Region Dalarna

Av publicerat

“Dalarna är fortsatt den fjärde största destinationen i Sverige, sett till kommersiella gästnätter, efter de tre regionerna Stockholm, Göteborg och Skåne.”

Dalarna är en stark besöksdestination och stora investeringar görs av besöks- näringen för att öka kapaciteten att ta emot ännu fler gäster. Med den här utvecklingstakten finns goda möjligheter att nå omsättningsmålet på 12,5 miljarder år 2030, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.

Turismomsättningen i Dalarna fortsätter att öka och siffror visar att besöksnäringen i Dalarna omsatte hela 7,63 miljarder kronor under 2018. Dalarna är fortsatt den fjärde största destinationen i Sverige, sett till kommersiella gästnätter, efter de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Besöksnäringen är den snabbast växande basnäringen som ger oss möjligheter att leva, verka och bo även utanför storstäderna, säger Jonas Rosén.

Den största ökningen av internationella gästnätter sker främst vintertid där danska besökare bidrar till de positiva siffrorna. För danska barnfamiljer är dalafjällen förstahandsvalet i Sverige och den främsta reseanledningen är alpin skidåkning. Sommartid är Dalarna attraktivt för norska besökare som bor på camping och tar del av det stora aktivitetsut- budet. Gällande besökare från Nederländerna visar statistiken att Dalarna placerar sig som favoritresmålet i Sverige sommartid.

STORA SATSNINGAR I DALAFJÄLLEN

I december 2019 invigdes Scandinavian Mountains Airport. Den toppmoderna flygplatsen i Sälen är en unik regional satsning med endast 10 minuters transfer till närmaste skidområde. Flygplatsen ska förbättra tillgängligheten och stärka Sälens och närliggande Trysils position som internationella skiddestinationer. Samtidigt skapar etableringen utveckling, arbetstillfällen, inflyttning och en stark optimism i regionen.

– Scandinavian Mountains Airport skapar både framtidstro och nya arbetstillfällen. Dess- utom bidrar flygplatsen till att sätta Sälen och Dalarna på den internationella kartan, säger Jonas Rosén.

Transfertiden till de närliggande orterna är kort, till Hundfjället och Tandådalen ca 10 min. Till Stöten och Högfjällshotellet 20 minuter, till Lindvallen 25 minuter och till Kläppen 45 minuter. Dessutom erbjuds transfermöjlighet med hundspann till flera närliggande platser.

Foto: Anna Holm/visit Dalarna

 

TURISTFAKTA

  • Övernattande och besökande gäster i Dalarna spenderade tillsammans cirka 7,63 miljarder kronor under 2018.
  • Totalt sysselsattes 6 404 personer på helårsbasis 2018.
  • Totalt 15,3 miljoner gästnätter varav 6,7 miljoner i kommersiellt boende.
  • Sverige utgör den största marknaden med 86 % av gästnätterna.
  • Danmark och Norge, följt av Neder- länderna och Tyskland utgör de största utlandsmarknaderna.

 

 

Foto: Erik Kliström/ Visit Dalarna

 

IDRE HIMMELFJÄLL – SVERIGES NYASTE SKIDANLÄGGNING

I vinter öppnar 18 nedfarter och 8 liftar i det breda skidsystemet på Idre Himmelfjäll i norra Dalarna. Fullt utbyggt om 15–20 år beräknas anläggningen ha över 20 000 bäddar, ett 50-tal alpina nedfarter, hotell, restauranger, butiker och tillhörande service.

– Idre Himmelfjäll är den första nybyggda fjällanläggningen i Sverige på över 30 år. Investeringsläget i Dalafjällen gynnar besöksnäringen både idag och på lång sikt, säger Jonas Rosén, vd Visit Dalarna.

Idre Himmelfjäll är en anläggning för alla skidintresserade men extra stort fokus läggs på barnfamiljer. Berättelserna om den trolska skogen och de snälla men mystiska väsen som bor på Idre Himmelfjäll har berättats sedan urminnes tider. Genom ett samarbete med Sagolandet Tomteland produceras barn- och familjeunderhållning med hög kvalitet.

BIKING DALARNA VÄXER

Dalarna är en av Sveriges ledande cykeldestinationer och nu växer nätverket Biking Dalarna, som samlar och kvalitetssäkrar cykelområden, med ytterligare fler medlemmar. Säter och Älvdalen är de senaste tillskotten och nätverket utökas därmed till att omfatta totalt 21 högkvalitativa områden för cykelupplevelser. Kvaliteten säkerställs genom gemensamma ledmarkeringar och gradering av leder samt att cyklister kan hitta bra kringservice, mat och boende i anslutning till cykelområdet.

 

Foto: Anna Hållmans/Visit Dalarna

 

NIO KULTURBESÖKSMÅL I SAMVERKAN

För två år sedan gick nio kulturhistoriska besöksmål samman med målet inställt på att öka antalet besökare till respektive verksamhet och till Dalarna. Tillsammans arbetade man fram konceptet Kulturresan som är en rundresa till unika kulturmiljöer. Resan för besökaren till industrilokaler som omvandlats till spännande utställningsytor, genom världsarv och till platser där konstnärer som Carl Larsson och Anders Zorn funnit inspiration. Platser som idag fortsätter att berätta delar av Sveriges historia och inspirera människor världen över. Med produkten Kulturpasset med på resan ges möjlighet att ta del av erbjudanden på respektive stopp.

 

10-TOPP SEVÄRDHETER

• Falu Gruva
• Vattenfallet Njupeskär
• Utsikten från Tällberg
• Östra Silvbergs gruva
• Carl Larsson-gården
• Zornmuseet och Zorngården
• Renar i Grövelsjöfjällen
• Dalahästtillverkningen i Nusnäs • Långbryggan i Rättvik
• Orsa Rovdjurspark

10-TOPP EVENEMANG

• Vasaloppet
• Midsommarfirande
• Svenska Skidspelen
• Konserter i Dalhalla
• Svenska Dansbandsveckan • Vansbrosimningen
• Classic Car Week
• Sabaton Open Air
• Dalecarlia Cup
• Dan Anderssonveckan

 

Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

 

MATAKTÖRER VÄRNAR DET LOKALA

Mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av resandet och för vissa till och med själva anledningen till att resa. Att besöka spännande platser, få personliga möten och att ta del av matupplevelser utöver det vanliga, lockar och skapar nyfikenhet. Besökare i Dalarna har efterfrågat mer information om var man kan äta och handla lokalt. För att möta behovet samverkar därför restauranger, caféer, gårds- butiker, hantverksbryggerier samt mat- och dryckesproducenter under varumärket Taste of Dalarna. En genväg till de lokala smakupplevelserna i Dalarna.

ANNORLUNDA BOENDE

Efterfrågan på boende utöver det vanliga är en trend inom besöksnäringen som absolut märks i Dalarna. Gärna ensligt och enkelt, utan vare sig el eller vatten, i naturskön miljö. Via Visit Dalarna finns möjlighet att boka en svävande koja bland trädtopparna, fäbodstuga i skogen med stearinljus som enda ljuskälla och fiskestuga i nationalpark direkt intill vattendraget.

DALARNA LOCKAR ÅRET RUNT

Vintertid lockas skidsugna besökare till Dalarnas snösäkra anläggningar. Både för det stora utbudet av alpin- och längdskidåkning och för den tidiga säsongsstarten. Efterfrågan på hundspann har ökat vilket märks hos entreprenörerna som blivit fler.

Sommartid lockas vandringssugna att utforska Dalarnas vandringsleder som slingrar sig genom vackra natur- och kulturmiljöer. Här finns både fjäll, röda gårdar och rester från gruvindustri att utforska inom en begränsad radie. Dalarnas många evenemang och rika utbud av sevärdheter drar stor publik och för barnfamiljer är äventyrsparker bland djur, bad och sagoväsen populära attraktioner sommartid.

 

Foto: Anna Holm/ Visit Dalarna