MÅNS ZELMERLÖWS CAVA

Av publicerat

Måns Zelmerlöws karriär har gått i raketfart. Från att han börja spela gitarr som liten till att vara programledare, skådespelare, artist, medverkat i musikaler samt i olika underhållningsprogram till att nu släppa en cava.

– Jag är så tacksam för allt som jag har varit med om, säger Måns.
AV ANN FOGELBERG FOTO WOLFGANG KLEINSCHMIDT

“Jag var aldrig bäst på någon sport utan var lagom bra på många sporter. Jag hade ingen riktig roll i gänget. Egentligen ville jag bli tennisproffs. Men det blev musiken i stället, jag insåg att jag kunde sjunga och spela gitarr.”

Måns Zelmerlöw föddes 1986 i Lund, där det var Måns mormor, som var den musikaliska i familjen. Hon var med i kyrkans kör och hade det musikaliska i sig. Hans föräldrar ville förvisso att han skulle börja spela ett instrument och de ville även att Måns alltid skulle sjunga hemma när de hade gäster.

– Det gav mig erfarenheter och rutin. Jag sjöng mig genom målbrottet, där jag hade kontroll över min röst. Det kom helt naturligt, fortsätter Måns. Sport var egentligen inte hans grej, erkänner han, utan han hittade i stället musiken.

– Jag var aldrig bäst på någon sport utan var lagom bra på många sporter. Jag hade ingen riktig roll i gänget. Egentligen ville jag bli ten- nisproffs. Men det blev musiken i stället, jag insåg att jag kunde sjunga och spela gitarr.

I och med att hans föräldrar ville att han skulle spela ett instrument, så såg de till att han fick pianolektioner, men det var inte hans grej.

– Det gick väldigt dåligt. Jag fick bara träna skalor, vilket jag som nioåring var lagom intres- serad av. Då var gitarr mycket roligare. Där kunde jag lära mig tre ackord och utifrån det spela hur många låtar som helst.

SOLO PÅ AVSLUTNINGEN

På skolavslutningen i fyran stod han ensam på scenen för första gången och sjöng, Fjäril vingad, solo. Och efter det har det bara rullat på. När han gick i sjuan fick han en förfrågan av niorna att bli sångare i deras rockband.

– Det var ju lite coolare. Det var mycket rock och Santana då.

Några år senare gick han tillbaka och valde att sjunga lite smörigare, såsom bland annat Ronan Keating och erkänner att han alltid har sett upp till Björn Skifs.

– Och jag märker nu att många unga artister ser upp till mig på samma sätt. Vilket är kul.

SAKNAR SCENEN

Under pandemin har det känts tungt för Måns, då han inte kan stå på scenen. Det har heller inte funnits någon tid till att skriva ny musik.

– Jag trodde att jag skulle göra det, men det är svårt när skolorna är stängda, att ha båda barnen hemma, och att vara kreativ samtidigt. Det blev snarare tvärtom, jag blev mindre kreativ. Jag saknar att stå på scenen. Man har tagit det för givet under alla år att få spela. Jag saknar det så enormt mycket och mår inte bra när jag inte får utlopp för det. När jag vet att jag ska på turné, så kan jag lättare skriva ny musik. Målet när jag skriver musik är att ”det här vill jag framföra”. Och när det inte finns någon turné att se fram emot så är det rätt så svårt att skriva, förklarar Måns.

År 2020 var helt tomt för Måns men under 2021 har det varit full fart. Från att vara programledare i Melodifestivalen till att sitta
i juryn i det populära programmet Masked Singer.

– Det är kul att ha fått komma tillbaka. Masked Singer har blivit väldigt populärt med två miljoner tittare. Det har varit kul att få vara med i ett nytt system i Sverige. Det har ju blivit en snackis, så det skulle inte förvåna mig om det blir en uppföljning.

En dröm och ett mål för Måns var tidigt att få vara programledare för Allsång på Skansen. Drömmen slog in och under tre år, stod han som programledare för programmet, innan han klev av.

“I och med att jag tidigare bodde i Barcelona så kändes det skoj att spinna vidare på ett vin med den kopplingen.”

– Jag blev så förknippad med Allsången att det inte ens noterades att jag släppte en platta, Barcelona session, en av mina bästa faktiskt. Det var ingen som ville lyssna på den. Jag hade blivit varnad av många i branschen att om jag tackar ja till Allsång, så kommer jag bli förknippad med det och att det skulle bli tufft för mig att ta mig tillbaka som artist. Och de hade rätt, så var det faktiskt. Det var svårt att ta sig ur Allsångs-facket. Det blev ett vilset kapitel i mitt liv, där jag inte riktigt visste vem jag var eller vart jag skulle och hur jag skulle ta mig tillbaka som artist. Jag började skriva låtar till Melodifestivalen, berättar Måns.

Han pendlade under den här tiden mycket till sin lägenhet i Barcelona och skrev på en låt som han skulle medverka med i Melodifestiva- len 2015, ”Runing low”.

EFTER ALLSÅNGEN

– Jag hade ju drömmen att vinna hela Melodifestivalen. Men skivbolaget gav mig i stället en annan låt, ”Heroes”, vilket var svårt att acceptera då. Men mina kompisar sa att om jag skulle vinna så skulle jag satsa på ”Heroes”. När jag väl hade bestämt mig, så kände jag att den här var kanon på riktigt. Det blev ju en helt annan resa, men den blev ju ännu bättre.

Och med facit i hand var det bra att han till slut gav med sig och accepterade ”Heroes”, som tog honom till seger både i Melodifestivalen Sverige och i den stora Eurovision song contest.

– Det är nog det som jag är mest stolt över. Att ha axlat favorittrycket och ha levererat, trots vetskapen om att det sitter två miljoner bakom kameran och ha ett land på dina axlar. Det är jag väldigt stolt över att ha gjort. Man blir sugen på att göra det igen.

För fyra år sedan tog Måns kontakt med Hermansson vinimport för att se om de var intresserade av att släppa en cava med hans namn på. Just då rann det ut i sanden.

– Under 2020 när det inte fanns så mycket att göra, så hörde Hermansson av sig. I och med att jag inte hade så mycket för mig, så kunde jag ju prova hur många viner som helst, fortsätter Måns.

BÄSTA CAVAN

Efter några turer fram och tillbaka och efter att ha provat cirka 50 olika cavor, hade Måns hittat sin favorit – en som han stolt kunde sätta sitt namn på.

– I och med att jag tidigare bodde i Barcelona så kändes det skoj att spinna vidare på ett vin med den kopplingen.

Vinet som han valde kom från en vingård i Penedes, strax utanför Barcelona, där Christopher Heirwegh är en av grundarna samt vinmakare, tillsammans med vinmakaren Joan Soler, som är välkänd i regionen.

Hola desde Barcelona (Hej från Barcelona) är ett av företagets koncept och ett varumärke som har satt Barcelona Brands på kartan, där Måns cava kort och gott heter Hola MZ cava. Christopher och Joan väljer de specifika vingårdarna och jordbrukare på långvariga kontrakt för att kunna säkerställa en hög kvalité och goda samarbeten.

– Det var kul att skapa en relation till både vingård och vinmakare. Det blev ett kanonmöte när jag träffade Christopher så det kändes mycket bra. Och jag är väldigt stolt över cavan. Jag tycker att cava är en lika vacker produkt som champagne, som tillverkas på samma sätt. Jag tycker att det är ett fantastiskt allroundvin både som aperitif och till mat. Och så är den ekologisk.

Måns och Christoffer har även tittat på att göra stilla viner och diskuterat att göra fler viner.

– Jag är en stor rödvinsdrickare, så det blir ett rödvin nästa gång. Så om allt går som det ska så kommer det nog ett vin till sensommaren eller till hösten.

“Det var kul att skapa en relation till både vingård och vinmakare. Det blev ett kanonmöte när jag träffade Christopher så det kändes mycket bra. Och jag är väldigt stolt över cavan”

I och med att han nu ska börja steg ett i som- melierutbildning i sommar, så kommer han att få mer kunskap och ser fram emot att kunna ha en egen vingård i framtiden.

LÅNGT FRÅN NÖJD

Måns erkänner att han har svårt att vara nöjd. – Jag vill göra så mycket mer. Jag har drömmar kvar att uppleva. Anledningen är att jag valde att gå så brett i min karriär från början, inom olika områden och har utvecklats inom många olika områden. Jag vill hålla på mer med skådespeleri, åka på Europaturnéer, vara med i

Melodifestivalen igen. Jag har även en dröm om att ha en egen vingård, nämner Måns. I nuläget pendlar Måns mellan London och Båstad.

– Jag trivs väldigt bra på båda ställena, och tycker att jag har det bra och tycker att jag har en fin dynamik på båda ställena. Båstad ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag är uppvuxen där på somrarna, vilket jag även vill att mina barn ska få göra.

Barnen som är tre och sju spelar båda tennis.

– Min treåring tog sin första tennislektion för någon vecka sedan och var enligt ledaren ett framtidshopp. Så förhoppningsvis blir någon av dem det tennisproffs som jag alltid har velat bli.

Planerna framöver är att spela in en ny platta. Samt att ha en lugn och skön sommar med familjen i Båstad.

– Förhoppningsvis öppnar de upp så att det kan bli en del spelningar i sommar också. Sen vill jag också få padel att explodera ännu mer. Fast musiken sätter jag så klart först. Så för- hoppningsvis finns det ljus i tunneln, avslutar Måns.