ERNST KIRCHSTEIGER – JAG HAR EN LIVSLÅNG VÄNSKAP MED TULPANER

Av publicerat

 

I januari börjar den viktigaste säsongen för svenskodlade tulpaner. Julen har städats ut och istället för adventsljus tar vi in fräscha krispiga tulpaner som ger färg och ljus i vintermörkret. Blomsterfrämjandet har träffat inredaren och tv-profilen Ernst Kirchsteiger som ger sin syn på hur tulpaner, glädje och inredning hänger ihop.

TEXT ERIKA WALLIN FOTO CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER

FOTO CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER

När Blomsterfrämjandet har träff med Ernst över telefon är han lite uppvarvad. Han har precis kommit hem från en tur i skogen där han mötte tre älgar, en ko och två kalvar, springande i hög fart. En spännande upplevelse, som blir möjlig när man bor på landet och väljer att inleda arbetsdagen med en skogspromenad. Efter lite inledande prat om älgar, skogen och våra gemensamma värmländska rötter hoppar vi in på dagens ämne: tulpaner.

Fyra ord som Ernst förknippar med tulpaner är: ljud, budbärare, skönhet och demokrati. Han utvecklar:

– Jag tycker att tulpaner låter underbart och gosar gärna med dem. När jag trycker på dem så gnäller och gnisslar de på ett så där gött sätt!

– De är också en tydlig budbärare av livets gång, när granriset tas bort är tulpanerna en hälsning om att våren är på väg, livet återvänder och något nytt startar.

– Skönhet – tulpanen är en av de absolut vackraste blommorna. Formen är logisk och självklar: rak stjälk, rena blad och en grandios blomma i en perfekt symmetri.

– Avslutningsvis tycker jag att tulpanen är en demokratisk blomma. Den passar lika bra oavsett yrke eller inkomst. Tulpaner finns på köksbordet när du dricker kaffe likväl som i fikarummet på ålderdomshemmet och i den ultramoderna funkisvillan. Tulpanen är liksom allmän och finns överallt. Inte märkvärdig, utan folklig, det gillar jag!

Ernst har ett långt förhållande till tulpaner. Faktiskt kan han inte minnas att han någon gång under sina 63 år levt helt utan tulpaner. De har alltid funnits vid hans sida, på ett eller annat sätt.

– Vi kommer bra överens tulpanen och jag, vi har inget otalt med varandra. Vi kan faktiskt säga att vi är kompisar, skrattar Ernst med sitt bullriga skratt som startar någonstans långt ner i magen.

BARNDOMSMINNE
Ernst Kirchsteigers föräldrar kom som arbetskraftsinvandrare till Degerfors i Värmland på 50-talet. Pappan som också hette Ernst och mamma Edeltraud arbetade båda i ortens järnverk. Integrationen skedde via dans på Folkets Park där det nya språket övades in till dåtidens rytmer.

En av Ernst första minnen av tulpaner kommer från den tiden. Ernst minns sin pappa som en liten satt man som älskade att påta i trädgården efter jobbet. Pappan satte ner tulpanlökar på hösten och när våren kom tog han med sonen ut i trädgården för att betrakta resultatet.

– Pappa rätade på ryggen, tog min lilla hand i sin stora, valkiga arbetarnäve och frågade med stolthet i rösten Har du sett något vackrare? Det var väldigt fint att stå där tillsammans och betrakta de ljusgula, dubbla tulpanerna som pappa var så oerhört stolt över, minns Ernst.

ATT INREDA MED TULPANER
Ernst har under många år arbetat som inredare på Ikea, inspirerat genom tv-rutan och numera har han också sin egen kollektion Ernst. I inredningssammanhang tycker Ernst att tulpanen har en självklar plats.

– I min roll som inredare tittar jag mycket på former och tulpanen har en extremt logisk och grafisk form. Tittar man in i ett rum ser man direkt om det finns tulpaner, de tar för sig.

FÖRLORA SIG SJÄLV
En sak som Ernst upplever som både otroligt avkopplande, avstressande och inspirerande är att vara i trädgården. Han kan dra ut i trädgården på morgonen och komma in först fram på kvällen, och helt ha tappat känslan för både tid och rum, och utan att ens känna hunger.

– Trädgård är mer än vad ögat ser – det finns ingen plats där jag förlorar mig själv så som i trädgården. När jag umgås med växter så blir jag också en bättre inredare, eftersom det skärper mina estetiska sinnen. Personligen blir jag mer inspirerad av en trädgård än en konst- utställning, avslöjar Ernst.

ÅTERTA BARNASINNET
För att hitta inspiration försöker Ernst att tänka som när han var barn och hade långtråkigt, långt innan datorspelens och Netflixerans tid.

– När jag var liten och inte hade något att göra tog jag det som fanns hemma, kanske en virknål eller papper och penna och underhöll mig med det, berättar Ernst.

Just tecknandet och målandet har sedan följt honom hela livet och för Ernst är det en självklarhet. Ernst menar att blommor är bra att börja med om man vill lära sig att teckna. De bär på en estetik och de sitter stilla! Kanske upptäcker du till och med att du är riktigt duktigt, eller så behövs mer träning.

– För mig handlar tecknandet mycket om formgivning. Jag målar en blomma och funderar på vilken vas som skulle passa till den, vilken vas blomman förtjänar, säger Ernst.

I Ernst kollektion finns till exempel en rund vas som ger tulpanerna stöd lite högre upp. Tanken är att vasen ska förmedla samma känsla som när man håller en bukett med händerna, det blir som en kaskad av däremot, förmedlar mer känslan av tulpaner ute i rabatten stående

i givakt. Det ger en annan bild, lika fin, men annorlunda. Att vasen dessutom är gjord av glas gör att man lätt ser när tulpanerna behöver vatten, och man kommer inte undan sina åtaganden. En rak cylindervas däremot, förmedlar mer känslan av tulpaner ute i rabatten stående i givakt. Det ger en annan bild, lika fin, men annorlunda.

Vad inspirerar dig till att börja skissa och måla?
– Naturen är den bästa arkitekten! Har jag bara sett byggnader och städer så längtar jag efter naturen. Om jag till exempel jämför två timmar i skogen mot två timmar i affärer, så känner jag mig oerhört mycket mer renad av att vara i naturen. Det är ett element som varje fiber i kroppen känner igen som djupt mänskligt, säger Ernst.

Ernst är känd för sina många citat och ett klassiskt som tryckts på många ljusstakar och handdukar är ”Det är de små ljuspunkterna i vardagen som gör den stora skillnaden”. En tulpanbukett kan vara en sådan ljuspunkt.

– Om det ligger en katt i ett vardagsrum så finns inget för inredningsarkitekten att göra. Lite så är det med tulpanbuketten. Allra helst när huset är nystädat, det doftar gott av såpa och så faller allt på plats när en ny fräsch tulpanbukett avslutar arbetet och helgen kan börja, ler Ernst nöjt.

Ernst Kirchsteiger blir inspirerad av växter som har en historia att berätta och i hans hem hittar du klassiker som olivträd, Mårbacka – pelargoner och tulpaner. Om tulpanen finns mycket att berätta och blomman är en av Ernst personliga favoriter, även om det finns vissa tulpansorter som han fortfarande inte riktigt kommer överens med. Färgen på tulpanbuketten varierar Ernst beroende på humör och säsong. Men ska Ernst ge sin fru tulpaner, då är valet enkelt!

TULPANENS FÄNGSLANDE HISTORIA
Tulpanen har sitt ursprung i Mellanöstern och den har länge fascinerat människor med sin intensiva färg och vackra blomma. Redan på 1000-talet fanns tulpanen i odling i Turkiet. Tulpanen var mycket uppskattad där och de européer som först fick se tulpaner var diplomater som sände hem lökar till Europa vid mitten av 1500-talet. Enligt historien planterade botanisten Carolus Clusius lökar i den botaniska trädgården i Leiden i rent vetenskapligt syfte och utan en tanke på att göra tulpanen till en blomma för allmänheten. Företagsamma holländare tyckte annorlunda, de stal lökar i trädgården och på så sätt lades grunden till dagens storskaliga lökodling. Under 1600-talet började man förädla lökar och fick fram en uppsjö av olika sorter. Det var framförallt de strimmiga sorterna som blev början på den period som kom att kallas tulpomanin.

Perioden kännetecknas av vilda spekulationer när det gällde priser på tulpanlökar och det gick att tjäna stora pengar på handel med tulpaner. 1637 slutade yran med en krasch. Världens kärlek till tulpaner ändrades dock inte, och än i dag är tulpanen en av våra mest älskade blommor.

– Jag är övertygad om att tulpanens spännande historia ger en extra dimension till upplevelsen av blomman. Det är lite som en spännande roman, att avnjuta till kaffet, säger Ernst. Ernst är intresserad av historia och för honom är slöjd och konsthantverk det allra mest fängslande. Finns det något att lära sig läser han gärna mer om det.

– Jag har läst om gammeldags rosor, tulpa- ner och just nu läser jag faktiskt om olika gräs, berättar Ernst.

STOR MÅNGFALD
Det finns en enorm mångfald av tulpaner: enkla, fyllda, vita, färgglada, enfärgade, strimmiga, doftande och med en mängd olika former på kronbladen.

– Jag väjer tulpaner efter humör och säsong så jag har många favoriter. De enda som jag ännu inte riktigt har kommit överens med är de extremt långa, lite fransiga papegojtulpanerna. Det är inget fel på dem, men jag förstår dem inte riktigt. De ställer lite för mycket krav, vill framstå som intressanta och jag tycker att det blir för pretentiöst. De känns lite sönderblåsta nästan, som om de råkat ut för en hagelstorm. Jag tycker bättre om de klassiska, lite bonniga tulpanerna, vi förstår varandra bättre, avslutar Ernst med ett skratt.

Du har ju fått en amaryllis uppkallad efter dig. Om en tulpan i framtiden skulle få ditt namn – hur skulle du då önska att den såg ut?
Ernst funderar en liten stund. Han berättar sedan att i hans jobb som inredare arbetar han mycket med färger och vad färger gör med oss.

FOTO CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER

Djupa violetta toner signalerar till exempel andlighet, kontemplation medan eldiga toner ger energi.

– Om jag får bli en tulpan vill jag vara en flammig tulpan i eldiga gul-röd-orange nyanser, som tänder upp ett rum, gärna fylldblommig
så att det blir mycket! utbrister Ernst sedan bestämt.

 

FRUNS FAVORITBUKETT
För det är precis så som Ernst fru Ulla vill ha sin tulpanbukett: blandade varma tulpaner i röda, orange och gula toner som ger energi.

– Fast så måste jag också gå ut och plocka blåbärsris i skogen, för det älskar hon. Blåbärsris tillsammans med tulpaner som brinner som min kärlek, det blir en missil in i hjärtepipen det! Då blir det pussing, avslutar Ernst med ännu ett bullrande skratt.

FOTO CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER

ATT INREDA MED TULPANER
Ernst Kirchsteigers egen design Ernst är en kollektion av lågmälda och jordnära produkter och många av dem passar fint till färgstarka tulpaner. Själv väljer Ernst också gärna gamla bruksföremål och hantverk för att lyfta sina buketter.

– Tulpaner är väldigt fina i olika typer av glasvaser. Ibland vill jag ha dem som de växer ute i naturen och då får de gärna stå i en cylinder, där står de bara rakt upp och det räcker fint. Tulpanen är också otroligt vacker och uttrycksfull i keramik, gärna någon antik variant eller handdrejad. Den gröna vackra krukan här är från Gysinge Byggnadsvård. Det är gött när det blir lite oväntat. För ett par år sedan fick jag en fin plåthink med öron – en annan favorit för mina tulpaner. Den ser ut som ett gammalt bruksföremål från 1924 och passar ypperligt. Det ger ett spännande intryck när det uppstår en motsättning mellan tulpaner och kärlet, tycker Ernst.

VAL AV FÄRG PÅ BUKETTEN
En enkel tulpanbukett med alla tulpaner i samma nyans eller en bukett i blandade färger som verkligen syns? För Ernst Kirchsteiger är det som att välja vilken mat han ska äta, ibland är han sugen på det ena, ibland på det andra.

– För mig är det en humörsfråga. Vanlig enkel husmanskost, som stuvade makaroner, passar vissa dagar, andra dagar vill jag ha massor av smak. Det är likadant med tulpaner.

Ernst påpekar att rent generellt smyger sig en enfärgad bukett lättare in i inredningen, och blir som en lätt smekning. En blandad bukett ställer oftast högre krav på uppmärksamhet.

– Olika färger förstärker varandra och buketten blir mer komplex. Ungefär som i en orkester, där olika instrument samverkar. Jag tycker egentligen att blandade buketter är mer spännande, fortsätter Ernst.

ALLT ÄR INTE PERFEKT
Ernst påpekar att det inte måste vara en exakt jämn spridning av tulpanernas färger i buketten för att man ska känna sig nöjd.

– Det kan också vara lite härligt avantgarde. Stoppa ner och så blev det så här, lite estetiskt nonchalant och inte så nervöst. Buketten måste inte vara perfekt, den är fin nog ändå, menar Ernst.

Han jämför med trädgården som han beskriver som en estetisk fristad. Blommor fungerar för det allra mesta fint tillsammans. Och om de inte gör det, ja, då blommar de en begränsad tid och sedan kommer något annat.

– Det är viktigt att försonas med tanken att allt inte måste vara så perfekt. Blombuketter följer ju med oss hela livet. Från att vi föds med den lilla mamma/baby buketten, till student- firande, födelsedagar, giftermål, krya-på-dig och slutligen, begravningen. Blommor betyder oerhört mycket för oss rent mänskligt. Släpp tanken på att det måste vara perfekt. Jag är för- resten övertygad om att redan stenåldersmänniskorna höll små blommor i händerna när de ville säga förlåt, säger Ernst.

ERNST KIRCHSTEIGER MED EGNA ORD
Vi avslutar samarbetet med Ernst på samma sätt som vi började, då fick Ernst beskriva tulpanen med några ord. Nu ger vi honom chansen att istället beskriva sig själv.

– Glad, eftertänksam och kärleksfull, blir svaret som kommer efter en stunds tvekan.

– Jag slarvar sällan med relationer och tycker att det är härligt att träffa och prata med människor. Jag tror alla om gott tills motsatsen är bevisad. Någon har beskrivit mig som sympatisk, ett ord som jag faktiskt fick slå upp. Det betyder att får andra människor i sin närhet att må bra. Det betyder väldigt mycket för mig. Jag blir upplyft i människors sällskap, och skulle beskriva mig själv som en obotlig humanist. Sen är jag också en äkta lantis, jag är så oerhört glad över att bo på landet, kunna räfsa löv och vända rabatterna! avslutar Ernst.

FOTO CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER

ERNST MÅ BRA TIPS:
Många säger att tulpaner inte doftar något, men tulpaner doftar faktiskt rent syre. Kör ner näsan i tulpaner, ta dig tid och njut av den naturliga doften. Har du dykt tillräckligt långt ner så får du svart pollen på näsan – då kanske du till och med kan skratta åt dig själv!