
Att välja bland recepten i Catarina Könings fina kokbok Mat med guldkant är inte helt enkelt. Här finns en mängd rätter perfekt för en festlig kväll med vännerna eller familjen. INRIKES har här valt ut en smarrig appetizer och dukar sedan upp en klassisk trerätters. Följ med från de sesamhalstrade tonfisksnittarna till ett vitt moln av choklad. Bon apetit!
SESAM HALSTRADE TONFISKSNITTAR MED WASABIMAJONNÄS
8–10 SNITTAR, 20 MIN
Ingredienser
150 g blockfryst gulfenad tonfisk
1 tsk sesamolja, att pensla tonfisken med
1–2 msk svarta och vita sesamfrön salt
1 tsk olja med neutral smak, att smörja stekpannan med Wasabimajonnäs
½ dl majonnäs (köpt eller enligt grundrecept)
1 tsk wasabipasta
Topping
shisokrasse, koriander eller ärtskott
Gör så här
1. Skär tonfisken i stänger, ca 3×10 cm. Pensla alla sidor på tonfisken med sesamolja, och rulla den sedan i blandade sesamfrön, svarta och vita. Salta.
2. Smörj en stekpanna lite lätt med olja med hjälp av ett hushållspapper. Hetta upp ordentligt och halstra tonfiskstängerna runtom, ca 20 sek per sida. Ta upp och låt svalna på ett fat.
3. Skär upp kuber av tonfisken likt stora tärningar. Lägg dem på en tallrik med stekytan uppåt.
4. Blanda majonnäs och wasabi, smaka av och lägg i spritspåse.
5. Spritsa lite wasabimajonnäs på varje tonfisktärning och toppa med shisokrasse eller annan dekoration. Förvara svalt till servering.
TIPS!
• Ställ en liten skål med tandpetare på sidan, så kan gästerna lätt plocka tilltuggen.
• Variera majonnäsen. Har du provat wasabimajonnäs, gör chili nästa gång.
• Variera rätten med lax, till exempel salmalax
KUNGSKRABBA MED CITRONAIOLI OCH ROSTADE BRÖDFLARN
4 PORTIONER, 20 MIN
Ingredienser
400 g kungskrabba, köttet
Citronaioli
1 äggula + 1 tsk äggvita
1 tvättad, ekologisk citron,
1 tsk juice + rivet skal
½ vitlöksklyfta (liten), riven
1–1½ dl rapsolja salt nymalen svartpeppar
Rostade brödflarn
surdegsbröd, olivolja, salt
Topping
dill, smörgåskrasse
Gör så här (Citronaioli)
1. Vispa ihop äggula och äggvita, ½ tsk citronjuice och riven vitlök.
2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning tills majonnäskonsistens uppnås.
3. Smaka av och förhöj smaken med ev mer citronjuice, lite rivet citronskal, salt och nymalen svartpeppar.
Gör så här (Rostade brödflarn)
4. Sätt ugnen på 150 grader.
5. Skär surdegsbrödet i riktigt tunna ”flarn”.
6. Pensla de lövtunna brödskivorna med olja och toppa med salt.
7. Låt rosta i ugnen till de är gyllene och krispiga, ca 15 min.
Servering
Skär kungskrabban i lagom stora bitar. Varva uppläggningen med klickar av citronaioli och dekorera med brutna bitar brödflarn.
Toppa med hackad dill och klippt smörgåskrasse.
TIPS!
• Byt ut kungskrabban mot räkor, hummer eller kräftstjärtar.
• Om man vill göra det enklare för sig kan man blanda riven vitlök, lite citronzest och citronjuice i en färdig majonnäs.
MED MAGISK VITVINSSÅS OCH SPARR SCRUDITÉ
4 PORTIONER, 30 MIN
Ingredienser
600 g hälleflundra, torskrygg, eller annan vit fisk, salt, smör
Vitvinssås
1 bananschalottenlök
1 msk smör, att bryna lök/timjan i
3–4 kvistar färsk timjan
3 dl vitt vin
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning, eller
4 dl hemkokt fiskfond
4 dl vispgrädde
ev salt
Sparriscrudité
3 färska sparrisar
citronjuice
Tillbehör
dillkvist
kokt potatis, potatismos, potatisstomp eller annat du gillar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Skär fisken i 4 bitar à 150 g, lägg på ett fat och salta.
Låt dra 15–20 min.
3. Lägg över fisken på ett bläck, en plåt eller form och hyvla en skiva smör med osthyveln över varje bit.
Sätt in i ugnen tills innertempennår 42–44 grader på hälleflundra eller 46 grader på torskrygg.
Gör så här (Vitvinssås)
1. Skala och finhacka schalottenlöken, lägg i en kastrull tillsammans med en klick smör och färska timjankvistar.
2. Låt lök och timjan försiktigt ”svettas” tillsammans, inte brynas och ta färg, då påverkas både färg och smak. Sätt spisen på låg till medelhög värme för att utveckla smaken.
3. Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften.
4. Blanda under tiden varmt vatten med fiskbuljongtärningen till en fond, eller använd egenkokt fond.
5. När vinet kokat ned till hälften, tillsätt fonden och låt koka ned till hälften igen.
6. Koka under tiden en ”crème double”, det vill säga koka 4 dl grädde som ska reducera ner till hälften, alltså 2 dl.
7. När fisk- och vinfonden kokat ned till hälften och grädden är reducerad och krämig, rör samman dessa genom att hälla fondkoket genom en sil ner i grädden.
Gör så här (Sparriscrudité)
1. Hyvla tunna remsor av sparrisen med hjälp av en potatisskalare och lägg i kallt vatten.
2. Precis före servering, häll bort vattnet och pressa lite citronjuice över sparrisen.
Servering
1. Lägg upp fisken, skeda på vitvinssås och toppa med sparriscruditén och en dillkvist.
2. Servera med önskat tillbehör som kokt potatis, potatismos, potatisstomp eller annat önskat tillbehör.
“En ”all time favourite”. Vit chokladmousse när den är som bäst, inte alltför mäktig och mättande som mousse kan vara.”
VITT CHOKLADMOLN MED HALLON OCH BLÅBÄR
4 – 6 P O R T I O N E R,
10 MIN + 6 TIM I KYL
Ingredienser
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl kesella, 10%
Topping
2 dl hallon
1 dl blåbär
½–1 tsk florsocker
citronmeliss
Gör så här
1. Hacka ner och smält chokladen försiktigt över vattenbad. Låt den inte bli för varm, bara smälta precis.
2. Vispa grädden tjock och fluffig och ställ åt sidan.
3. Vispa upp ett helt ägg riktigt fluffigt med elvisp. Vispa sedan försiktigt ner den smälta chokladen lite i taget.
4. Rör i kesellan och vänd till sist ner grädden.
5. Häll upp i portionsskålar eller -glas och ställ i kylskåp minst 4 tim.
6. Tina bären i en skål fram till servering, eller använd färska bär.
7. Vid servering, lägg ett par skedar bär på varje mousse och toppa med en kvist citronmeliss.
TIPS!
Önskar du twista till desserten lite, riv i lite citron- eller limeskal i moussen.