PIEMONTE ITALIENS PÄRLA

Av publicerat

Italien är ett spännande vinland med sina tjugo intressanta vin- regioner. Här finns ett brett urval av druvor, cirka ett tusental, som man producerar vin av. En av de mest spännande vinregionerna är Piemonte, där vi hittar ett flertal fantastiska och matvänliga viner.
AV ANN FOGELBERG

 

Piemonte är den näst största regionen i Italien och ligger i den nordöstra delen. Regionen består av bördiga slätter, där mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC. Här hittar vi bland annat blå druvor som barbera, dolcetto och nebbiolo.

Barbera ofta kallad «il vino del popolo», folkets vin, ger fruktiga viner med hög frisk syra, ofta med inslag av mörka körsbär, och står för den största delen av skörden i Piemonte.

Druvan dolcetto betyder den lilla söta på italienska, vilken dricks ung, men klarar lagring på 2-3 år utan problem. Bland annat hittar vi en dolcetto från Enzo Bartoli, vars målsättning är att lyfta fram Piemontes mångfald genom att hitta rätt vingårdar med den rätta frukten och producera vin i olika stilar och prislägen. Det kan vara kända likväl som mindre kända vingårdar, alltid med kvalitet i fokus. Druvorna kommer även från kooperativ där mindre odlare gått samman för att deras produktion är för liten för att själva kunna nå ut med sina viner.

Historien kring nebbiolo går tillbaka till mellan 1200- till 1300-talet. Vinrankorna har anpassat sig efter jorden, vilket gett möjligheten att producera fantastiska viner. Druvan sägs härleda från nebbis som betyder ”dimma” och ger vinerna en doft av körsbär, plommon och viol. Smaken är ofta komplex, med en påtaglig strävhet och tanninhalt, där vinerna mår bra av att lagras länge för att mildra strävheten.

Piemonte stoltserar även med DOCG- vinerna (högsta vinklassificeringen), Barolo och Barbaresco.

Bland annat hittar vi det prisvärda vinet Ricossa Barbaresco, som dessutom är ekologiskt. Hos Ricossa växer nebbiolo i kalkrik jordmån där mineraliteten kompletterar de röda bärtonerna. Deras Barbaresco DOCG åldras i tre år varav ett år sker på franska ekfat och de återstående två på ståltankar. Vinet har fått stående ovationer, som fynd samt även höga betyg hos olika vinkännare.

Piemonte har helt enkelt många fantastiska viner att erbjuda!

DOC Denominazione di Origine Controllata skapades i syfte att skydda det ursprungstypiska för regionen, vilken ska reglera vilka druvor som ska odlas, skördeuttag per hektar, per vinranka och även densitet i vingården.

DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Högsta kvalitetsomdöme. Benämningen finns bland annat i Toscana och i Piemonte (Barolo och Barbaresco).