STÖRST AV ALLT – vår största & första Netflix-produktion

Av publicerat

En skolskjutning blir upprinnelsen till en berättelse som tar oss med in i fina miljöer, lyx och ensamhet. Störst av allt är Netflix första

svenska originalserie som nu kommer att streamas i 190 länder.

AV MONIKA AGORELIUS

När en tragedi sker i en av Stock- holms rikaste förorter står en vanlig gymnasieelev, Maja Norberg, anklagad för mord. Berättelsen i den omtalade nya svenska dramaserien Störst av allt är baserad på den populära romanen av Malin Persson Giolito.

– Det känns overkligt, men medan arbetet pågick var det så fullt upp att jag som tur var inte reflekterade över hur stort det här projektet faktiskt är, säger Frida Asp (Bonusfamiljen, Enkelstöten) som tillsammans Fatima Varhos (Faro, Trespassing Bergman) producerat serien för produktionsbolaget FLX.

I huvudrollerna ser vi Hanna Ardéhn (30 grader i februari) i rollen som Maja, och sånga- ren och artisten Felix Sandman gör här sin skådespelardebut i rollen som Sebastian. Serien regisseras av Per-Olav Sørensen (Nobel, Kampen om tungtvannet) och Lisa Farzaneh (Arne Dahl, Det som göms i snö) samt är skriven av Camilla Ahlgren (Bron, Gåsmamman). Exekutiva pro- ducenter är Pontus Edgren (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) och Martina Håkansson. I seriens övriga roller ser vi bland andra Reuben Sallmander (Bron), David Dencik (McMafia, Top of the Lake), Anna Björk(Bron), Shanti Roney (Arne Dahl), Christoffer Wollter (Greyzone, Modus) och komikern Wil- liam Spetz.

Störst av allt är en stark berättelse som berör och skapar debatt. De första scenerna som möter oss i det allra första avsnitt är riktigt otäcka. Gym- nasieeleven Maja sitter på golvet i klassrummet dränkt i blod och omgiven av döda klasskompi- sar. Intill sig har hon ett gevär. Frågorna blir genast många: Hur kan det värsta som kan hända ske i den till synes fridfulla Djursholms- idyllen? Är Maja verkligen skyldig till mord?

– Om jag skulle beskriva Maja som person skulle jag säg att hon är en duktig flicka, säger 23-åriga Hanna Ardéhn. Hon tar hand om sin lillasyster, hon är duktig i skolan och hon vill göra bra ifrån sig. Men samtidigt så finns det en mörkare och rebellisk sida hos henne, där hon inte vill vara som sina föräldrar. Hon ser igenom fasaderna och charaderna som andra använder och spelar upp. Hon vill inte bara vara som alla andra och därför lockas hon till det som är farligt.

Majas liv förändas för alltid när hon blir stört förälskad i Sebastian Fagerman, som spe- las av Felix Sandman. Sebastian är cool, snygg, lever i lyx och flärd, och är son till Sveriges rikaste man (Reuben Sallmander).

– Majas värld förändras när hon träffar Sebastian, säger Hanna Ardéhn vidare. Hon imponeras av allt det coola i Sebastians värld, rikedomen och de stora festerna. Samtidigt ser hon en svaghet och en sårbarhet hos Sebastian. Han har inget vidare förhållande till sin pappa och Maja tar på sig ansvaret att hjälpa honom.

Den största frågan i serien är varför. Varför händer något så hemskt som en skolskjutning? I Sverige har vi tack och lov inte upplevt skol- skjutningar, men det har hänt i många andra delar av världen inte minst i USA.

– Berättelsen handlar om Sverige idag och det handlar om en ung tjej som blir vuxen och hur svårt det kan vara, säger Frida Asp. Vi ger våra barn allt vi kan materiellt, men vi jobbar och gör karriärer och det enda vi inte kan erbjuda våra barn är tid. Maja är en överpreste- rande fantastiskt ung tjej som när hon hamnar fel tar på sig för stort ansvar och allting går åt pipan. Vi följer henne från att vara den som har ‘allt’ till att hon blir den mest bespottade i samhället. Berättelsen speglar Sverige idag, där många ungdomar mår dåligt, så frågeställning- arna i serien känns relevanta. Vad gör vi vuxna? Hur hjälper vi våra barn?

Fatima Varhos fortsätter:

– Vi följer händelserna ur en ung kvinnas perspektiv och det finns en hög igenkänning i det även om man kanske inte växt upp i den världen som Maja växer upp i.

Fatima berättar vidare att många kvinnor var attraherade av att arbeta med det här projektet. Under planeringsstadiet delade flera kvinnorna med sig av sina egna erfarenheter av att vara ung kvinna i destruktiva förhållanden.

– Det finns en större plats idag än för bara några år sedan för berättelser med ett kvinnligt perspektiv, säger hon. Innehåll där kvinnor får ha bärande roller, där man tar upp dilemman som kanske berör kvinnor i högre grad än män. Det finns ett sug i branschen efter det. Och då behövs det fler kvinnor som tar tag i sådana projekt.

“Berättelse handlar om Sverige idag och det handlar om en ung tjej som blir vuxen och hur svårt det kan vara. Vi ger våra barn allt vi kan materiellt, men vi jobbar och gör karriärer och det enda vi inte kan erbjuda våra barn är tid.

Foto:Netflix

FLX var inte det enda svenska produktionsbola- get som vill ha rättigheterna till Störst av allt. Bokens författarinna Malin Persson Giolito och hennes agent var svårflirtade men Frida och Fa- tima hade tur och fick på ett tidigt stadie med sig den välkända manusförfattaren Camilla Ahlgren (Bron, Gåsmamman) och i möten med Malin och agenten ‘klickade’ det direkt.

– Det gick ändå väldigt fort, för Netflix var den enda finansiären och det gjorde att det fick fortare är normalt, säger Fatima Varhos.

Camilla Ahlgren beskriver Störst av allt- resan som både snabb och fantastisk:

– Jag läste boken på våren för två år sedan, säger hon. Jag fångades direkt. Ett halvår senare hade FLX köpt rättigheterna och Netflix kom ombord snabbt också och då satte jag igång med manusarbetet.

Rollbesättningen tog tid. De träffade närmare 1 000 unga kvinnor för rollen som Maja, men fastnade till slut för Hanna Ardéhn. Felix Sand- man kom ombord bara ett par veckor innan inspelningsstarten.

Foto:netflix

Kamerorna började rulla våren 2018. Även om det gick förhållandevis snabbt från idé till produktion var det inte en helt smärtfri resa.

– Det är första gången gör en produktion tillsammans med en internationell distributör som Netflix och det var helt nytt för oss, säger Frida Asp. Det var en väldigt lång och kompli- cerad juridisk process om man jämför med ett svenskt projekt. Som svenskt produktionsbolag måste vi följa alla svenska regler kring exem- pelvis rättigheter och royalties, medan Netflix är ett amerikanskt bolag och måste följa andra regelverk. Men det gick ändå relativt smärtfritt, tack vare att alla inblandade var så positiva till projektet.

Frida skrattar och tillägger:

– Nu när vi har gjort det en gång skulle det gå oerhört lätt om vi gjorde en ny serie med Netflix!

Jennifer Breslow, som är Director Internatio- nal Originals and Acquisitions på Netflix, var kreativt ansvarig för produktionen från Netflix sida och hon arbetade med Störst av allt-projekt från början.

– Det började med att jag läste boken Störst av allt av Malin Persson Giolito, säger Jennifer. Det är verkligen en bästsäljande roman av en anledning. Det är spännande att följa ärligheten i hennes berättelse i första person-perspektivet och hur hennes känslor ofta står i konflikt mot varandra. Det finns en stor igenkänningseffekt
i hennes karaktär. Det var för mig viktigt att ge berättelsen rättvisa. Det kändes viktigt att dessa unga karaktärer fick visa sin sida av en story som sällan tas upp för diskussion.

Foto:Johan Paulin/Netflix

Jennifer säger vidare att hon trots att hon är baserad i Los Angeles hade fullt förtroende för det nordiska kreativa teamet.

– Det var ett förstklassigt samarbete. Frida och Fatima på FLX är exceptionellt duktiga producenter. De satte samman ett drömteam av duktiga kreatörer. Camilla som manusförfattare och Per-Olav som regissör var helt fantastiska, liksom skådespelarna. Jag kände tidigt i proces- sen att det här var ett projekt som kändes ‘rätt’ hela vägen.

Det var många kvinnor i produktionstea- met. Enligt Jennifer Breslow var det ett mycket medvetet val.

– Jag ser det som ett personligt uppdrag att anlita kvinnor både bakom och framför kame- ran i alla serier jag arbetar med. För mig var det oerhört viktigt att vi i Störst av allt tydligt får höra Majas berättarröst på ett autentiskt vis.

Serien går upp i 190 länder. På vilket sätt är berät- telsen universal?

– Majas resa är komplicerad. Genom henne får vi se hur hon på ett sätt fängslas av den sociala status hon växer upp i samt relationer mellan barn och föräldrar. Allt i Majas liv är inte vad det ser ut att vara och det finns mycket som kan kännas igen även hos den internatio- nella publiken.

Jennifer Breslow säger vidare att det kommer att produceras fler Netflix-serier i Norden.
– Senare i år kommer säsong två av den danska serien Rain och vi filmar Young Wallan- der i Sverige och Ragnarøk i Norge. Vi försöker att följa trenden av vad Netflix-tittarna gillar och vi anpassar våra produktioner därefter.

De nordiska länderna har alltid haft en stark kunnighet inom drama och det finns många duktiga talanger både framför och bakom kameran.

Jennifer berättar att hon dras till karaktärer som besitter någon slags inre styrka och hjälte- mod och hon menar att det är något som gör så kallad Scandi Noir-draman så populära världen över.

Avslutningsvis har Jennifer Breslows några tips till kvinnor som vill arbeta med film och tv-produktion:

– Jag har tre tips! Ett: Följ din passion. Om du älskar ditt jobb så lyser det igenom med en energi som smittar av sig. Två: Man slutar aldrig att lära sig, så fortsätt att lära dig, läs mycket och var nyfiken. Tre: Om du verkligen tror riktigt mycket på ett särskilt projekt; var tillräckligt stark för att stå upp för projektet även om andra är tvivelaktiga.

7 FRÅGOR TILL HANNA ARDÉHN, SOM SPELAR HUVUDROLLEN SOM MAJA I NETFLIX NYA SVENSKA DRAMASERIE STÖRST AV ALLT

Vad sammanför Maja och Sebastian?

– Jag tror att det är den stora starka föräls- kelsen. De blir kära i varandra och hon ser hans sårbarhet. Hon dras till honom och vill finnas där för honom. Att dras med i lyxen och flädern och fångas in i den världen. Hon ser att saker börjar gå fel men då hon är en tonåring är det svårt för henne att veta vad hon ska göra och hur hon ska hantera situationen. Frånvaron av vuxna håller henne kvar också.

Hur arbetade du och Felix Sandman, som spelar Sebastian, för att få den personkemi som ni har i serien?

– Han kom in sent i processen. Han fick rollen en vecka innan vi åkte till Kroatien för att börja filma, men jag tror att det var bra att vi började med att åka iväg någonstans för att och lära känna varandra. Han är världens mest genuina och mest fantastiska människa, det är så lätt att tycka att han är en fantastisk person.

Det var många kvinnor i produktionen. Hur påver- kade det dig som skådespelare?

– Alla i projektet, både kvinnor och män, har varit superduktiga. Att det har varit många kvinnor i produktionen har varit fantastiskt kul. Att få träffa och inspireras av alla dessa starka kvinnor.

Du studerar till psykolog. Hade du nytta av ditt intresse för psykologi under inspelningen?

– Absolut. Att plugga detta ämne skapar in- tresse för människor och vad som ligger bakom allting. Det är aldrig bara en enda sak som avgör varför en person blir som den blir. Min nyfikenhet för människor har varit användbar och det har hjälpt mig att granska mig själv och lära känna mig själv bättre.

Du kommer att bli väldigt känd tack vare Störst av allt. Hur förbereder du dig inför det?

– Jag vet inte, jag tänker inte så mycket på det. Under inspelningen levde jag som i en bubbla och sedan åkte jag direkt tillbaka till Linköping igen för att plugga, så jag hoppade liksom från en bubbla till en annan bubbla. Så den värld jag lever i nu känns väldigt långt från glitter och glamour och kändisskap – haha!

Har du någon drömroll du skulle vilja göra i framtiden?

– Jag älskar thrillers och mörka berättelser. En av mina favoritfilmer är När lammen tystnareller även serien Hannibal, som jag tror finns på Netflix. Så att få göra något i den stilen hade varit underbart. Endera, att få spela i typ Han- nibal hade varit en drömroll.

Vad händer nu i ditt liv?

– Just nu är det mest plugg och tentor. Jag är i min lilla studentbubbla, men det är väldigt skönt med avbrott då och då.

 

Foto: Niklas a Predovicc/Netflx

 

5 SNABBA

Vad har du alltid med dig i handbagaget på resa?
– Hörlurar och laddare. Jag lyssnar på musik hela tiden när jag är ute och går eller reser så hörlurar är ett definitivt måste.

Vilken bok läste du senast?

– Skäl av Emma Holm som jag gillade väldigt mycket. Den har ett väldigt fint språk.

Favoritplats i Sverige?

– Akvarellmuseet i Skärhamn. Det är både ett väldigt fint museum med fina utställ- ningar och sen har den en av de bästa res- taurangerna jag varit på som heter Vatten.

Favoritplats i världen?

– Det är nog hemma, haha. Kanske är det ett tråkigt svar, men jag njuter nog som mest när jag kan krypa ihop hemma med en kopp te och en bra film.

Vad gör du om fem år?

– Umgås med människor jag tycker om och jobbar med något spännande och stimu- lerande.

page1image3708496