BEA SZENFELD – I FROSTIG TAPPNING

Av publicerat

Nu har äntligen vinterns specialupplaga av True Colours Cava släppts, ett högkvalitativt och prisbelönt mousserande vin från Penedes i Spanien. Flaskan till säsongens begränsade upplaga har designats av konstnären och stjärndesignern Bea Szenfeld, och precis som alltid går en del av intäkterna till Regnbågsfonden. Sedan lanseringen av True Colours Cava har försäljningen genererat mer än 2,5 miljoner kronor

till fondens arbete för HBTQ-personers rättigheter.

AV ANN FOGELBERG FOTO FELICIA FRANK

Foto: Felicia Frank.   True Colours Cava

Nyligen släpptes den nya flaskdesignen för årets True Colours Cava. För varje såld flaska går en krona till Regnbågsfonden. Denna gång öronmärkspengarna till Regnbågsfondens projekt i Polen, där HBTQ-personer just nu upplever ökande intolerans.

Årligen släpper True Colours Cava en ny flaskdesign sommar och vinter i begränsad upplaga. Bland annat har Camilla Thulin och Miss Inga designat flaskan vid tidigare tillfällen. I år blev stjärndesignern Bea Szenfeld, tillfrågad att göra årets design av True Colours Cava.

– Vi på Regnbågsfonden är väldigt glada att Bea står för designen av flaskan den här gången. Som konstnär är hon banbrytande och innovativ, en person som inte räds utmana förväntningar och normer. Det passar väldigt bra ihop med vårt arbete och vår syn på tolerans och öppenhet, säger Per Sjödell som är ordförande i Regnbågsfonden.

– Jag blev så glad när jag fick uppdraget. Det kändes verkligen roligt och hedrande. Och sen kommer jag från Polen, vilket kändes bra för att jag kunde göra något för mitt hemland där pengarna ska gå till ett bra ändamål. Det är extremt viktigt att vi hjälps åt och sträcker ut en hand för HBTQ-kämparna, säger Bea.

Hon är känd för sina konstnärliga, experimentella kreationer i ovanliga material och sammanhang, på gränsen mellan kläder och konst. Vikta kreationer av papper är Beas inriktning, vilket passade bra för årets förpackning av True Colours Cava.

– Jag ville göra något i papper, så jag gjorde ett 3-dimensionellt prov utifrån vad som funkade att vika. Det skulle ju samtidigt vara festligt, fortsätter Bea. I och med att hon egentligen bara jobbar med vitt papper och att det var en flaskförpackning, så var det en utmaning för henne.

– Jag gjorde en pyramid som jag vek ihop och höll på och vred och vände den för att se vad som blev bäst. När hon var klar la hon in den i datorn och färglade den där i regnbågens färger.

Men hon erkänner att det inte var ett lätt jobb att designa en flaska, men resultatet blev fantastiskt vackert.

– Designen är vintrig, krispig och festlig. Det här är min tolkning av en frostig regnbåge, som passar perfekt till den mörka årstidens glada skålar. Mitt motto är att vi människor ska fira också våra minsta framgångar.

– När jag går på Systembolaget så tittar jag först och främst på etiketten och struntar egentligen i innehållet och väljer hellre en snygg förpackning. Det är alltid fint med fina förpackningar. Att få designa True Colours Cava var för mig ett kärt projekt. En perfekt gå-bort-present som alla blir glada av.
Med citatet ”Celebreate every tiny victory” på flaskan tillägger hon att vi måste stanna upp ibland och se det bra som vi har omkring oss.

– Det behöver inte vara så grandiost, avslutar Bea.

OM REGNBÅGSFONDEN

Stiftelsen Regnbågsfondens ändamål är att finansiellt hjälpa HBTQ-organisationer i hela världen, men även enskilda personer och då företrädesvis i länder där regnbågspersoner förföljs och trakasseras av myndigheter, polis och religiösa institutioner. Stiftelsen Regnbågsfonden drivs idag av Jonas Gardell, Jon Voss, Arto Winter, Fredrik Robertsson och Kajsa Bergqvist.

 

 

True Colours Cava.

 

 

TRU COLOURS CAVA
True Colours Cava är en högkvalitativ cava som tilldelats bronspris i Decanter Competition, ett av vinvärldens mest prestigefyllda priser. Cavan har en medelstor doft med inslag av citrus, mineral och röda äpplen med viss nötighet. Moussen är behaglig och smaken är torr med trevliga inslag av citrus, mineral, nötter och röda äpplen. True Colours Cava passar bra som aperitif och som måltidsdryck till lättare fisk- och skaldjursrätter samt till olika typer av varma och kalla förrätter.

Ursprung: Spanien, Penedès, DO Cava
Druvor: 41 procent parellada, 27 procent xarel-lo, 23 procent macabeo och 9 procent chardonnay.
No 78045, 99 kr/750 m