GRAND SEIKO – med stadig hand

Av publicerat

I år firar det japanska klockmärket Grand Seiko 60 år, och året kommer att bjuda på en hel del spännande nyheter. Dock är det urmakeriet som äri fokus och INRIKES är inbjudna för att kika in i hjärtat av varumärket.

AV YVONNE GULL FOTO OLA JACOBSEN

 

Grand Seiko lanserades i Sverige 2008 efter uppvaktning av Svante Nilsson på Klockmaster Globen. Fem års bearbetning hade gett resultat och 2008 blev man den första privatägda butiken i världen (utanför Japan) som fick sälja Grand Seiko. Han hade fallit för varumärket och det är en förälskelse som håller i sig. Ett antal
resor till Japan har det blivit, och möten med urmakare och hantverkare under åtskilliga Baselmässor. Det här är en kärlek han gärna delar med sig av och en kväll i mörkaste januari bjöd Klockmaster Stockholm tillsammans med leverantören Optura in till ett event där Ur- makarmästaren Mr Satoshi Hiraga monterade isär och ihop ett Caliber 9S86 Hi Beat 36000- verk för inbjuden publik.

Att se alla delar på storskärm är maffigt, många toleranser är under 4/100 dels milimeter. Allt hänger ihop. Det ser enkelt ut, Mr Satoshi Hiraga är stadig på handen, sedan 1989 har han jobbat för Seiko, och år 1995 vann han The Japan National Skills Competition in Watchmaking. Han trivs med jobbet och är stolt över sitt arbete. På frågan vad som krävs för att bli en skicklig urmakare svarar han:

– Du behöver ha lika delar talang, vilja och tålamod.

I den demonstration du precis gjort, vilket är det mest utmanande momentet? – Att med mikroskopets hjälp justera in spiral och balans, som är klockans hjärta, det finns inget utrymme för felmarginal här. På den stora skärmen har det sett relativt enkelt ut men när jag går fram och kikar så är spiralen tunnare än ett hårstrå!

I år är det som sagt jubileumsår och under våren har man öppnat en flaggskeppsbutik i Paris.

I Sverige finns idag Grand Seiko hos sex återförsäljare: Klockmaster Globen, Klockmaster Fältöversten, Klockmaster Hansson i Västra Frölunda, Magnussons Ur i Göteborg samt hos Klockmaster Trollhättan.