STARKARE, FRISKARE, PIGGARE

Av publicerat

 

– hitta din inre träningsmotivation

För fem år sedan gjorde jag en livsstilsförändring som resulterat i att jag idag är i bättre form som 40-åring än när jag var 20. Jag är övertygad om att de flesta kan göra samma resa. Det handlar inte om att bli bäst i Sverige, det handlar om att träna för att må bättre. Nyckeln är att hitta motivationen och glädjen i träningen. AV STEPHAN WILSON

Vi vet alla att det är bra att röra på sig men många väljer ändå bort det. Vanligaste ursäkten är tidsbrist. Andra säger att motivationen saknas. Vi ska väl inte heller sticka under stol med att vi är rätt bekväma av oss. Det har aldrig varit så lätt att få vardagen att rulla på utan att behöva lyfta ett finger.

Att skapa en ny vana är svårt och kräver en rad samverkande drivkrafter för att det ska fungera. Därför är det heller inte så konstigt att upp emot hälften av de som sätter i gång med att träna lägger av efter bara några månader.

“Vi pratar alltså om att känna, det vill säga att något är lustfyllt, nyttigt eller viktigt – men också krävande och jobbigt.

 

För några år sedan medverkade jag i TV- serien ”Stephan på glid” där jag hade som mål att försöka förstå mig på fenomenet längdskidor. En rejäl utmaning väntade eftersom jag skulle ta mig an det nio mil långa Vasaloppet – utan att ha åkt längdskidor tidigare! Visst, jag tränade rejält inför loppet, men det var ändå en helt ny erfaren- het. Jag fick snabbt smeknamnet ”Mr. Bambi på hal is”, men jag tog mig i mål! Och den erfa- renheten öppnade min träningsdörr – idag har jag fyra Vasalopp och tre genomförda Klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet) på min meritlista.

Men vad var det egentligen som hände här? Det finns inget enkelt svar, men jag skulle säga att det avgörande var att jag blev motiverad på ett djupare plan. När vi vill skapa en ny vana är helt enkelt motivationen central. Samtidigt kan motivation betyda väldigt olika saker för olika människor, och är i högsta grad något individu- ellt, så det gäller att hitta vad som motiverar just dig. Vare sig det handlar om att må bättre på ett allmänt plan, att klara det där loppet eller bara att helt enkelt orka med vardagen och vara en närvarande medmänniska.

Nyfikenheten som fick mig att ta mig an det där första Vasaloppet är en oerhört stark motiva- tionsfaktor, ett slags högoktanigt drivmedel. Andra viktiga ingredienser för mig är inspiration och att det finns mening i det jag gör. Vi pratar alltså om att känna, det vill säga att något är lustfyllt, nyttigt eller viktigt – men också krävande och jobbigt.

Alltså: motivationen sitter i knoppen snarare än i kroppen. Om man ser på motivation som en mental motor, lär sig hur den fungerar, vilka faktorer som påverkar den och – inte minst – hur man håller igång den över tid – ja då väntar en spännande resa framöver. Då kommer du att upptäcka nya sidor hos dig själv och kan utvecklas mot att bli starkare, friskare och piggare än någonsin tidigare.