Tre viner i tre olika prisklasser

Av publicerat

Vi har låtit vår vinskribent Ann Fogelberg välja ut tre viner i tre olika prisklasser. Försäljningen av viner har ökat på Systembolaget där konsumenterna i dag
oftare väljer lite dyrare viner. Vi har blivit mer prismedvetna och väljer numera gärna viner i lite högre prisklass. Jag har valt tre viner i olika prisklasser där jag hoppas att något vin ska falla dig i smaken.
AV ANN FOGELBERG

 

ETT PRISVÄRT VIN
KIR-YIANNI ASSYRTIKO 2019
Makedonien, Grekland
Nr: 2338, 99 kr
Fruktig, frisk smak med toner av äpple, päron och citrus med en lätt mandeltouch.
Passar till: Aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Druvan assyrtiko trivs i Grekland och producerar mycket bra viner.
Assyrtiko eller Asyrtiko är en vitgrekisk vindruva införd till ön Santorini. Assyrtiko planteras i stor utsträckning i den torra jorden rik på vulkanaska i Santorini och på andra Egeiska öar, såsom Paros. Den finns även i andra grekiska regioner. Druvorna till detta vin pressas i pneumatisk press och därefter blir det maceration på ståltank i sex timmar. Efter det får vinet jäsa cirka tre veckor innan det buteljeras. Kir-Yianni Assyrtiko har fått många bra omnämnanden och
betyg. Ett prisvärt vin.

 

EN SICILIANSK BLEND
R A C C OLT O NE R O D´AV OL A C A BE R NE T
S AU V IGNON OR G A NIC 2019
Sicilien, Italien
Nr: 32452, 99 kr, Ekologisk
Fruktig smak med toner av svarta vinbär, körsbär med en viss örtighet och vaniljton. Passar till: Mustiga grytor, pasta, ost samt till rätter med lamm eller
nötkött. Eller till ugnstekt kycklingfilé med rotsaker och tsatsiki. Vinet är gjort på druvorna cabernet sauvignon och nero d’Avola, som är vanliga på Sicilien, vilka jäser separat i ståltank efter pressningen. Nero d’Avola jäser i 5–6 dagar vid 25 grader och därefter lämnasvinet med sitt skal i två dagar. Cabernet
sauvignon jäser i 28 grader i 6–8 dagar och lämnas med sitt skal i en till två dagar. Musten överpumpas 2–3 gånger per dag under jäsningen. Efter den malolaktiska jäsningen i ståltank lagras 50 procent av cabernet sauvignon en kortare tid på ek. Nero d’Avolan lagras enbart på ståltank. När vinet uppnått den struktur som vinmakaren önskar blandas den fatlagrade cabernet sauvignonen med en del som lagrats separat i ståltank och sedan även med nero d’Avolan.

 

ATL ANTENS SVALK ANDE VINDAR
F OL K L OR E A L B A RINHO 2020
Rias Baixas, Spaninen
Nr: 6263, 99 kr
Fruktig frisk smak med toner av päron, äpple och persika med en touch av örtighet. Passar till: Lättare rätter av fisk eller skaldjur samt till sallader eller
som aperitif. Vingården är belägen i Meis i hjärtat av Rías Baixas, ett område som med sin tydliga influens av Atlanten är känt som «Val do Salnés» med en jordmån av sand, granit och kvarts. I Galicien ger svalkande vindar från Atlanten smakrika viner med fin syra. De stora framgångarna har skett i modern tid, sedan Rias Baixas blev en egen appellation på 1980-talet. Vinet har jäst och lagrats vid låg temperatur på rostfria ståltankar. För att ge extra komplexitet
och smakrikedom fick vinet efter avslutad jäsning lagras i 4 månader på sin jästfällning. Folklore produceras av druvor från kontrakterade odlare vid vineriet Pazo Cilleiro i samarbete med den välkände vinmakaren Pepe Rodriguez.

 

 

 

ETT RHÔNEFYND
C H ÂT E AU C OUR A C L AUDUN C Ô T E S DU
RHÔNE VILL AGES 2016
Rhône, Frankrike
Nr : 2007, 119 k r
Smakrik och fruktig med syrahtoner som björnbär, choklad och fat med en kryddig touch, med softa tanniner. Passar till: Smakrika rätter av lamm,
nöt och vilt samt till grytor. Frankrike förknippas med en lång och rik tradition av vinproduktion. Ända sedan vintillverkningen kom igång runt 600 f Kr har landet vårdat sin vinkultur och behållit sin ledande roll. Där Rhône tillsammans med klassiska Bordeaux och Bourgogne i söder haft en ledande
roll. Viner från Rhône har blivit mer populära där du hittar prisvärda härliga blends. Detta vin har druvsammansättningen 50 procent syrah, 30 procent grenache, 10 procent mourvèdre och 10 procent counoise. Vinet har efter jäsning på ståltank fatlagrats under en kortare tid innan buteljering. Vinet
kommer från området Laudun i den södra delen av Rhônedalen, inte långt från Châteauneuf-du-Pape. Château Courac är en 2 000 år gammal egendom strax utanför byn Tresques. Ett Rhônefynd.

HÅLLBAR VINODLING
KUNG FU RIESLING 2019
Washington State, USA
Nr: 2690, 139 kr
Smak av päron, persika, litchi och en lätt touch av citrus med härlig syra. Passar till: Fisk- och skaldjursrätter, pasta, sushi, tapas eller till en räksallad.
Druvorna kommer från vingården Evergreen som sköts enligt kriterierna för ett hållbart jordbruk och planterades 1998. Vingården ligger nära floden Columbia i staten Washingtons nyaste AVA Ancient Lakes. Jordmånen är vulkanisk jord med inslag av grus och kalk. Efter skörd pressas klasarna
och jäsningen genomförs i rostfria ståltankar med hjälp av odlad jäst samt den naturliga jästen. Vinet lagras med jästfällningen under 6 månader.
Charles Smith är en färgstark vinpersonlighet som vid flera tillfällen blivit «Årets Vinmakare» i amerikansk media. Efter ett besök 1999 i det vackra vinområdet Walla Walla i Washington blev han tagen och 2001 lanserade han sitt första vin.

 

VID BERGETS FOT
MONTI GARBI RIPAS SO 2018
Veneto, Italien
Nr: 5328, 128 kr
Smakrikt med toner av körsbär, fat, kryddor, nougat och torkad frukt. Passar till: Rätter med som lammoch nötkött, gärna grillat, samt till grillade grönsaker.
Druvorna växer i vingårdar som ligger runt vineriet, cirka 300 meter över havet och vid foten av berget Monti Garbi, som betyder ”det sura berget”. Det sura i berget gör att druvorna får mycket syra vilket är positivt just när det produceras Ripasso. Jordmånen är kalkrik vilket är udda för just den här regionen. Druvorna skördas normalt sett i september/oktober och i januari/februari sker den andra jäsningen – Ripasso – på samma fat där Amarone Selezione
tidigare jäst. Därefter lagras vinet på 500 liters fat av fransk ek innan det buteljeras i oktober. Efter buteljeringen lagras vinet ytterligare ett år på butelj innan det släpps till försäljning. Vinet består av druvsammansättningen 80 procent corvina, 10 procent rondinella, 10 procent croatina och oseleta.

 

 

CERTIFIERAT FRÅN CHILE
V IN A C HO C A L A N, ORIGE N GR A N
R E S E R VA S Y NE R GY BL E ND 2018
Maipo Valley, Chile
Nr: 2344, 159 kr
Smak av solvarm frukt som svarta vinbär och plommon, med inslag av choklad samt en viss örtighet och en ton av fat. Passar till: Rätter med lamm, nötkött och vilt samt till grytor. Vinet är en snygg blend på cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec och carmenère. En klassisk bordeaux-druvblandning
signerad Chile. Viña Chocalán startades 1999 av familjen Toro. Egendomen omfattar 112 hektar och ligger vid byn Chocalán, strax söder om staden Melipilla, 65 kilometer från Santiago. Den första skörden var år 2001. Vinmakare är Fernando Espina med hjälp av María del Pilar Gonzales. Producenten är certifierad enligt Wines of Chile Sustainable. Chocalán betyder gula knoppar på språket Mapuche. Familjen Toro är ägare till Cristalerias Toro som är den näst största producenten av glasflaskor i Chile. Maipo är en av fyra underregioner till Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago.

EN ELEGANT ITALIENARE
ROC CA GUIC CIARDA RISERVA 2018
Toscana, Italien
Nr: 2723, 159 kr
Elegant smak av körsbär, hallon, choklad, lätt kryddig av salvia, med en balanserad fatton. Passar till: Medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, lamm,
nötkött och även vilt, stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser. Denna Chianti Classico Riserva är ett elegant vin som smakfullt och stilrent speglar Toscanas böljande natur. Bland mjuka kullar, frodiga dalar och täta skogar av ek och kastanj sträcker sig Barone
Ricasolis historiska ägor. Rocca Guicciarda var tidigt ett av de viktigaste vinerna som tillhört familjen Ricasoli där Francesco Ricasoli och hans team har en
betydande roll i utvecklingen av Chianti. Vinet har lagrats 18 månader på ekfat och därefter ytterligare 3–6 månader i flaska och visar på en årgång som i Toscana klassas som en av de bättre. Växtsäsongen följde ett normalt mönster utan några extremväder där skörden skedde enligt den tilltänkta tidsperioden.
Sangiovese 90 procent, merlot 5 procent, canaiolo 5 procent.

 

 

 

I HJÄRTAT AV DE BR ANTA
SLUTTNINGARNA
P OUIL LY- F UI S S É L E S V IE U X MUR S
2018
Bourgogne, Frankrike
Nr 2484, 219 kr
Fruktig och frisk smak med inslag av citrusfrukter, mogna äpplen med lite rostad touch och med ett nötigt inslag med bra syra. Passar till: Grillade eller stekta fiskrätter och till ljust kött som fläsk eller till en krämig svamprisotto. Historien inleds för mer än 300 år sedan med Jean Loron i bynChénas, i hjärtat av de branta sluttningarna i Beaujolais. Jean bestämde sig för att specialisera sig på vinodling och började göra viner från så kallade ”lieux-dits” eller namngivna vinlotter i Bourgogne, i syfte att uppnå perfektion. PouillyFuissé är beläget sydost om staden Mâcon i södra Bourgogne. Druvorna till vinet kommer från namngivna vingårdslägen i områdena Fuissé och Solutré «Les Séries» samt «Les Littes» från det förstnämnda ger elegans och frukt, medan «Riat»
och «Montgarcin» från det andra bistår med fräschör och mineralitet. Druvorna pressas direkt och tillåts jäsa ut fullständigt, för att därefter genomgå en fullständig malolaktisk jäsning. 30 procent av vinet lagras i ekfat.