Att jaga – en livsstil mer än ett intresse

Av publicerat
Älgsommar

Trender kommer, trender går. En tydlig trend som inte är något nytt fenomen men som stadigt ökar i popularitet, inte minst bland storstadsbefolkningen, är svenska folkets intresse för jakt. Hur kommer det sig att allt fler män och kvinnor vill titulera sig jägare? Johan Boström på Jägarnas Riksförbund har svaren på våra frågor.

Text: Marie Arpnäs

 

Vi blickar bakåt i tiden. Till 1938, då Jägarnas Riksförbund grundades. Orsaken var hotet om ett lagförslag som skulle ta ifrån större delen av landets markägare rätten att jaga vuxen älg på sin egen mark. Vilket inte uppskattades alls. Det ledde till en tillkomst av så kallade B-licenser, som gav dessa markägare rätten att få jaga vilt på egen mark. Mycket har hänt sedan dess men förbundets motto består – ”enkel och obyråkratisk jakt åt folket”.

Johan Boström är marknadschef på Jägarnas Riksförbund och då måste man ju ställa frågan: Jagar du själv?

– Självklart! Jag kommer från Norrbotten och är född och uppvuxen med jakt. Jag följde med min pappa ut i skogarna när jag var i sjuårsåldern och det egna intresset har bara vuxit med åren.

– Att följa med en jägare ut i markerna har ingen åldersgräns, men är man under 15 år får man inte hantera något vapen. Så kallad uppsiktsjakt innebär att någon som har fyllt 15 år får låna vapen – om ägaren själv är med och håller uppsikt under användandet.

Fire

Foto: Jägarnas Riksförbund

Jakten jämförbar med golf

Uppsiktsjakten kräver ingen utbildning, men vill du bli jägare ”på riktigt” krävs det att du tar jägarexamen. Det innebär att du måste klara både teoretiska och praktiska prov för att få köpa jaktvapen och börja jaga. Och för att få skaffa vapen och ammunition måste du ansöka om vapenlicens hos polisen. Du ska ha fyllt 18 år och enligt polisens krav ”vara laglydig och skötsam och kunna intyga ändamålet med att inneha vapen”.

– Man kan få dispens vid 16 års ålder om man går på ett jaktgymnasium eller liknande. Sedan ska man tänka på att en jägarexamen inte automatiskt garanterar en vapenlicens, på tal om polisens krav. Det finns massor av regler och måsten att rätta sig efter, och vi som har jaktlicens behöver vara extra skötsamma, annars förlorar vi rätten att inneha vapen.

Vi har förstått att intresset för jakt bara växer i Sverige. Johan Boström går till och med så långt att han jämför jakttrenden med golfhajpen.

– Det ökade intresset är mätbart, och vi konstaterar att så många som 12 800 personer gjorde teoridelen under 2017 och vi ligger stabilt över 10 000 de senaste åren, med en peak på dryga 13 000.

Antalet personer som tar en jägarexamen är en bit över 10 000 per år. Av dessa är ungefär en fjärdedel stockholmare, vilket kan tyckas märkligt.

– Att storstäderna dominerar statistiken är lite av ett trendbrott. Vi ser en annan typ av jägare här än landsorten och snittåldern är högre i städerna.

– Det är lite samma typ av människor som tidigare lämnade in sina surdegar på surdegshotell. Man vill helt enkelt jaga sin egen föda och det är rätt schyst att kunna bjuda sina vänner på kött som man jagat själv. Ungefär som det egenbakade brödet, eller svampsoppan som man själv plockat innehållet till. Dessutom är det klimatsmart med vilt.

Jakt

Foto: Jägarnas Riksförbund

Sverige blir allt mer vilt

Johan berättar att Sverige är rikare på vilt än någonsin. Vildsvinens återkomst är en stor anledning till detta och tittar man bara på Stockholms län har antalet avskjutna vildsvin ökat med drygt 70 procent mellan 2014 och 2016, till mer än 7 000 djur.

– Vad många kanske inte vet är att vildsvin är fantastiskt gott! Däremot är kötthanteringen strikt när det gäller vildsvin. Jag får inte skjuta ett djur och bjuda dig på viltmiddag – om jag inte först lämnat in köttet på en vilthanteringsanläggning och fått det godkänt, det vill säga trikintestat och veterinärbesiktigat.

Orsaken till dessa kötthanteringsregler, som gäller både vildsvin och björn, är eventuella parasiter som kan finnas i köttet. De så kallade trikinlarverna hos köttätande djur kan föras över till människor, så därför måste köttet besiktigas innan det får landa på matbordet. Det ska finnas spårbarhet.

– För några hundralappar och uppåt kan man lämna in djuret på en av landets alla vilthanteringsanläggningar och hämta det styckat, kontrollerat och till och med vakuumförpackat. Smidigt, klimatsmart och utsökt gott! Sedan verkar vi för förenklingar just av vildsvinskött för att det ska nå fler konsumenter, säger Johan.

Att jaga har blivit allt mer populärt bland kvinnor. Det finns ungefär 20 000 kvinnliga jägare i landet och antalet ökar. Många kommer in i jakten via sina hundar, som får prova viltspår i skogen. En aktivitet för både matte och hund, för naturupplevelsens skull eller för att långsiktigt träna sitt husdjur att bli eftersökshund, vilket innebär att den söker rätt på trafikskadade och skadeskjutna djur – på uppdrag av polisen. Hundar är stort i jakt. Riktigt stort.

– Det är jättepositivt att fler kvinnor intresserar sig för jakt. Det har bidragit till man fått bort mycket av ”förgubbningen” och jakten har föryngrats. Den gammeldags traditionella jägaren i Helly Hansen och pappas jaktställ finns kvar, men blandas nu med kvinnor i rosa, specialdesignade kläder.

jakt-picknick

Foto: Jägarnas Riksförbund

Etisk jakt och tweedkavaj

Det räcker med att gå in i någon av våra större sportbutiker i dag för att konstatera att jakt- och outdoor-genren har vuxit lavinartat. Dessa avdelningar har nästan vuxit sig större än hyllorna med fotbollsskor och hockeyklubbor och många premiummärken har siktat in sig på människor som tränar och aktiverar sig i skog och mark.

– Mycket av det klassiska jaktmodet har letat sig ut på gator och torg, säger Johan och nämner med ett leende de tre ”jaktkostymerna”, Helly Hansen, Gore-Tex och tweed.

– Det är som med allt annat, lite pryligt. En del kör old school och lägger väldigt liten vikt vid klädseln. Medan andra går all in och gör som den där skidåkaren i Åre, som har senaste nytt vad gäller utrustning och kläder – men är total nybörjare på skidor.

Vi pratar jakt, djur och jaktsäsonger. Att man jagar vildsvin året runt, älgar med start i september och oktober, beroende på om du befinner dig i norra eller södra Sverige, och varg under januari och februari. Totalt sett finns det ett stort utbud av djur att jaga under året, allt från björn och lo till hjortar, riporna i fjällen och kaninerna på Gotland.

– Vi tar avstånd från all form av tjuvjakt och jägare som plågar djur. Vi värnar om en etisk jakt, där jägarna tar sitt ansvar och ser till att viltet inte utsätts för onödigt lidande och där jakten sker i samklang med naturen. I det här landet kan vi vara stolta över en väl utvecklad jaktetik, som är oerhört viktigt att vi som jägarförbund är tydliga med.