ENGELSMÄNNENS FÖRKÄRLEK FÖR ALE

Av publicerat

Ale är generellt sett samlingsnam- net på all överjäst öl, och är det ölet som engelsmännen dricker mest. En av de stora producen- terna av ale är Shepherd Neame, som är Englands äldsta bryggeri och ligger mitt i den lilla charmiga staden Faversham, i Kent, cirka en timmes bilfärd från London.

AV ANN FOGELBERG

Bryggeriet som har anor från 1698 grundades av familjerna Shepherd och Neame och är nu inne på femte generation. INRIKES checkar in för ett besök.
Jag får en rundvisning på bryggeriet från 1864 av Laura Wilson som berättar Shepherd Neame:s historia. En angenäm maltdoft sveper genom bryggeriet under visningen där vi hittar Englands äldsta pannor från 1914 och 1916. Bryggeriet kompletterar den gamla utrustning- en med nya maskiner samt med modern teknik. Det unika med Shepherd Neame’s framgång är att de brygger klassisk engelsk öl och använder korn, malt och vatten från det egna området.

Shepherd Neame brygger mest för den engelska marknaden och exporterar i dag till 35 länder i världen.

Deras Spitfire Premium Kentish Ale (4.5%), som är den tredje mest säljande ölen i England, är en lättdrucken öl som du lätt kan dricka flera stycken av. En av deras andra storsäljare är Bishops Finger Kentish Strong Ale (5.4%) som har bryggts sedan 1958. Båda ölen hittar du på den svenska marknaden. Sedan några år tillbaka har de även bryggt andra kända utländ- ska märken, som till exempel Samuel Adams Boston Lager (USA), som var Samuel Adams första steg utanför sitt eget bryggeri. Varför ska just Shepherd Neame brygga deras öl? Jo, för att de har erfarenheten och kapaciteten. Sedan slipper man även dyra transportkostnader.

“Det unika med Shepherd Neame’s framgång är att de brygger klassisk engelsk öl och använder korn, malt och vatten från det egna området.

Visst är de duktiga på Shepherd Neame. Snygga brittiska öl som har vunnit många priser på öltävlingar runt om i världen. San- nolikheten att du missar deras öl, när du är i England, är minimal. Du hittar deras öl i dag på fler än 300 pubar i sydöstra delen samt även på många fristående pubar runt om i England samt även här hemma på Systembolaget.