VÄRLDEN BÄSTA SARAH – med rätt att simma

Av publicerat

“Att presentera Sarah Sjöström är nog lika nödvändigt som att upplysa om att Ikea är svenskt. Eller att vi firar julafton den 24 december. Alla vet vem super- Sarah är. Alla. Men det hindrar oss inte från att vilja veta mer, så häng med på en latte och en ostmacka. Och ett avspänt samtal om träning, tävling, talang, Turkiet, mat och goda viner.”

Av Marie Arpnäs

Foto:Ea Czyz

Vi visste att Sarah Sjöströms sommar och höst skulle bli tränings- och tävlingsintensiva så vi bokade in ett möte innan schemat var fulltecknat. En solig sommardag strålade vi samman på söder i Stockholm, inte långt från hennes och sambon Johans bostad.

– Jag kommer direkt från ett träningspass i bassängen så jag behöver äta något. Gärna en havremjölkslatte och en macka av något slag.

Vi halkar direkt in på ämnet mat. Det känns befriande att fika med en elitidrottare som tar en kaffe och en okomplicerad ostsmörgås efter ett träningspass. Och som säger att hon älskar att gå och fika.

– Många människor har en osund inställ- ning till mat, kropp och utseende och äter för lite. Man sätter sina egna kroppar i svältläge och inser inte vikten av att fylla på med rätt energi.

RESTAURANGMAT OCH SYDAFRIKANSKA VINER

Sarah säger att hon själv alltid haft bra koll på kost och mat i största allmänhet. Hon håller det på en ganska enkel och basic-nivå och kon- staterar att många, både idrottare och ”vanliga dödliga”, är väldigt okunniga på området.

Foto:Johanna Lundberg

– Jag känner mig pluffsig när jag äter för lite, och när jag är som mest vältränad är det också under de perioder då jag äter som mest mat. När man lägger ner så sjukt mycket tid på trä- ning och tävling som jag gör är det jätteviktigt att få i sig rätt mat och energi, i rätt mängd.

Sarah beskriver sig själv som allätare och går gärna och ofta på restaurang.

– Man kan nog säga att jag är lite av en fin- smakare, både vad gäller mat och dryck. Jag har besökt några vingårdar i Sydafrika och är helt besatt av Hamilton Russell Vineyards Chardon- nay! Utsökt vitt vin. Röda, lite genomskinliga viner tillhör också mina favoriter. Man ska njuta av livet också, det gäller även elitidrottare. Vi vevar tillbaka bandet några år, ända till tredje klass i skolan, då första Sarah tog sina första simtag i träningssyfte.

– Jag har alltid haft mycket energi men höll inte på med någon speciell sport förrän klass- kompisen tog mig med till simhallen. Jag tyckte inte träningarna var särskilt roliga men ville ge simningen lite tid för jag anade väl att jag hade viss talang för det där.

– Som mellanbarn är man ju van att tävla om allt och det var just tävlingsmomenten i bassängerna som jag gillade. Vilket tränarna insåg, så de gjorde mina träningar till interna tävlingar. För att jag inte skulle bli uttråkad, säger Sarah och skrattar. Väl medveten om sin rastlöshet.

OTIPPAD TONÅRIG MÄSTARE

Kompisen la baddräkten på hyllan, men Sarah var efter bara något år den bästa simmaren i sin åldersklass. Från början testade hon alla simsti- lar, men 50 meter fritt blev snart en favorit – ”då slapp jag vändningarna”. Som fjortonåring tävlade hon i EM i holländska Eindhoven, som senior och vann ett sensationellt guld på hundra meter fjäril.

– Det var ju rätt stort, det där guldet. Men själv tänkte jag inte så mycket på ålder. Jag var den enda som inte hade något att förlora där. Ingen såg mig som något hot, så det var bara att köra.

– Jag tror det är lättare att vinna i den åldern. Jag behövde bara fokusera på det jag var bra på och kunde ta det ganska lugnt i början. Sedan slog jag konkurrenterna på slutet.

Hon har fått frågan förut men vi ställer den ändå. Den om barndom och kompisar. Om hon tycker att hon missat eller saknat något för att hon tränat och tävlat så mycket.

– Jag missade verkligen ingenting som barn. Jag hann med allt jag ville och kunde och kom- pisarna hade jag både i skolan och i simhallen. Individuella sporter passar mig utmärkt, men det härliga med simningen är att vi tränar ihop och hjälper varandra. På tävlingar reser vi som lag men tävlar individuellt. Det är först nu, som vuxen, som jag har fått börja tacka nej till saker på grund av sporten men det är det värt. Jag har ett väldigt lyxigt jobb!

Världens bästa träningscenter

När vi träffas är Sarah inne i en riktig hård-träningssäsong. Hon pendlar mellan Stockholm och Turkiet, två veckor på Eriksdalsbadet och två veckor på ”världens bästa träningscenter” (enligt Sarah) i Belek. Hon ingår i ett interna- tionellt simteam, Energy Standard, med tränare och tävlande från Ryssland, Ukraina, Sydaf- rika, England – och Sverige.

– Det var lite av en slump att jag hamnade i det teamet. Det är svårt att komma med där, men jag reste mycket själv förut och var på samma plats som Energy Standard, som erbjöd mig en plats i laget. Allt är extremt proffsigt och välorganiserat och vi bor och tränar på anläggningen i Belek, med tillgång till tränare, god, vällagad mat, massörer och allehanda behandlingar. Man tar hissen till träningen och jag tror inte jag går mer än 1000 steg par dag när jag är där!

Sarah uppskattar miljöombytet och säger själv att hon kan varenda kakelplatta i Eriks- dalsbadet vid det här laget.

– Upplägget med Turkiet är extremt kul. Det skapar en härlig balans och motivationen är ständigt på topp. Jag tränar väldigt mycket men det hinner aldrig blir tråkigt.

– Det sköna med simningen också är att man kan träna rätt bra om man är ”lindrigt skadad”. Om knäna krånglar till exempel kan man alltid gå på botten av bassängen och varie- ra den sortens träning. Sedan ska man såklart inte träna alls om man har influensa eller någon svårare skada, vilket jag fått lära mig med åren. Vila har liksom aldrig varit min grej.

 

Foto:FrancescoChiappetta/courteyofarena

“Individuella sporter passar mig utmärkt, men det härliga med simningen är att vi tränar ihop och hjälper varandra. På tävlingar reser vi som lag men tävlar individuellt.”

SVENSKA FOLKETS FAVORIT

Vi fikar med en av Sveriges största idrottspro- filer, som kan rada upp medaljer, rekord och utmärkelser på kilometerlånga rader innan 25 år är fyllda, och några spår av diva finns inte ens att ana sig till. Och då vet vi nu, med facit i hand, att det EM som Sarah tränade som hår- dast inför under vårt möte resulterade i otroliga fyra guld på ett och samma mästerskap.

Förändras något i ditt liv av alla framgångar? eller är det bara “det var det, nu tränar jag för nästa tävling”?

– Det är faktist inte så mycket som föränd- ras. Mitt varumärke bli väl lite starkare vid framgång, både nationellt och internationellt. Men annars rullar allt – livet – på i vanlig ordning.

”Livet rullar på” för Sarah Sjöström har nog en liten annorlunda innebörd än för oss ”normala människor”, utan superkrafter. Men Sarah inser att hon har lyxen att inte behöva tänka på vad hon ska göra efter simkarriären. Och hon sticker inte under stol med att citat; ”utmärkelser är kul”.

– Jag siktar alltid framåt, men jag känner inte att jag behöver ha någon plan B. Det är högst troligt att jag inte kommer bli läkare när jag har slutat simma, men det är nog inte omöj- ligt att jag jobbar som manager, kommentator, föreläsare eller liknande. Men det är sen, nu är nu och då är simningen mitt fokus.

Och så var det det här med alla hedervärda utmärkelser.

– Det känns otroligt kul att få uppskattning för det jag gör. Jerringpriset och Bragdguldet, som jag fått två gånger vardera, är extremt fina priser liksom Victoriastipendiet. Att bli prisad som Årets Nykomling på Idrottsgalan för tio år sedan var också stort. Jag var ju bara barnet då.

GOD JUL I KAPSTADEN

2017 var ett riktigt superår för Sarah och hon utsågs av all världens olympiska kommit- téer till ”Europas bästa kvinnliga idrottare”. Samma år tyckte Swimming World Magazine att hon var ”Världens bästa kvinnliga simmare”. Och det var innan hennes sensationella fyrtal i guld på årets EM. En tävling vi fick anledning att återkomma till efter vårt möte på söder och som Sarah själv kommenterat så här. Med några ytterligare tillägg om nutid och framtid.

– Jag är riktigt stolt över att det blev fyra guld på EM. Femtio fritt vann jag med 0.01 sekunds marginal. Så otroligt skönt när man har marginalerna på rätt sida! Fast jag hade ändå hoppats på lite snabbare tider på de övriga tre grenarna. Jag simmade mycket långsammare än vad jag gjorde året innan, på VM i Budapest. Men det känns ändå stort att min lägstanivå är så här hög.

Foto:LPresse/GianMattiaDÁlberto

SARAH FREDRICA SJÖSTRÖM

Födelsedatum: 17 augusti 1993

Bor: Södermalm, Stockholm

Klubb: Södertörns Simsällskap

Familj: Mamma Jenny, pappa Göran, store- bror, lillebror, lillasyster och sambo Johan

Favoritdistans: 100 fjärilsim

Egenlistade meriter: Olympic Champion 2016, 10 time World Champ, 22 time European Champ, World Record Holder in 6 events och en massa andra titlar och medaljer!

Utmärkelser: Jerringpriset 2014 och 2015, Årets kvinnliga simmare i Europa 2015 (utdelat av Swimming World Magazine), Bragdguldet 2015 och 2017, Victoriasti- pendiet 2015, H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band, Världens bästa kvinnliga simmare 2017 (utdelat av Swimming World Magazine), Europas bästa kvinnliga idrottare 2017 (utsedd av all världens olympiska kommittéer) m fl.

 

Turkiet – fortsätter du att träna där nu efter EM? och hur ser övrig tid ut för din del?

– Jag har bara varit i Belek två veckor under hösten eftersom jag har tävlat så mycket (World cup; reds anm.). Men det är lika skönt varje gång jag kommer tillbaka till världens bästa träningsanläggning!

– När jag inte är iväg och tävlar, eller tränar i Belek, befinner jag mig på Eriksdalsbadet hemma i Stockholm. Även om jag spenderar väldigt mycket tid i Turkiet är Stockholm fortfarande hemma. Och när jag väl är hemma brukar jag passa på att träffa mycket vänner och fika, käka middag på resturang – så ofta jag kan.

När årets World Cup är över i slutet av november är Sarahs stora mål långbane-VM i Gwangju, Sydkorea, som äger rum i juli.

Hinner du fira jul och var gör du det i så fall?

– Jo, jag hinner fira jul. Men jag har inga speciella jultraditioner. Jag föredrar att åka till en varm plats under julen. Det blir Kapstaden för tredje året i rad.