Sluta stressa på jobbet

Av publicerat

Den konkreta boken om stresshantering har fått en bra start trots lanseringen mitt i mars och mitt i bokrean.

Läsekretsen är stor. Många arbetar för många timmar och har stressymptom. Fler och fler blir utbrända.

Författarna menar att alla kan göra något åt den egna stressen även om de organisatoriska problemen finns. Det finns många tips hur man kan jobba smartare så att man själv inte gör stressen värre. Boken är konkret, har övningar och massor av sätt hur den enskilde kan få en bättre kontroll över sin tid.

– Behovet av en bok om att minska stressen i jobbet har aldrig varit så stort som nu. Tidigare var arbetslivet mer inrutat, men idag väller information över oss från alla håll och avbryter oss hela tiden och stressen ökar. Märkligt nog förväntas vi bara kunna planera, trots att de flesta av oss aldrig fått någon ordentligt utbildning i arbetsmetodik. Vi vänder oss till de som vill själv förändra det de kan själva, säger Helén Vedlé.

– När vi blir medvetna om våra beteenden är det lättare att se vad vi behöver ändra för att bli mer effektiva och på så sätt hinna med det som är viktigt, säger Rune Nilsson som är medförfattare.

Både Helén Vedlé och Rune Nilsson lever som de lär. Men det betyder inte att de planerar in all sin tid.

Vad säger de personer ni hjälpt att planera?

– Många upplever en befrielse. Det känns skönt att ha en rutin för att prioritera och verktyg för att planera. Deras kontroll har ökat och därmed har stressen minskat, fortsätter hon.

Men kan alla verkligen lära sig planera?

– Självklart, svarar de båda samstämmigt, det handlar om att kunna tekniker, få tips och att vara motiverad. Den som förstår hur planering kan göra att arbetet flyter bättre och att de viktiga arbetsuppgifterna får plats i almanackan mår bättre och blir mindre stressad avslutar Helén

TIPSRUTA 1

Källa: Sluta stressa på jobbet , Hoi förlag

Så slipper du en massa övertid!

1.

Använd bara EN att göra lista där du samlar allt som ska göras på jobbet kommande vecka. Sluta med olika block, lösa lappar och anteckningar i olika elektroniska redskap.

2.

Börja varje arbetsdag med att prioritera och rangordna dagens uppgifter INNAN du öppnar ditt mejlprogram. Tänk ”Vad måste jag ha gjort om det skulle börja brinna!”.

3.

Stäng av ljudaviseringen när ett nytt mejl kommer, så slipper du bli distraherad av den.

6.

Gör en tidsstudie under några arbetsdagar där du noterar vad du gör. Det ger dig en chans att bli mer medveten och hur du ska kunna fördela tiden som du vill ha den.

7.

Ta en planeringsexpert till hjälp om du behöver hjälp med att se över hur du kan arbeta effektivare och mindre stressat, få redskap som du inte har haft.