TOM SJÖSTEDT – TÄNKER PÅ MAT

Av publicerat

Det blev maten som blev karriären. Kreativitet och drömmarna om att skapa
nya maträtter finns där – ibland blir det bra ibland inte alls. Just nu bedömer
han hur andra lyckas vid grytorna i Sveriges Mästerkock.
AV ANN FOGELBERG

 

 

Foto: Martina Wärenfeldt

För Tom Sjöstedt har livet som kock och krögare rullat på under åren. Från att hjälpa till på sin fasters golfrestaurang i Tyskland till att vara ansvarig för Nobelbanketten, vinna Årets kock, vara en av deltagarna i Svenska Kocklandslaget samt krögare, till att vara en av jurymedlemmarna för Sveriges Mästerkock.

– Jag är en passionerad matlagare som ägnar större delen av dygnet till att tänka på mat, äta mat och laga mat, säger Tom. Tom Sjöstedt växte upp i Gusum i Östergötland
och tyckte inte att det var så kul i skolan. Han gick samhällsvetenskaplig linje och kände sig uttråkad. Vid 21 års ålder åkte han till sin faster i Tyskland och fick hjälpa till på hennes golfrestaurang och fick i samband med det upp ögonen för matlagning.

– När jag kom hem till Sverige igen gick jag en AMU-utbildning och hamnade på bra praktikplatser som till exempel Hotell Borgholm hos Karin Fransson, fortsätter Tom.

Foto: TV4/C More

 

MEDLEM I KOCKLANDSLAGET 
Tillsammans med Högbo Brukshotell med Gert Klötzke, Fågelbrohus och hos Pontus har de olika restaurangerna hjälpt honom att komma dit han är i dag. Det blev säsongsjobb på olika restauranger och därefter började han träna med Svenska Kocklandslaget. År 2005–2012 var han en av medlemmarna i Kocklandslaget. Det sista året avslutade han med en guldmedalj.

 

“Jag är en passionerad matlagare som ägnar större delen av dygnet till att tänka på mat, äta mat och laga mat.”

 

Foto: Ann Fogelberg

– Från 2005 har jag utvecklats otroligt, man kan säga att det innebar en nystart på min kockkarriär. Det är stenhårt slit att tillhöra landslaget men det var värt varenda sekund. År 2002 sökte han för första gången till Årets kock och kom trea i finalen, och 2008 tog han hem finalplatsen och blev svensk mästare i professionell matlagning.

– Jag började titta på Årets kock när jag var 25 år och trodde aldrig då att jag skulle vinna. Att vinna Årets kock har såklart varit helt fantastiskt för mig! Det har gett mig så otroligt mycket inom branschen som inte hade varit möjligt att nå på egen hand. Det krävs enormt mycket kreativitet, hård och målmedveten träning för att nå ända fram, så när juryn läste upp sin motivering och mitt namn i Stadshuset den 31 januari 2008 brast allt och jag föll i gråt, förklarar Tom. Juryns motivering löd: ”Utmanande siklöja från Norrland, i god samklang med mästerligt tillagade ekogrönsaker. Samma höga yrkesskicklighet uppnåddes i den naturligt eleganta huvudrätten, där skönhet och teknik gav en mycket värdig segrare!»

VEGO PÅ MENYN
Utmaningarna har rullat på genom åren. År 2017 0ch 2018 var Tom ansvarig för förrätt och varmrätt till Nobelbanketten, vilket var ett hedersuppdrag. Tom var även den första kocken som förde in vegetariska rätter på menyn i Stadshuset.

– Jag skulle vilja göra det igen. Det var otroligt inspirerande. För sju och ett halvt år sedan startade Tom, tillsammans med Årets kockvinnaren (2013) Daniel Räms, upp toppkrogen Lilla Ego på Västmannagatan i Stockholm. Tillsammans har de lagt handen vid allt från inredning till handskrivna menyer. Idén att bjuda lyxmat till
budgetpris har blivit en succé, där de rankas som en av de bästa restaurangerna i Stockholm. Restaurangen erbjuder exklusiv, modern svensk mat i en rustiktrendig miljö.

– Idag har vi 25 platser mot tidigare 48 på grund av restriktionerna. Men jag längtar till att det ska börja lätta upp snart så att vi kan ha öppet längre på kvällarna.

KÄRLEK TILL RÅVARAN
Tom och Daniel har även gett ut en kokbok innehållande flera goda recept från Lilla Ego som till exempel fläsktartar från Småland. torsk med chorizo-sabayonne, brottarkorv och mycket annat. Ett stort fokus har lagts på att kombinera olika smaker, konsistenser och vackra uppläggningar, vilket gör att Lilla Egos mat går hem hos alla matälskare. Hemma lagar han mest enkel mat och är egentligen allätare.

– Jag är väldigt öppen när det kommer till mat. Allt handlar bara om kärlek till råvaran och hur den behandlas. Självklart föredrar jag nordiska råvaror som följer sin naturliga säsong. Fast jag äter inte bruna bönor, ärtsoppa, inälvsmat eller risgrynsgröt med sönderkokt ris, men jag älskar falukorv, påpekar Tom. Sedan Tom gjorde sin debut som kock har Matsverige utvecklats.

– Den har fokuserats på det gröna och på ursprung. Den trenden är väldigt tydlig. Tankarna om mat och nya maträtter cirkulerar hela tiden för Tom.
– Många sömnlösa nätter blir det i alla fall. Det kan vara så att man får upp en tanke, en idé om något. Det kan vara en råvara, en form, en smakkombination eller färger osv…. Jag kan inte rita så jag har allt i huvudet tills det provlagas, och det kan bli väldigt jobbigt för hjärnan ibland. Och många idéer blir aldrig så bra som man tänkt sig. Men ibland blixtrar det till och man skapar något som är otroligt bra. Då är det värt det, berättar Tom. Tom är för närvarande högaktuell som jurymedlem i Sveriges Mästerkock där han har tagit över stafettpinnen efter Leif Mannerström.

Foto: Karolina Henke / TV4

– Mästerkocken har varit en fantastisk upplevelse och något helt annat än att stå på krogen och sleva mat som jag är van vid. Det är kul och att jag får komma bort från vardagen. Det är superroligt med Sveriges mästerkock. Hedrande att få vara en del av juryn och se amatörkockar utvecklas från auditions fram mot finalen. Jag
skulle definitivt tacka ja om jag får förfrågan om att vara med igen, avslutar Tom.

 

“Idag har vi 25 platser mot tidigare 48 på grund av restriktionerna. Men jag längtar till att det ska börja lätta upp snart så att vi kan ha öppet längre på kvällarna.”

Foto: Tv4

FEM SAKER DU INTE VISSTE OM TOM:
• Är en jävel på schack. Tycker det är grymt skoj. Min morfar var med i svenska schacklandslaget.
• Älskar fotboll i alla dess former.
• Klarar inte av att äta rotmos. Det växer i munnen.
• Har fortfarande en dröm om att bli fotbollsproffs.
• Är egentligen bara bra på att laga en sak: Tiramisù.