TOVE ALEXANDERSSON – LÅTER RESULTATEN TAL

Av publicerat

Bragdguld, Jerringpris och Årets Kvinnliga Idrottare. Tove Alexandersson har gått från relativt okänd till hela sport Sveriges favorit. Men själv har hon ingenting emot att gå under radarn.

– Det viktigaste för mig är att prestera bra på tävlingar, säger Tove.

AV HENRIK LENNGREN

Foto:Sven Alexandersson

 

“Att vinna utmärkelser är aldrig något som jag har haft som mål eller strävat efter. Däremot upp- skattar jag allt stöd jag får och att det är så många som hejar på mig.

nzoomade på Globens storbildsskärm flimrar de välkända ansiktena förbi. Annika Sörenstam, Börje Salming, Frida Karlsson, Janne Andersson. På golfbanor, i hockeyrinkar, längdspår och på fotbolls arenor har de utmärkt sig, och nu exponeras de inför två miljoner tv tittare.

Men den som kanske får mest exponeringstid i Idrottsgalan 2020 är en 27-årig tjej som letat sig in våra idrottshjärtan via karta, kompass och en hunger efter att bli världsbäst i det hon företar sig. Det är som om orienteringsstjärnan Tove Alexandersson plötsligt kastats in i strålkastarskenet för svenska folket.
– Men jag skulle inte säga att det är så plötsligt; jag har fått lite mer och mer uppmärksamhet för varje år. Jag har ändå fått vänja mig ganska långsamt så det är något jag har varit förberedd på, säger hon själv.

Årets upplaga av Idrottsgalan resulterade i ett prisregn för dalkullan från Stora Tuna, som inte bara syntes på storbildsskärmen utan också på scenen där hon fick hålla tacktal efter att ha blivit Årets Kvinnliga Idrottare samt erövrat Radiosportens Jerringpris och Svenska Dagbladets Bragdguld.

– Sedan jag var 19 år har jag varit nominerad flera gånger på Idrottsgalan, men aldrig vunnit. Men jag såg inte detta som en revansch. Att vinna utmärkelser är aldrig något som jag har haft som mål eller strävat efter. Däremot uppskattar jag allt stöd jag får och att det är så många som hejar på mig, säger Tove Alexandersson.

“Jag tror att det är bra för att träningen blir varierad och jag kan träna ännu hårdare än om jag bara hade utövat en idrott. Men samtidigt är det lätt att det blir för mycket att satsa på tre sporter, så framöver är planen att hålla mig till orientering på sommaren och skidalpinism på vintern.

Hon konstaterar att hennes behov av att synas är ”väldigt litet”, och att det lätt ”kan bli för mycket”. Samtidigt är det en paradox att hon som idrottsstjärna förväntas marknadsföra sig själv och delvis sitt eget varumärke för att få sponsorer.

– Men jag anser ändå att det viktigaste är att prestera bra på tävlingar och då måste jag prioritera min tid till träning och återhämtning. Men jag har folk runtomkring mig som hjälper mig med den andra biten.

Hon uttrycker sig ödmjukt och eftertänksamt. Svaren på frågorna erbjuder få utsvävningar och inga som helst divalater. En kvinna som verkar vilja låta resultaten tala. Och det är ju precis vad de gör. Tove Alexandersson är bäst i världen i tre idrotter: orientering, skidorientering och nu senast: skyrunning.

– Jag har alltid gillat att springa och klättra i berg och har varit sugen på att testa skyrunning i ganska många år, men det har varit svårt att hinna med eftersom orienteringssäsongen är så intensiv. Men nu har jag sprungit tre tävlingar och det har varit väldigt kul.

Är det inte svårt att veta vad du ska fokusera på när du tävlar i tre olika sporter?

– Ja, det är en balansgång. Jag tror att det är bra för att träningen blir varierad och jag kan träna ännu hårdare än om jag bara hade utövat en idrott. Men samtidigt är det lätt att det blir för mycket att satsa på tre sporter, så framöver är planen att hålla mig till orientering på som- maren och skidalpinism på vintern.

Hur motiverar du dig själv till att träna 25 timmar i veckan?

– Att motivera mig för att träna är inget som helst problem. Att träna och tävla är det bästa jag vet, däremot kan jag ha lite svårt för att motivera mig att vila ibland. Men jag prioriterar vila och återhämtning också eftersom jag vet att det är väldigt viktigt för att kunna prestera på tävlingarna.

Vad gör du när du ”vilar”?

– Jag är ganska bra på att vila och koppla av när jag reser, om jag åker bil eller sitter på ett tåg. Det vanligaste jag gör annars när jag vilar är nog att jag äter. Eller så umgås jag med vänner och familj.

Är du för rastlös för att sitta ner och exempelvis kolla Netflix en kväll?

– Jag är inte så mycket för att titta på film. Jag lyckas kanske se färdigt på typ en film per år.

Vilken var den senaste filmen du såg klart?

– Det minns jag inte, det var nog ganska länge sedan…

Tove Alexandersson var bara 18 år när hon för första gången i karriären bärgade en medalj i orienterings-VM. Sedan dess har medaljskåpet utökats kontinuerligt. I tonåren, har hon berättat för marathon.se, hur hon avgjorde ett dåligt lopp, hur hon mådde i alla sammanhang och precis ”allting var piss”.

– När jag var barn och ungdom blev jag väldigt ledsen när det gick dåligt men när jag blev lite äldre lärde jag mig att hantera det bättre, säger Tove.

Så hur reagerar du om du mot förmodan bommar en pall?

– Gör jag ett dåligt lopp skapar det ofta bara ännu mer motivation att utvecklas och komma tillbaka bättre till nästa gång. Så jag tror att det är bra att jag har lite dåliga lopp ibland för att verkligen hålla motivationen uppe och viljan till att fortsätta utvecklas.

Foto:Sven Alexandersson

Du är redan bäst i världen i tre olika sporter. Har du börjat snegla på en fjärde tänkbar sport där du kan erövra tronen?

– Den här vintern har jag inte kört någon skidorientering utan i stället skidalpinism för att utmana mig och bli ännu bättre som idrottare.

Finns det inte en risk att man blir bekväm och nöjd när man redan är bäst i världen?

–Det beror nog på vad man har för drivkraft. Eftersom resultat inte är min största drivkraft så känns det inte som någon risk för tillfället. För jag gillar väldigt mycket att träna och hela tiden hitta saker att bli bättre på, säger Tove Alexandersson.

Hur firade du storslamen i Idrottsgalan, förresten?

– Jag har egentligen inte firat något utan fokuserar på att återhämta mig och få en bra träningsperiod, säger Tove. Hon tystnar för ett ögonblick och tänker efter.

– Dagen efter galan hade jag två sprintorienteringsträningar och en pressträff. Det fick alltså duga gott som firande.

 

TOVE ALEXANDERSSON Ålder: 27 år.
Bor i: Falun.
Familj: Singel. Mamma, pappa och två bröder.