Alicia Vikander – Superstjärnan i storfilmen Tomb Raider

Av publicerat
alicia-cover

Vår mesta superstjärna om hur #metoo kickstartat något oerhört viktigt, rollen som Lara Croft och om livet med maken på varmare breddgrader.

Av: Maria Roswall

Alicia-Vikander-Tomb-Raider

Foto: Graham Bartholomew/Warner Bros

Att få en intervju med vår absolut mesta superstjärna just nu, Alicia Vikander, är långt ifrån en söndagspromenad men väl värt slitet när jag äntligen sitter där mitt emot henne och får min efterlängtade pratstund.

– Välkommen till min lilla bjudning, säger Alicia med ett stort skratt och sträcker fram sin hand.

Vi träffas på ett hotell i Stockholm med anledning av premiären av Tomb Raider och med ”sin lilla bjudning” är det den gigantiska kak- och fruktbuffé som står uppdukad Alicia syftar på. Är man en Hollywoodstjärna så är man, vilket även spiller över på pressintervjuer och framträdanden och rummet är fullt av agenter och PR-personer som håller koll på såväl klockan som på vilka frågor som ställs.

Alicia är anspråkslöst klädd i svart blus, jeans och höga svarta klackar, med håret fäst i en enkel hästsvans och nästan inget smink, långt ifrån den tuffa roll hon spelar som actionhjältinnan Lara Croft i senaste filmen, en roll som minst sagt krävde hårt, fysiskt arbete för skådespelerskan. Öppningsscenen är en kick-boxande Alicia med ett imponerande sexpack på magen.

– Ja, det var en tuff roll fysiskt, jag var helt blåslagen från all träning under inspelningen och det var verkligen tufft att komma i rätt form. Jag tränade MMA, boxning, simmade, klättrade och självklart tränade jag även styrketräning, berättar hon och häller upp mineralvatten.

alicia-workout

Foto: Christian Black/Warner Bros

– Jag ville att det skulle bli realistiskt. Jag tränade så mycket som möjligt för att jag ville göra så många stuntscener som möjligt själv, berättar Alicia och vi pratar om det råa i filmen och om det stora i att kvinnliga actionhjältinnor måste få fortsätta ta plats på bioduken.

– Jag var bara 8, 9 år när jag minns att jag såg filmen första gången, bara en glimt men jag minns att jag tyckte det var coolt med en tjej i rollen. Sen såg jag filmen igen i tonåren och när jag fick förfrågan om att själv spela rollen tänkte jag först ”men den har ju redan gjorts”, haha!

Alicia är oerhört avväpnande och väldigt enkel, och rolig, att intervjua. Inga divalater så långt ögat når, tvärtom, hon är precis så jordnära som jag fått intrycket av vid de tillfällen genom åren jag har sett henne på olika filmpremiärer. Jag berättar att jag tycker att hon gett filmkaraktären Lara en mjukare, mer mänsklig sida än vad jag tycker att föregångaren Angelina Jolie lyckades med, något Alicia blir märkbart glad över.

– Vad roligt att du kände det! Hon är stark, Lara, absolut en actionhjälte men jag ville att hon skulle få vara både stark OCH sårbar, och allt där emellan. Angelinas filmer är första gången jag har sett kvinnliga actionhjältinnor och nu fick jag möjligheten att göra detta vilket jag tycker är riktigt coolt. Jag gillar att de har tagit den nu till vår tid, att jag fick göra en Lara som tittarna, vår generation, kan identifiera sig med. Lara bor med sina tjejkompisar i London, precis som jag själv gjorde. Det är viktigt att få gå igenom den tiden när man är ung, det är så det är nu, alla bor i pyttesmå lägenheter ihop med kompisar utomlands. Pluggar något eller jobbar i en restaurang. Allt för att komma utomlands och testa på äventyret.

Alicias äventyr har givetvis betytt en hel del hårt jobb för att få de roller hon fått, och tiden i London beskriver hon som väldigt rolig men också tuff.

– Jag fick en chans i Anna Karenina (år 2012 med bland andra Keira Knightley och Jude Law, reds anmärkning) trots att jag var utländsk och det fick jag kämpa hårt för. Jag hade minimilön och fick bekosta alla resor själv, det är en tuff väg men jag fick chansen och sen har jag bara jobbat på.

Alicia-Tomb_Raider

Foto: Ilsek Kitshoff/Warner Bros

Och även om Alicia är ung, 29 år, har hon en minst sagt imponerande meritlista – inte minst sin Oscarstatyett för bästa kvinnliga biroll i filmen ”The Danish Girl”, som hon mottog på Oscarsgalan för två år sedan. Vi pratar om att det har gått fort, från Guldbagge- till Oscarsgala och världens mest åtråvärda filmpris innan hon passerat 30-strecket.

– Jag var 20 år när jag fick min Guldbagge, idag är jag snart 30 år och de här tio åren är så klart en viktig tid då man växer upp en hel del, det är viktiga år i livet och ja, när du säger det så där känns det nästan surrealistiskt! Det är speciellt att arbeta med det som jag gör, det händer så mycket och det är en verklighet som skiljer sig mycket från ett ”vanligt” jobb. Jag har kämpat för att få de roller jag har fått och de har tagit mig till dit jag är idag.

Alicia fick sitt genombrott 2010 med filmen ”Till det som är vackert” för vilken hon tilldelades en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Efter det fick hon fin uppmärksamhet internationellt genom den danska filmen ”A Royal Affair” vilket banade väg för en karriär utomlands på riktigt. Resten är som vi säger historia, men exakt vilka dörrar Oscarstatyetten kommer att öppna är fortfarande oklart då de filmroller vi ser Alicia i nu var inbokade innan hon fick den.

– Självklart gör en Oscar att man har etablerat sig i branschen, vilket är oerhört viktigt, absolut. Men det är först nu, efter Tomb Raider, som jag får se vilken roll den kommer att ha. De filmer jag har gjort nu var inbokade innan jag fick min Oscar.

I nya filmen gestaltar hon sin egen barndomshjälte där en ung Lara Croft letar efter sin försvunna pappa, och slåss mot de onda. En ensam ung, stark kvinna mot en hel hord tuffa, krigslystna män som vill döda henne. Vi kommer in på allt som händer i branschen nu i och med #metoo, som på alla sätt har satt ner foten för kvinnor särskilt inom film och media, och det märks tydligt att det här är något som engagerar Alicia starkt.

– Jag är feminist och vill tänka på vilka typer av människor jag kan ha i min historia. Med Tomb Raider tilltalades jag av manuset och av att få ge Lara olika sidor. Från ung flicka till stark kvinna. Det som händer nu är otroligt viktigt och bra och jag känner en stark, positiv anda efter #metoo. Kvinnor har länge haft en endimensionell sida att visa upp på filmduken, nu håller det på att ändras vilket är väldigt positivt. #metoo har verkligen kickstartat en rörelse som är enormt kreativ, det finns en hunger bland kvinnor som inte fått ta plats tidigare, en hunger som känns otroligt positiv.

Men någon större plats för kvinnor kan man inte ge filmen Tomb Raider. Alicia är trots allt den enda kvinnan i större delen av filmen, och bara två andra kvinnor har biroller, något hon själv gärna ser en ändring på om det blir en uppföljare.

– Om det blir en uppföljare hoppas jag att det blir fler kvinnor i den. Jag har märkt att folk verkligen lyssnar när man tar upp jämställdhetsfrågor i dag och jag vill försöka vara med och belysa dessa viktiga frågor så mycket jag kan.

alica_vikander

Foto: Eero Hannukainen/IBL Bildbyrå

Att använda sitt namn och sin framgång till att försöka påverka i positiv riktning för kvinnor är en punkt högt upp på Alicias lista och för ett år sedan startade hon, tillsammans med sin agent Chales Collier, produktionsbolaget Vikarious Production med syfte att lyfta kvinnor i Hollywood. Bolagets första projekt är filmen Euphoria, som Vikander gjort tillsammans med svenska regissören Lisa Langseth. Nyheten om Alicias produktionsbolag blev snabbt en världsnyhet i Hollywood, vilket visar hur stark input ett känt namn verkligen har i filmbranschen.

– Mitt bolag är ett bra exempel på sådant som min framgång skapar möjlighet för. Att få starta upp det och kunna skapa filmprojekt som annars kanske hade varit svårt, det är en dröm som jag nu har kunnat uppfylla.

Vi pratar drömmar, Hollywood och Europa, och att det är för Europa Alicias hjärta klappar står snabbt klart. Hon gifte sig i somras på Ibiza med Michael Fassbender och makarna bor i Portugal, helt utan några planer på att flytta till Hollywood.

– Vi älskar Portugal, det är så otroligt skönt med värmen och närheten till havet. Min man bodde där när vi träffades, jag bodde då i London men han ville att jag skulle komma och testa Portugal och ja, jag blev fast! Michael älskar att surfa, vi har vänner där och vi trivs jättebra så nej, inga planer på att flytta alls.

Fötterna på jorden är det alltid bra att ha, men hur enkelt är det när man når den stjärnstatus som Alicia nu har gjort?

– Jag och min man bor i Europa och har precis samma umgänge som vi haft i alla år, jag har kvar mina gamla vänner och jag lovar dig! Skulle jag börja skilja mig mycket från hur jag är nu skulle mina vänner säga ifrån direkt. Fötterna på jorden, absolut, jag har samma vänner nu som då och i vårt umgänge finns det inga divalater!

Men med större roller kommer det stora kändisskapet och den Alicia som vid premiären av Tomb Raider tålmodigt står kvar och låter sig fotograferas länge och väl med sina fans på röda mattan, hur länge kommer hon orka med det?

– Jag gör skillnad på om jag står på röda mattan och någon vill ta en bild eller om jag sitter och tar en kaffe. På röda mattan vill jag göra allt jag kan för de som kommit dit, det är ju jobbet. Men sitter jag privat och tar en kaffe och någon trycker upp kameran i ansiktet och frågar ”Får jag ta en bild”, då säger jag ”Hej, jag heter Alicia vad heter du?”, då blir de flesta helt perplexa. Jag älskar att träffa människor men det är klart, att bli filmad privat av någon som försöker låtsas att de inte filmar är väl sådär. Jag tycker man kan presentera sig och säga hej och fråga, inte bara köra på.

En stark tjej, med ett målinriktat sikte på såväl framgång som att sätta kvinnan mer i fokus. Och fötterna stabilt på jorden, vilka jag hoppas hon ska orka stå kvar med länge till.