UT OCH CYKLA

Av publicerat

Sommarsemestern kräver i år att vi tänker till lite extra. Att stanna i Sverige är för många en självklarhet men att 

pruta på upplevelserna är inte något vi vill göra.

AV REDAKTIONEN

 

 

Foto:Oskar Luren

 

“Vi vet att många planerar att semestra hemma i Sverige i sommar och vill undvika stora folksamlingar

 

Att ge sig ut på cykelsemester är ett alternativ, och i landet finner vi just nu tre nationella cykelturistleder. Här tipsar vi om denna trio samt om en fjärde som väntas komma ingå i samlingen. De tre första cykellederna som uppnår kra- ven för att certifieras som nationell cykelturist led är Kattegattleden, Sydostleden samt Syd- kustleden, den nya kandidaten som nu väntar på att certifieras inför nästa år är Göta Kanal.

– Vi vet att många planerar att semestra hemma i Sverige i sommar och vill undvika stora folksamlingar. Då passar en cykelsemester utmärkt, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef för Göta kanalbolag.

Med lite sökning på nätet hittar ni var ni kan hyra cyklar, var ni övernattar och upp- levelserna ni inte bör missa. Trevlig tur!

 

KATTEGATTSLEDEN
Går mellan Helsingborg och Göteborg, genom sommarstäderna Båstad, Halmstad och Varberg. Total sträcka är cirka 390 kilometer.

SYDOSTLEDEN
Går från södra Småland, genom Blekinge och ner till sydöstra Skåne. Leden är uppdelad i sju etapper och bjuder på mängder av naturupplevelser kryddat med kultur. Total sträcka är 270 kilometer.

SYDKUSTLEDEN
Går längs kusten i Skåne, mellan Simrishamn och Helsingborg. Leden är uppdelad i sex delsträckor och bjuder på fantastiska stränder i fin miljö samt historiska nedslag. Total sträcka är cirka 260 kilometer.

GÖTA KANAL
En cykelled längs Göta kanal som precis som namnet avslöjar tar dig genom Götaland. Här bjuds ni på ett antal sevärdheter och naturupplevelser. Total sträcka är 200 kilometer varav 87 kilometer är bilfri väg.