Pizza på grillen är en riktig höjdare!

Av publicerat

Inspireras av smaker från Västerbotten och toppa med lokala råvaror som röding, mandelpotatis och närodlade tomater från Peckas i Härnösand.

PIZZA BIANCO PÅ GRILLEN MED RÖDING, MANDELPOTATIS OCH VÄSTERBOTTENSOST
4 PORTIONER TID: ÖVER 60 MINUTER

 

Pizzadeg

3 dl vatten
50 g färsk jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk strösocker
1/2 dl olivolja
ca 9 dl vetemjöl special (9 dl motsvarar ca 540 g) 1 dl ströbröd

Topping

400 g mandelpotatis 250 g körsbärstomater 200 g Västerbottensost 2 rödingfiléer (á ca 200 g) salt och svartpeppar

2 dl smetana
1 msk olja
1 kruka dill
salt och svartpeppar

Pizzadeg: Värm vattnet till 37°C. Rör ut jästen med vattnet i en bunke tills den löst sig. Blanda ner salt, socker och olivolja. Blanda i lite mjöl i taget tills du fått en elastisk, men ändå relativt fast deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.

Topping: Skölj och koka potatisen försiktigt med skalet kvar tills de är mjuka. Låt potatisen svalna lite, skala och dela potatisen på längden. Riv osten. Dela tomaterna i halvor.

Pizzadeg: Dela degen i 4 delar (för 4 st) och kavla ut dem på ett mjölat bakbord. Strö ströbröd på den sida som ska ligga mot grillgallret, för att hindra pizzan från att fastna på gallret. Eller grilla pizzorna på en pizzasten. Grilla utan lock 2-3 minuter, strö ströbröd på den opanerade sidan. Krydda rödingen med salt och peppar. Grilla rödingen i ett halster över glöden 4-5 minuter, vänd halstret då och då.

Topping: Vänd pizzan och bred på smetana, strö på osten och lägg på potatis och tomater. Stäng locket och låt pizzan baka färdigt i den höga värmen. Bryt bitar av rödingen och lägg på pizzan, garnera med dill.