SKAPANDET & DRIVKRAFT

Av publicerat

Ofta färgstarka och noggrant iscensatta bilder är LisaLove Bäckmans specialitet och modellen är i regel henne själv. Två gånger har hon utsetts till årets fotograf i Kamera & Bilds tävling Grand Prix – 2015 och förra året. En stark drivkraft är hennes vilja att lära sig mer.
AV FREDRIK DHEJNE

 

“En drivkraft för mig är viljan och lusten att lära mig mer. I dag får förarbetet ta tid och jag har tålamod att fota om samma sättning en annan dag om den inte fungerar som jag tänkt.”

 

Foto:LisaLove Bäckmans

Jag har alltid tyckt om att skapa i olika form och år 2014 började jag med självporträtt och riktade in mig på foto som konstform. Att använda mig själv som
modell föll sig naturligt då det är ett sätt att ge utlopp för det som finns inom mig.
– Jag är i huvudsak självlärd inom fotografering och bildbehandling även om jag har läst kurser i visuell kommunikation och design, samt färglära och digital bildleverans mot print och tryck. Jag jobbar med Photoshop som är ett kraftfullt hjälpmedel för efterbehandling. LisaLove bor i Skellefteå men har också bott i Umeå och i Stockholm.
– Det var nyttigt att bo på några andra ställen och se andra saker och få vidgade perspektiv och när jag återvänt kunna se min hemtrakt med andra ögon.

Hur definierar du din form, av foto?
– Jag tycker att termen konstfoto täcker det ganska bra.

Hur har pandemin påverkat dig?
– Jag har ju också tagit uppdrag åt teatrar och artister och de har det ju svårt nu så den biten har minskat. När det var i full gång gjorde jag albumomslag, pressbilder och affischer för dessa kunder.

 

Foto: LisaLove Bäckmans

Hur ser du på brödjobben kontra din andra verksamhet?
– Ju mer uppdrag jag utför, desto tryggare blir jag i den rollen. Jag får möta intressanta människor och utveckla andra arbetssätt som också kan öppna ögonen för nya vyer.

Vill du jobba med rörlig bild?
– Jomen visst, det är nog mer en fråga om när. Tror att jag kommer ta mig an det också så småningom.

Du blev årets fotograf 2015 och igen förra året, vad betyder det?
– Det är värdefullt med publicitet då det kan öka efterfrågan på mina bilder och fint med uppskattning av det jag gör. Jag blev glatt överraskad av att jag fick så stort utrymme i tidningen Kamera&Bild.

Foto: LisaLove Bäckmans

Berätta lite om din arbetsprocess?
– Åren 2015 och 2016 gjorde jag många spontana bilder, idag är takten långsammare och jag lägger mer tid på att förbereda. Jag är mer mån om att få ett bra grundmaterial och har lärt mig mer om fototeknik och ljussättning. En drivkraft för mig är viljan och lusten att lära mig mer. I dag får förarbetet ta tid och jag har tålamod att fota om samma sättning en annan dag om den inte fungerar som jag tänkt.

Skulle du säga att du är lite manisk?
– Jag är mer lugn nu än tidigare och låter processen ta sin tid. Jag har också perioder när jag måste göra någonting helt annat, jag har till exempel jobbat i flera veckor med att sy kläder till mig själv, att vara ute i naturen är också viktigt och läkande för mig.

Printar du dina bilder själv?
– Jag skulle gärna ha en monsterprinter och lära mig tekniken kring printing. Men jag samarbetar med en duktig printare i Umeå.

Är fokusering och noggrannhet viktigt för dig?
– Ja och det är skillnad på att skapa åt mig själv eller att arbeta åt en kund. När jag skapar för mig själv är skapandeprocessen det centrala och jag kan ta mig tid att sitta med detaljer länge. När jag har ett kunduppdrag måste jag kunna se när det blir tillräckligt bra. Det finns ju oftast en budget och en tidplan när jobbet ska vara klart och det sätter ju en begränsning.

Vad har du för framtidsfunderingar?
– Jag är inne i en kreativ fas och jag hinner inte med att göra allt jag vill. Jag fortsätter med det jag gör och utvecklar det. Jag ska också eventuellt börja samarbeta med en väninna kring scenografi. Jag längtar också efter att kunna ställa ut igen och gå på andra kulturevenemang som var möjligt innan pandemin.

Foto: LisaLove Bäckmans

 

LISALOVE BÄCKMAN
Ålder: 36 år
Bor: Skellefteå
Gör: Fotokonst oftast självporträtt men även uppdrag åt kunder som albumomslag, broschyrfoto mm.
Aktuell: Som årets fotograf Grand Prix 2020.