Oväntat få bröt den näst varmaste maran i historien

Av publicerat
sthlm-marathon

Med temperaturer på 27-28 grader i skuggan blev den 40:e upplagan av ASICS Stockholm Marathon den näst varmaste i historien. Trots detta var det bara 1 089 av de 15 755 startande som inte tog sig i mål. Det är knappt sju procent vilket ska jämföras med över 13 procent som bröt de varma åren 1982 och 2007.

Sju löpare fördes till sjukhus, två för frakturer, fem var uttorkade.

– Det är mer än vanligt, men det har gått bra, bättre än väntat, sammanfattade Christina Wahlstedt, ansvarig för sjukvården.

Loppet vanns av kenyanen Lawi Kiptui som höll en sensationell fart över den sista milen och skar mållinjen på 2:13.30, nästan tre minuter före landsmannen Dominic Kimwetich. Spårvägens Mikaela Larsson vann överraskande den kvinnliga klassen. Segertiden blev 2:40:28 och marginalen till tvåan ännu större än bland männen. Etiopens junior Bekelu Beji noterade 2:43:55. Hälles Mustafa Mohamed tog sitt tredje SM-guld i maraton, och 24:e totalt, som sjätte man i mål på 2:27:39.