MATTIAS HARGIN – slalomspecialisten

Av publicerat

Segern i Kitzbühel skulle bli den första av många. Men i snart fyra år har Mattias Hargin väntat förgäves på att få åter- uppleva det där magiska ögon- blicket när allting stämmer. – Drömmen vore att bitarna faller på plats under VM i Åre, säger den 33-årige slalom- specialisten.

 

AV HENRIK LENNGREN

 

“För att lyckas på den här nivån måste du vara extremt stabil, men ibland kan jag känna att jag måste våga ligga lite mer på gränsen; våga ta någon utkörning ibland men också få någon mer placering i toppen på köpet.”

Mattias Hargin får något jagat i blicken när han upptäcker vad klockan är. Han har precis avslutat ett funktionellt styrkepass på ett gym på Odenplan i Stockholm, och tiden har runnit iväg. Sju minuter kvar till en inbokad omslagsintervju, men 15 minuters promenad enligt Google Maps…

Det är då han upptäcker en elscooter som står parkerad på gatan.

– För 18 spänn tog jag mig hit i tid, säger Mattias Hargin exakt sju minuter senare, med en banan i ena handen och ett avväpnande leende i mungipan.

– Man hyr de där elscootrarna via en app, där man också kan se var de finns. Smidigt!

Att hitta snabbast möjliga väg från destina- tion A till B har gjort Mattias Hargin till en av världens bästa slalomåkare. Det är alltså ingen slump att han trots en kamp mot klockan till slut undviker att släntra in efter utsatt tid.

I den alpina världscupen har han gjort sig känd som en smart och kalkylerande åkare som inte chansar i onödan; en slalomspecialist som sällan grenslar.

– Det har funnits säsonger när jag inte kört ur ett race en enda gång. För att lyckas på den här nivån måste du vara extremt stabil, men ibland kan jag känna att jag måste våga ligga lite mer på gränsen; våga ta någon utkörning ibland men också få någon mer placering i top- pen på köpet.

Känslan av att stå högst upp på pallen finns som en förnimmelse i bakhuvudet. Snart fyra år har gått sedan han lyfte stavarna i skyn som en vinnare i Kitzbühel.

– Det var en häftig dag. Jag hade många fina race bakom mig när jag reste dit, att sedan få klämma till med en vinst gav självklart en eu- fori som jag gärna vill uppleva igen. Samtidigt

vet jag hur tufft det är idag: (Henrik) Kristof- fersen och (Marcel) Hirscher har varit extremt bra de senaste åren, rent av outstanding. Gör du en liten miss i en port så är du borta i den här konkurrensen.

Men du har bevisat att du kan vara bäst för en dag?

– När jag tog det klivet trodde jag att det skulle trilla in fler segrar efteråt. Men jag har inte riktigt haft samma driv i åkningen sedan dess; farten har saknats. Det kan vara frustre- rande men ger mig också ett driv. Jag blir bara mer taggad över att visa att det inte var någon engångsföreteelse. Jag har potential för att göra det igen.

Det sista året har Mattias Hargin, från och till, plågats av både ryggsmärtor och magbråck. Nu är han fit for fight igen, även om han med ett skratt berättar att han varje dag vaknar upp och ”känner efter”.

– Det är en del av en elitidrottares vardag. Men jag kan nästan se fram emot tiden efter karriären när jag kan kliva upp ur sängen och skita i hur kroppen mår; om det är någon skavank eller om jag känner mig i topptrim, säger han.

Beskeden från sensommarens försäsongs- läger i Nya Zeeland (Treble Cone) och Italien (Passo Stelvio) var dock positiva: krämporna
är lätträknade och formkurvan pekar uppåt. I samma veva har Mattias Hargin bytt märke – från Atomic till Head – och fått en nytändning.

– Jag ser fram emot att börja tävla igen. Huvudfokus är såklart på Åre-VM och målet är att vara i absolut maxform lagom till dess.

Finns det en risk att världscupen hamnar lite i skymundan?

– Alpint är inte riktigt som längdåkning där du kan spara dig till ett mästerskap. I vår värld spelar startnummer en större roll, och för att bli konkurrenskraftig med ditt startnummer behö- ver du prestera genom hela säsongen. Därför är det extra viktigt att jag levererar i slalomcupen.

Oavsett om Mattias Hargin lyfter hantlar på gymmet eller vässar åktekniken under tränings- pass finns Åre hela tiden i tankarna.

– Jag har jobbat så länge för den där individuella VM-medaljen. Förhoppningsvis är det dags nu. Jag kan Åres backar utan och innan, jag kan se framför mig hur jag flyger ut i backen. Det är alltid stort att få köra VM, men att få uppleva ett världsmästerskap på hemma- plan blir ännu större.

“I vår värld spelar startnummer en större roll, och för att bli konkurrenskraftig med ditt startnummer behöver du prestera genom hela säsongen.”

Foto:Emrik Jansson

Skulle det betraktas som en ”skräll” om du vann ett individuellt guld?

– Nja, många vet innerst inne att jag har farten. Men det gäller att allt ska klicka. Det är så små marginaler som avgör.

Topplaceringar i all ära, de senaste åren har skidåkningen också varit en viktig del i Mattias Hargins sorgebearbetning. I juli 2016 förlorade han sin hustru Matilda i en tragisk lavinolycka. Ifjol, på årsdagen, skrev han ett uppmärksam- mat blogginlägg format som ett brev:

”Mellan åken på VM-slalomen, jag står helt själv på toppen värmer upp inför andra åket, lyssnar musik och fokuserar på uppgiften. Jag ska ner och ta en medalj, är planen, allt känns väldigt bra. Helt plötsligt dyker lite fel låt upp i lurarna och jag börjar gråta, står där inför andra åket med tårar men känner ändå kraft. (…) Jag är inte längre rädd att dö, för döden är finare än jag trott och jag vet att jag nu har dig där uppe och får träffa dig då.”

Ytterligare 14 månader senare konstaterar Mattias Hargin att ”sorg hänger med länge”.

– Allt det som hände har gett mig nya per- spektiv. Jag blir inte lika sur på småsaker längre och jag upplever att jag möter motgångar på andra sätt. Samtidigt håller jag på för att jag vill tävla. Jag kommer aldrig rycka på axlarna efter ett race om jag inte gjort mitt bästa.

Tänker du ibland att du kör för Matilda?

– I början kände jag att jag ville prestera lite extra för hennes skull, men det har kanske försvunnit lite med tiden. Nu vill jag snarare bevisa för mig själv att jag fortfarande kan leverera trots allt det som hände. Det ger styrka.

Din storebror och agent Jonas Palm har beskrivit dig som extremt tävlingsinriktad och noggrann. Hur yttrar sig det i vardagen?

– Jag är en person som visar mycket känslor, oavsett om det går bra eller dåligt. Efter ett dåligt race är jag grinig och behöver gå åt sidan i någon halvtimme; det är ett sätt att avreagera sig. Det jobbigaste är när tv-kamerorna följer  med lite extra vid de tillfällena när åkningen inte fungerat. Sport är känslor, men då får man hålla sig i skinnet – även om man innerst inne tänker: ”lämna mig i fred!”, säger Mattias Hargin.

Han är yngst i en skidtokig familj där familjerekorden alltid har varit svårslagna.

Hemma i Flottsbrobacken i Huddinge fajtades han med fyra äldre syskon, däribland Janette som deltog i två olympiska spel under sin aktiva karriär. Under uppväxtåren spelade Mattias Hargin också fotboll, men sa tidigt att han ville bli bäst i världen på skidor.

– Jag var ingen bolltrillare. Skidor var alltid nummer ett, konstaterar han.

Och så är det alltså än idag, vilket hans drömska Instagram-flöde vittnar om. Ständigt med en Lumix-kamera i fickan dokumenterar Mattias Hargin sina upplevelser från jordens alla hörn.

– Jag har min bas i Engelberg och brukar spela in en och annan skidfilm när det inte är säsong. Och så har jag gjort contentkampan- jer för Helly Hansen sedan 2017. Det märket passar min profil utmärkt. Jag är en aktiv människa som älskar att åka båt och skidor. I år sponsrar Helly Hansen hela herrlandslaget, vilket är jättekul.

 

 

MATTIAS HARGIN

Ålder: 33 år

Bor i: Engelberg

Familj: Mamma, pappa, fyra äldre syskon, flickvän Lovisa

På tallriken: En egengrillad stek

I glaset: Nocco eller ett bättre glas rött

På Spotify: Massa blandlistor

På tv: Serier, går och väntar på Game of Thrones

I bokhyllan: Självbiografier står högst upp

Oanad talang: Ganska bra på att städa, alltså väldigt bra

Klockan tickar på och Mattias Hargin ska hasta vidare till nya möten. Elscootern står och väntar på honom ute på Drottninggatan. Men innan vi skiljs åt tar Mattias Hargin med oss i sin visualiseringsvärld minuterna inför sista slalomåket i Åre 2019:

– När jag hör hur namn efter namn ropas upp i högtalaren känner jag hur adrenalinet stiger. Det börjar koka i publikhavet nere vid målfållan. Publiken är en extra triggerfaktor. Kroppen gör sig redo. Jag är redo. Nu kör vi…

Om det räcker till det där hett eftertraktade VM-guldet i slalom?

Den 17 februari får vi svaret.