VASALOPPSNYTT – MOTIVET & DEN STJÄRNKLARA NATTEN

Av publicerat

Årets Vasalopp börjar den 21 februari med Vasaloppet 30 och avslutas den 1 mars med det klassiska Vasaloppet 90 – där nio mil mellan Sälen och Mora är vad som gäller. AV REDAKTIONEN

PÅ DAGEN ELLER PÅ NATTEN

Från och med årets upplaga av Vasaloppet kan alla som håller på med en Svensk Klassiker välja om de vill åka dagtid eller nattetid. Hitintills har det varit Vasaloppet/Öppet Spår alternativt Vasaloppet 45 som varit det som gällt. Nu går det som sagt att istället välja Nattvasan 90 eller Nattvasan 45.

Nattloppen är nya delar i arrangemanget och den långa Nattvasan 90 hade premiär 2017, och den första Nattvasan 45 arrangerades i fjol. Båda är motionslopp med fokus på äventyr där åkarna får uppleva den magiska naturen nattetid och visst hoppas vi på en stjärnklar natt! Årets båda nattlopp startar klockan åtta på kvällen i Sälen respektive Oxberg. Pannlampan är obligatorisk.

Det längre loppet är även ett parlopp, att åka tillsammans är helt enkelt säkrare. Under loppet ska man hålla sig inom synavstånd från varandra. När ni väl går i mål får det inte vara mer än 20 sekunders skillnad mellan paråkarna. Målgång för båda är vad som gäller om ni ska kunna räkna in loppet i er Svenska Klassiker.

Sedan 1971 har styrkeprovningen En Svensk Klassiker arrangerats och de moment som in- går i dem alla är Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmningen, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet. Välj en av fyra versioner av utmaningen utifrån vilken distans du vill avverka i de olika grenarna. De versioner som finns idag är: En Svensk Klassiker, En Svensk Klassiker Halva, En Svensk Klassiker Tjej samt En Svensk Klassiker Korta.

ÅRETS TAVLA

Ingen mindre än Ernst Billgren är upphovsmannen till årets Vasaloppsmotiv. Hans tavla ”Äventyret Vasaloppet” är det motiv som kommer att användas på både affischer och diplom i år.

Redan 1935 presenterades den första Vasaloppsaffischen, och dessa har blivit riktiga samlarobjekt. Historiskt har motiven tagits fram på olika sätt med ursprungstanken att de ska ta av- stamp i Vasaloppets kärna: tradition, upplevelse och utmaning.

I ÅR SKRIVER JURYN I SIN MOTIVERING:

”Med en bildvärld grundad på djur och naturmåleri, fantasi och myt leder Ernst Billgren Vasaloppets spår in på nya oväntade marker, fulla av spännande upptäckter.”

Motivet bjuder på Dalarnas landskapsdjur berguven, klockstapeln samt vinnarkransen. Klassiskt måleri. Ernst Billgren säger:

– I bakgrunden skymtar stadsmiljöer. Det är Sverige som länkas samman genom spåren som går mellan många fler orter än Sälen och Mora. Vasaloppet svetsar ihop hela städer och länder och bilden utstrålar både sommar och vinter och ett mångfacetterat landskap, säger Ernst Billgren.

De egna fysiska erfarenheterna från fäders spår är i dag närmast obefintliga men Ernst Billgren är inte främmande för att delta i något av loppen i framtiden.

– För mig är det nog Cykelvasan som skulle vara mest aktuellt. Jag cyklar en del och tycker om det. Samtidigt är det ju ändå så att man skulle vilja skida Vasaloppet någon gång i livet så det är en önskan även om det skulle innebära en utmaning. Sen kan varje utställning jag gör liknas vid ett Vasalopp. När jag kommit halvvägs tänker jag att nu orkar jag inte längre men så spurtar man ändå på slutet och går i mål, avslutar Ernst Billgren.