Fem av landets skickligaste bagare gör upp om titeln Årets Bagare 2018

Av publicerat

Den 13-15 mars hålls finalen i köpcentret Nordstan i Göteborg.

Årets Bagare, Svenska Mästerskapen för professionella bagare,anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma och uppmuntra svenska bagares hantverkskunskaper och kreativitet. Den 13-15 mars kommer köpcentret Nordstan i Göteborg att fyllas av välbekanta och behagliga dofter av bröd och bakverk när de fem finalisterna bakar för att ta hem den åtråvärda titeln Årets Bagare 2018.

I årets tävling ingår åtta tävlingsmoment där finalisterna ska skapa inspirerande, vackra och förhoppningsvis banbrytande bakverk, både när det gäller smak och utseende, under sex timmar. En metodjury granskar finalisternas arbetssätt och en smakjury bedömer utseende, smak, färg, form och kreativitet. De åtta delmomenten i årets final är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, söta bullar med frukt/bär, bullar med efterdekorering och matbröd. Matbrödet måste vara bakat på minst två råvaror från en hemlig råvarukorg som finalisterna blir tilldelade genom lottning på plats.

– Årets Bagare är en tävling där vi uppmärksammar de bagare som leder utvecklingen i branschen. Yrkesmän som sätter trender och inspirerar till kreativ utveckling av hantverket. Det ska bli riktigt spännande att se vad årets finalister kommer att skapa under finaldagarna och vem som till slut kammar hem vinsten, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Vem som slutligen står som segrare och tar hem titeln Årets Bagare 2018 får vi reda på den 15 mars kl 15.00 i Nordstan i Göteborg.

Här är finalisterna i Årets Bagare 2018

Marcus Billing Söderberg är från Tumba och arbetar på Gamla verket i Segeltorp.

Paul Florian Ficard är från Hässleholm och arbetar på Björns konditori i Vellinge.

Lina Kempe är från Ängelholm och arbetar på Backhaus Bageri & Café i Helsingborg.

Fredrik Eiserman är från Jönköping och arbetar på Valhallabageriet i Stockholm.

Gustav Fagerman är från Kristinehamn och driver Artisan Bread i Karlstad.

Juryn består av

Johan Sörberg, bagarmästare och konditormästare, juryordförande med gedigen meritlista från såväl nationella som internationella tävlingar. Johan är tidigare landslagstränare för Bagarlandslaget som han lyckades bli bäst i Europa med. President för juryn i VM för bagare och känd bland hela svenska folket genom sin medverkan som domare i Hela Sverige Bakar.

Ått Padtum Söderström, Årets Bagare 2017. Arbetar på Vår Gård i Saltsjöbaden.

Kim Lund, Årets Bagare 2016. Medlem i Bagarlandslaget och tränare för Juniorbagarlandslaget. Arbetar på restaurang Frank Bistro i Västerås.

Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015. Driver Spånga Konditori samt Bullar & Bröd i Stockholm.

Tobias Bergstrand, tidigare medlem i Bagarlandslaget. Driver Utö Bakgård i Stockholms skärgård.