PRINSESSAN I PARKEN

Av publicerat

Vad är väl en promenad på Djurgården … i sommar kommer den att vara lite mer än bara en vanlig vacker och välgörande promenad den kommer också att vara en

konstupplevelse som kanske lockar till både diskussion och reflektion.

AV YVONNE GULL

 

Till sommarens stora skulpturutställning ute på Kungliga Djurgården i Stockholm väntar vi nu på ett antal monumentala skulpturer av konstnären Alice Aycock. Utställningen som arrangeras av Prinsessan Estelles Kulturstiftelse är planerad att invigas den 7 juni.

– I dessa orostider behövs konst och kultur mer än någonsin. När museer och kulturinstitutioner tillfälligt stänger sin publika verksamhet, och det är svårt att uppleva kultur på annat sätt än i digital form, kommer konstupplevelser som erbjuds utomhus vara särskilt eftertraktade, säger Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare vid Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och tillägger:

– Vi hoppas att hennes skulpturer på Kungliga Djurgården kommer inspirera till många oväntade samtal, nya tankar och reflektioner.

Utställningen som blir konstnärens första separatutställning i Skandinavien inkluderar sex monumentala verk från konstnärinnans serie Turbulences. Ett projekt inspirerat av extrema väderförhållanden med stormar och tornados. Alice Aycock har i verken låtit den energi som finns i dessa okontrollerbara fenomen ta fysisk gestaltning. Några av de verk vi kommer att kunna se har tidigare visats upp längs Park Avenue i New York staden vilken hon är bosatt och verksam i.

År 2018 fick hon den prestigefulla utmärkelsen Lifetime Achivement Award in Contemporary Sculpture av International Sculpture Center. Ett pris som bland annat vill uppmärksammakonstnärer som genom sin livsgärning bidragit till att utveckla och främja skulpturfältet i sin helhet. Hennes verk finns bland annat representerade på Museum of Modern Art, Guggenheim och Metropolitan Museum i New York.

– Genom konsten vill jag skapa alternativa världar och bryta invanda mönster – ge nya perspektiv på livet för att vi på ett bättre sätt ska kunna tolka och förstå vår samtid, säger Alice Aycock.

Foto: Johan Lindskog

OM UTSTÄLLNINGEN
När: Utställningen pågår till den 27 september.
Var: Skulpturerna kommer att installeras längs Djurgårdsbrunnskanalen i närheten av Folke Bernadottes bro.