett för henne helt nytt instrument, i år är det saxofon.

– Jag övar som en tok för att jag tycker det är så roligt att få utmana mig själv lite och bjuda på något som är utanför min comfort zon. I år blir det alltså saxofon och det är ett fruktansvärt instrument! Det är väldigt roligt och jag har lärt mig det jag ska göra, men stackars grannar!

Sanna får vara med och bestämma allt, men vill inte vara delaktig i valet av artister. Men hon har en liten önskelista på artister som hon skulle tycka vara roligt att ha med, sen får redaktionen göra jobbet. Lill-Babs och Sissel Kyrkjebø var från början två av drömgästerna, de var med redan första och andra säsongen. Celine Dion är lite av Sannas husgud och står ständigt överst på drömlistan. Kunde Lasse Berghagen få Ricky Martin och Wyclef Jean till Skansen, så ska väl Sanna kunna fixa Celine Dion?

Foto: Janne Danielsson

Det är sex allsånger i varje program, favoriten är ”En kväll i juni”. Teamet jobbar hårt för att hålla kvar de traditionella sångerna samtidigt som man också vill föra programmet framåt. Det ska passa både den äldre publiken som vill ha de traditionella allsångerna och den yngre publiken som är framtiden för programmet. Det måste bli en bra mix där man försöker att förnya sig lite för varje år, ett svårt men jätteroligt arbete.

Sanna ser det som en stor ära att få leda Allsång på Skansen. Programmet är en tradition rotad i den svenska folksjälen och hon tar sig an uppgiften med stor respekt. Hon vill att varje program ska kännas kärleksfullt och spontant.

2020 var första året sedan 1990 som man inte hade någon publik. Allsångskören utrustades med mikrofoner och fick husera längst framme vid scenen istället för publiken. Det gick bra det med, men i år är publiken tillbaka. Inte lika stor som förr, men den finns där igen och det ger en extra krydda till artisterna på scen. Kanske kan publiken nästan vara tillbaka till det normala i slutet av sommaren, vart efter restriktionerna hävs.

Under sommaren gör Sanna inte så mycket annat än att planera, repetera och sända programmet. Med nyköpt hus vill hon vara hemma så mycket det går och njuter av att komma hem efter sändning och vila ut.

– När jag kommer hem från allsången är det så härligt att bara få stänga av. Ljusen är tända på terrassen och jag går omkring och vattnar mina blommor, påtar i trädgården, fortfarande i mina scenkläder och det är helt tyst. Den kontrasten är så otroligt mycket värd för mig. Det är då jag laddar mina batterier.

Sista programmet sänds i mitten av augusti. Då lockar Rättvik i Dalarna där svärföräldrarna har stuga, men självklart blir det en och annan tur till barndomsstaden Bromölla också. Sanna kommer även att spendera en hel del tid hemma, i bästa fall tillsammans med sina föräldrar, som inte sett det nya huset än.

Sanna vill gärna rekommendera oss alla att turista i vår egen hemort med omnejd. Det tycker hon själv att de gör alldeles för sällan. En uppmaning vi alla borde lyssna på, Sverige är fantastiskt!

“När jag kommer hem från allsången är det så härligt att bara få stänga av. Ljusen är tända på terrassen och jag går omkring och vattnar mina blommor, påtar i trädgården, fortfarande i mina scenkläder och det är helt tyst.”
Foto: Janne Danielsson

FAKTA

Allsång på Skansen visades för första gången i SVT den 3 augusti 1979, det skulle bli total fyra program den sommaren. Året efter blev det åtta och efter ett uppehåll visades ytterligare fyra program 1984. Sedan pausades Allsången ända till 1990 men är sedan dess är den en återkommande sommarhöjdpunkt.

Sanna Nielsen leder Allsång på Skansen för sjätte året. Som företrädare har hon välkända Bosse Larsson och Lasse Berghagen som ledde programmet i hela 14 respektive nio år. Anders Lundin höll i taktpinnen i åtta år, innan Måns Zelmerlöw tog över de nästföljande tre åren. 2014 var året för den första kvinnliga all- sångsledaren nämligen Petra Marklund och nu är det alltså Sanna Nielsen som leder både sången och programmet som i år firar 40 års jubileum.

 

SANNA VIKTORIA NIELSEN

Född: 27 november 1984 i Edenryd i Bromölla kommun
Familj: Sambo Joakim Ramsell och bebis till hösten
Bostadsort: Nyköpt hus i Tyresö
Yrke: Artist och programledare
Onödigt vetande: Sanna är duktig på att vissla