Alexander Pärlero “En ny typ av framgång

Av publicerat

“Så fort du slappnar av jobbar han dubbelt så hårt och dubbelt så smart. Efter mer än 220 intervjuer med framgångsrika människor har Alexander Pärleros själv blivit en av dem. Men kanske inte på det sätt som han trodde från början.”

Av Christian von Essen

Elvis har faktiskt vissa likheter med sin mer kände namne än det mörka håret, de putande läpparna. Men Elvis den yngre rör inte på några höfter. Han ligger istället som en varm köttfärslimpa över sin pappas axel och sömnsnusar, blott fyra veckor gammal, medan jag på sekunden avlöser Alexander Pärleros förra möte i hallen. Våningen är ljus och fräsch, tyst och behaglig. Den här första bebisperioden kallas ibland för ”smekmånaden”, men det säger jag inte.

För just nu står Pärleros i zenit. Hans Fram gångspodden är Nordens största intervjupodd; Framgångsboken flyger ut från butikshyllorna, de slutna Facebook-grupperna fylls på och föreläsningsförfrågningarna duggar tätt.

Det Dagliga Drivet

Eftersom även jag driver en intervjupodd med blott en bråkdel av Framgångspoddens spridning, är Alexander Pärleros konceptualiseringsförmåga lika delar inspirerande och irriterande. När jag hittar porten på Birger Jarlsgatan noterar jag dessutom att vi bor 50 meter ifrån varandra. Våra liv är olika. Men en likhet är att vi internaliserar våra intervjuoffers insikter och bakar in dem i oss själva. Han håller med.

– Jag är en definitivt en produkt av Framgångspodden. Häromdagen frågade en kompis om tips för sitt nystartade företag, och jag märkte att allt jag sa kom från olika avsnitt.

Att han är uppe halv fem varje morgon är också något som han inspirerats till från sina gäster. Tidiga klockslag ses av allt fler som ett effektivt ”life hack” för att kunna effektivisera sina dagar genom att exempelvis hinna meditera, arbeta undan surdegar, eller bäggedera. För Pärleros innebär gryningstimmen att han kan yoga, träna och stretcha sin onda rygg innan dagens aktiviteter kickar igång.

– Men det är som Paolo Roberto säger – att gå upp tidigt är ingen konst om man bara går och lägger sig tidigt. Annars går det inte. Jag är i säng mellan 20:30 och 21:30 varje kväll.

Ett ständigt insiktspussel

Pärleros morgonrutiner är möjligen kuriosa i sammanhanget, men det säger också något om en person. Det säger något om driv. Poddavsnitten – inte sällan två timmars samtal med gäster som Petter Stordalen, Per Holknekt, Annie Lööf, Alexander Bard, Kajsa Bergqvist och Per Gessle för att nämna några slumpvis utvalda – fungerar som pusselbitar till hans egen framgång.

– Jag är under utveckling hela tiden. Om jag inte utvecklas kommer jag sakta att avvecklas. Det är många som startar ett första företag som går väldigt bra, sen går det andra företaget åt skogen. Ofta handlar det om att man förlitar sig på sitt självförtroende och glömmer bort det hårda jobbet från bolag 1. Man tror att man är odödlig.

Aldrig vila på lagrarna alltså. Men det räcker inte att bara jobba hårt, menar han.

– Min devis är jag alltid ska jobba hårt och jobba smart – prioritera min tid och lägga fokus på rätt saker, det jag är bra på. För några år sedan la jag ofta fokus på det som jag inte var bra på. Då blir det inte heller lika bra. En annan viktig insikt är att jag inte kan göra allting själv. När jag jobbade som säljare fokuserade jag till exempel bara på mitt eget sälj. Men skulle jag inte ha några runt mig nu skulle jag falla pladask.

Foto: Jenny Hammar

“Jag tycker man ska skapa marknaden och vara vägledande i det man gör. Sen är inte målet just att vara störst, podden har trots allt varit en bonus.”

Hur ser maskineriet ut kring dig i dag?

– Med Framgångspodden är det i princip fem personer som jobbar heltid. Först och främst krävs det 10 timmar research bakom varje intervju. Det gör jag själv – kan jag mycket mer än jag behöver får jag respekt från den jag intervjuar. Klipparen tar sen hand om materialet på 1,5-2 timmar och klipper först bort 25 procent till en lång version. Därefter gör vi en kort version av varje avsnitt. En person sköter bokningarna, medan en jobbar med de sociala kanalerna tillsammans med mig. Jag har också en person på heltid som följer mig och filmar. Då kan vi göra material från föreläsningarna till alla kanaler.

I Sverige lunkar poddvärlden fortfarande på med ett avsnitt i veckan som standard, och intäkterna är för de flesta fortsatt blygsamma. I januari 2018 gick Framgångspodden om Värvetsom landets största intervjupodcast. Som herre på täppan ökade då Alexander Pärleros utgivningen med 50 procent.

Målsättningen nu är att släppa två avsnitt i veckan av Framgångspodden och två avsnitt av Sånt är livet – Alex & Ida som han spelar in tillsammans med sin fru, influencern och fitnessprofilen Ida Warg.

– I Sverige tycker vi att det är mycket att spela in fyra avsnitt i veckan, men kolla till exempel Joe Rogan, som gör den största intervjupodden i världen. Han kan släppa två tvåtimmarsavsnitt på en och samma dag. Jag vill ha minst ett i veckan om jag ska köra på den internationella marknaden.

Det är tydligt att han nu börjar jämföra sig med internationella kollegor. Både Jordan B Peterson och Arnold Schwarzenegger är bokade för specialavsnitt på engelska.

– Jag tycker man ska skapa marknaden och vara vägledande i det man gör. Sen är inte målet just att vara störst, podden har trots allt varit en bonus – något jag startade på sidan om mina andra verksamheter för att det är kul. Men när jag träffar entreprenörer som Petter Stordalen, Filip Tysander, Sebastian Siemiatkowski eller Isabella Löwengrip, då vill jag att de ska känna att jag har gjort ett bra jobb, att de har valt rätt när de lagt sin extremt begränsade tid på det här och att de med stolthet kan dela avsnittet med sina vänner.

Nätverket och den personliga utvecklingen har varit det viktigaste, menar han.

– Även om jag hade en enda lyssnare så har jag fått ovärderlig kunskap. Att bara få sitta

med en inspirerande person varje vecka är helt fantastiskt. Hur mycket skulle man inte betala för det? Jag hade lätt betalat 5 000 kronor för att sitta med en av dem. Men det skulle de förmodligen inte ens ställa upp på.

Foto: Jenny Hammar

ALEXANDER WARG-PÄRLEROS

Född: 1985
Familj: Gift med Ida Warg. Sonen Elvis, född 2018.
Gör: Driver Framgångspodden. Författare, föreläsare, entreprenör. Driver pensions- tjänsten Pensionera.se och produktionsbolaget Panc Media.
Bakgrund: Säljare på kommersiell radio i sex år. Har grundat mobilpengar.se, jämförelsetjänsten Mobilio.se som såldes.kuriosa: Har vunnit VM-brons i kampsporten MMA.

www.framgangspodden.se

ETT EKOSYSTEM ETABLERAS

Med podden som bas har nu berättelserna om andra människors framgång blivit en framgångssaga i sig. Föreläsningsförfrågningarna blir allt fler i den ständiga jakten på framgångsinspiration.

– Det är helt extremt, vi tar nu 75 000 kronor för en föreläsning och det är inte ens mitt huvudfokus. För ett år sen kunde jag ta 20 000. Alla mina gäster har kastat lite av sitt framgångsstoff på mig.

Blir du sugen på andra plattformar också, som radio eller tv?

– Jo, vi sitter faktiskt just nu med ett produktionsbolag som vill utveckla ett reality format med mig och Ida, så vi får se. Samtidigt brottas jag ständigt med mig själv – vad är mitt huvudfokus? Varför gör jag det här? Jag ser det som att jag har tre saker som är viktiga för mig. 1. Jag vill vara orsak till andra människors lycka. 2. Jag vill göra världen lite bättre och 3. Jag vill uppnå evigt liv. Allt som frångår detta ska jag inte lägga fokus på. Säger man ja till något säger man också nej till något annat.

Som ett konkret exempel nämner han Niklas Adalberth, Klarnagrundaren som hoppade av och investerade 800 miljoner kronor av sina egna pengar i Norrsken Foundation för att hjälpa sociala entreprenörer bygga en bättre värld. Medan andra företagsledare drömmer om att bygga en så kallad unicorn, ett bolag värderat till en miljard dollar, har Adalberth istället siktet inställt på att hjälpa en miljard människor.

– Med den inställningen skulle jag vara nöjd på min dödsbädd, säger Pärleros. Det handlar inte om att jag har lyckats, utan det handlar om att jag försökte och gav mig själv den möjligheten. Jag kan bara göra mitt bästa. Framgångspodden är det viktigaste jag gör just nu. Den hjälper folk följa sina drömmar, våga satsa, våga göra slut, våga gå mot normen och gå mot strömmen. Jag hade en miljon lyssningar förra veckan. Tänk om jag faktiskt hjälpte en miljon människor på något sätt?

“Förut när jag träffade en mil- jardär blev jag väldigt imponerad, och såg direkt personen som en förebild. Den synen har förändrats.”

Hur har din syn på framgång förändrats under den här tiden?

– Jag har förändrats mycket i mitt beteende. Förut när jag träffade en miljardär blev jag väldigt imponerad, och såg direkt personen som en förebild. Den synen har förändrats. Dels har jag gjort 220 intervjuer, så jag känner mig säkrare och inte lika nervös längre. Dels var framgång väldigt förknippat med hur mycket pengar man hade. Ju mer pengar, Ferraris, Lamborghinis och lyxbåtar, desto mer framgångsrik var man. Så tänker jag inte i dag. Jag kan ibland se det precis tvärtom, att vissa personer har mycket kvar att jobba med, att de inte har kommit så långt i sin utveckling.

Det neutraliserar dessa entreprenörsstjärnor lite, menar han. Det kan till och med förminska deras prestationer.

– Pengar är ett extremt starkt verktyg för att göra världen bättre. Om man har pengar utan att använda dem ser jag inte att personen kommit särskilt långt. Då har du inte riktigt förstått ännu. Stjärnstatusen förloras. Så man kan väl säga att jag gått från en kapitalistisk syn till att det är de som hjälper flest som är de mest framgångsrika.

Alexander är noga med balansräkningen – det man ger får man förr eller senare tillbaka, och man måste hela tiden förtjäna sina relationer. Efter en trasslig uppväxt med fosterfamilj och en frånvarande far, har det hela tiden funnits saknade pusselbitar. För tio år sedan fick han till slut kontakt med sin chilenske pappa som numera bor i Australien.

– När min mormor låg på sin dödsbädd berättade hon plötsligt att jag hade en farbror här i Stockholm som jag inte kände till. Jag ringde nummerupplysningen och kopplades till honom. Det visade sig att han hade kontakt med min pappa. Ett halvår senare åkte jag till Australien med en kompis.

Var han öppen för besöket?

– Ja, han tyckte det var jätteroligt. Nu skriver vi till varandra på Facebook och så. Han tyckte det var superkul när Elvis kom.

Det var inte så dramatiskt som du trodde?

– Jag hade nog inte föreställt mig att det var dramatiskt, jag var rätt realistiskt inställd. Men jag visste att han var en pusselbit jag behövde, jag ville se vem han var och hur han såg ut. Det var kul att ses, men inte mer än så. Han har inte funnits för mig.

Det måste ändå ha varit skönt att få den pussel- biten?

– Ja, jätteviktigt. Jag har alltid varit sökande. Nu vet jag. Jag kan tänka mig att träffa honom igen, men jag har inget större behov av att lära känna honom. Man måste förtjäna relationen. Om jag är en dålig pappa till Elvis förtjänar jag inte vår relation. It takes two to tango.

“Om skribenten: Christian von Essen är frilansjournalist och driver podcasten Heja Framtiden. En bra vecka har han 1 000 lyssnare.”