Till helgen startar Cykelveckan – Nästan 15 000 cyklister

Av publicerat
Vätternrundan

Världsmästaren Susanne Ljungskog och miljöminister Karolina Skog är två av totalt 15 000 cyklister på startlinjen när Vätternrundans cykelvecka drar igång i helgen.

Till helgen väntas nästan 15 000 cyklister till Motala när Cykelveckan startar på allvar med MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och det helt nya loppet Vätternrundan 100 km. Cykelveckan invigs officiellt på fredagen och inleds då med MTB-Vättern, mountainbike-loppet över två distanser, 50 och 25 kilometer.

På lördagen den 9 juni går starten för den 28:e Tjejvättern. Söndagen den 10 juni är det dags för Halvvättern som körs för tolfte gången. På söndagen blir det också premiär för Vätternrundan 100 km, det första av Vätternrundans lopp där elcyklar är tillåtna. Miljöminister Karolina Skog är en av deltagarna i premiärloppet, men cyklar på en vanlig cykel.

– Vätternrundan vill minska tröskeln och få så många som möjligt att välja cykeln för både transporter och motion, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson. Då måste också vi arrangörer tänka nytt och göra det vi kan för att fler ska cykla. Och ett sätt är förstås att göra våra lopp mer tillgängliga, så att fler kan hänga med och dela den här fantastiska upplevelsen.

En del i arbetet att få fler att cykla är också integrationsprojektet ”Cykla tillsammans” som Vätternrundan, Motala kommuns ungdomsverksamhet Hallen, MAIF Cykel, Studiefrämjandet och SISU har drivit under våren. Det har resulterat i att ett tiotal nyanlända ungdomar tillsammans cyklar Halvvättern och deras lopp kommer också att live-sändas.

Efter den första helgen fortsätter Cykelveckan måndagen den 11 juni med Skoj med Hoj för barnen och det populära loppet Minivättern.

Live-sändning från banan
Under MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km kommer utvalda cyklister att köra med kameror som live-sänder direkt från banan. Live-sändningen kan följas av alla på sajten www.cykla.se och på Vätternrundans webbplats www.vatternrundan.se.