ATT VÄLJA VIN

Av publicerat
Hur tänker vi när vi väljer vilket vin vi ska köpa. Vitt, rött, land, druva, till mat eller bara till att dricka, pris, etikett, ekologiskt? Det är många faktorer som styr vilket vin vi slutligen väljer.
AV ANN FOGELBERG

Personligen går jag mycket på årstid och på vilken druva jag är sugen på. Ibland kan det vara en riesling och ibland en albariño när det gäller de vita vinerna.

När det gäller de röda kan det vara en Ripasso eller en Côtes du Rhône. Allt handlar om stämning och på vilket humör jag är. Ska vinet vara till en god middag då är jag noga med att välja rätt druva härtill. Fast oftast så väljer jag faktiskt vinet först. Många gör nog tvärtom.

På sommaren är det ofta vitt och rosé i glaset och på hösten och vintern är det mer rött. Fast allt beror ju på vad jag ska äta till vinet. Man kan även tänka att om man lagar italiensk mat så ska man helst välja ett vin från Italien och väljer man spanska tapas så passar ett vin från Spanien bäst.

Sen går det också i perioder. Ett tag var det bara syrah, sedan blev det pinot noir gällande de röda vinerna. Jag möter många som inte gillar chardonnay, men gillar Chablis. Hmm. Men Chablis är ju chardonnay, vilket de oftast inte har en aning om. Inte heller att Sancerre är sauvignon blanc. Men då har de i alla fall lärt sig något nytt, något man alltid gör i vinvärlden och man blir aldrig fullärd, vilket också gör att intresset växer när kunskapen ökar. För vin blir jag aldrig trött på.

Oftast väljer jag viner från Frankrike, Italien och Spanien, som har ett bra utbud. Men även viner från nya världen som Sydafrika, Austra- lien och Chile. Grekland som tidigare var mest kända för sin Retsina har visat att även de kan producera bra viner. Assyrtiko är en druva som trivs mycket bra i Grekland och är den tredje mest planterade druvsorten i landet, en druva som det görs mycket goda viner på.

Hur väljer du vin? Recensioner? Tips? Etiketter? Sockerhalt? Alkoholhalt? Ekologiskt? Och vilket glas väljer du?

Ett tips är att prova samma vin i olika glas. Då känner du i vilket glas som vinet smakar bäst. Idag går det även att köpa glas framtagna för att passa olika druvor.

Se upp med etiketterna. De som försöker höja upp vinet från dess egentliga kvalitet försöker ibland göra det med etikettens hjälp. Så var lite försiktig när du går på etikettens utseende.

Sockerhalten är det senaste som vi kon- sumenter tittar på. Under 3 gram socker per liter är bra, och det finns många viner som har det. I och med att även producenterna börjar bli medvetna om att det finns en efterfrågan gällande sockerhalten så hittar vi idag ett stort utbud av viner som har under 3 gram socker per liter. Men ibland kan man ju unna sig något sött också.