PRISAD SPRIT– FRÅN HERNÖ GIN

Av publicerat

Gin – denna trendiga destillerade spritdryck med grundsmaken enbär, har fått ett rejält uppsving. Drycken produceras framförallt i England men har även dykt upp på ett flertal ställen i Sverige.

AV ANN FOGELBERG FOTO HERNÖ GIN DESTILLERI

FOTO:HERNÖ GIN DESTILLERI

Gin är spritdrycken som hämtar smaker från hela världen. Från frukter, blommor, frön, bark, rötter, blad och mer därtill. Förmodligen har det använts flera hundra olika kryddor, där enbär är basen i drycken.

Gindestillerierna har fullkomligt exploderat där vi även hittar ett flertal i Sverige. Bland annat prisade Hernö Gin destilleri i byn Dala, en mil utanför Härnösand. För nio år sedan, närmare bestämt 2011, startade Jon Hillgren gindestilleriet Hernö Gin. Under åren har företaget byggt upp sitt varumärke och har idag blivit världsledande på marknaden och kan nu erbjuda ett flertal sorter i 35 olika länder. Hernö Gin är Europas mest prisbelönta gin 2013–2019 samt krönt till världens bästa gin 2017 och 2018.

Jons intresse för gin började efter att han jobbat på en bar i London 1999, där han fick upp ögonen för drycken. Därefter började han planera för ett eget destilleri. År 2011 köpte han en gård utanför Härnösand och drömmen gick i uppfyllelse.

– Jag kände att det fanns ett gap i smakpaletten på ginmarknaden och ville prova på att göra en egen gin, berättar Jon.

Först blev det Hernö Dry Gin som har fått en mängd olika utmärkelser världen över, som därefter följdes av Navy Strength gin. Destilleri- pannan Kiestin (döpt efter den första kvinna som bott på gården) gick varm så snart därefter var det dags att köpa in en ny.

– Panna nummer två döpte jag till Marit, för att hedra min svärmor, fortsätter Jon.
Härom veckan kom den tredje pannan, som också kommer att få ett ärofyllt namn. Vilket namn det blir, vill Jon inte avslöja riktigt än.

Idag har Hernö Gin tre ginprodukter i det fasta sortimentet på Systembolaget samt ytter- ligare sorter exklusivt i beställningssortimen- tet. Några produkter görs årligen i begränsad upplaga och brukar sälja slut på några dagar. Bland annat har Hernö Gin samarbetat med australiensiska Four Pillars, och varit i deras destilleri och gjort en gin med svenska smaker. Australiensarna har också varit i Dala och gjort en gin med australiensk touch.

Hernö Gin har även samarbetat med High Coast Destilleri, inte långt från Dala, samt lagrat gin på fat från Ardbeg och Laphroaig på Isaly, där ginen har legat på whiskyfaten i 30 dagar. Vad är det då som gör att Hernö Gin håvar in priser efter priser? Världens bästa gin två gånger samt en rad andra priser.

– Vattnet och kryddorna har en del betydelse. Vi använder mycket ekologiska kryddor som till exempel lingon, enbär, älgört, cassiabark, korianderfrö, vanilj, svartpeppar och citronzest. Sedan destillerar vi ginen i 24–28 timmar, vilket också har en betydelse. Det är också viktigt att hitta smakbalansen, för att produkten ska få heta gin måste enbär vara tongivande, förklarar Jon.

Nästa nya gin kommer de släppa i februari- mars, vid 10-årsjubliéet. Vad den kommer att smaka är än så länge en väl bevarad hemlighet.

– Men vi kan avslöja att det kommer finnas toner av Härnösand, staden i vårt hjärta, berättar Jon.

Till sommaren planerar Hernö Gin även att starta en cocktailbar i Stockholm samt påbörja byggnationen av ett hotell i Härnösand, som beräknas vara klart omkring 2022–2023.

Så helt säkert är att vi kommer se mer av Hernö Gin i framtiden,

– Vår affärsidé är att fortsätta göra världens bästa gin, avslutar Jon.