Vatten, lavendel och massage

Av publicerat

Checkar du in för en spadag på Vann intill Gullmarsfjorden på den svenska västkusten så är vatten det genomgående temat i den upplevelse som väntar dig från bad till behandling.

Vann är en av västkustens absoluta spapärlor, läget intill Gullmarsfjorden med sitt unika marina liv är unikt och matchas perfekt av arkitekt Gert Wingårdhs interiör och magnifika materialval. Men innan vi blickar framåt och lägger oss ner för en signaturbehandling signerad Phytomer, ett varumärke med ursprung vid Bretagnekusten i Frankrike, börjar vi med en tillbakablick.

På marken där Vann i dag står låg ursprungligen en jordbruksegendom som efter försäljning till Göteborgs stad agerat hem för vanartiga flickor, anstalt för rattonyktra och semesterhem för långtidsflyktingar. I slutet av 1970-talet öppnades en konferensanläggning, först i Metallindustriförbundets regi och sedan i publik tappning. Det skulle dröja till 2009 innan Vann Spa Hotell och Konferens öppnade upp, nu dessutom med ett namn som lyfter fram vattentemat – vann är nämligen såväl det bohuslänska som det norska ordet för vatten.

Vi svänger in på den stora parkeringen, promenerar fram till entrén där ordet VANN står skrivet i metallbokstäver som hunnit rosta. Små vattenstrålar och en orgie i höstblomster lämnar vi bakom oss och kliver in i den generösa entrén. Det som egentligen skulle kunna vara en stor kal korridor har Wingårdh satt form på med hjälp av träribbor. Rakt fram finns restaurangen och vi inmundigar en fisk innan vi fortsätter ner till spaavdelningen.

Väl inne i den 1 000 kvadratmeter stora spadelen är det den grå graniten som breder ut sig. Salta stilla bad i olika pooler och tjärnar väntar. Temperaturen varierar, ibland även doften och musiken. Lägg till några olika bastur varav en nere vid fjordkanten och en utomhuspool och du förstår nog att du behöver lite tid. Själv är jag dessutom inbokad på en 70 minuters behandling som här går under namnet Vann lyx och som inkluderar skrubb, massage och ansiktsbehandling i ett.

Behandlingen är koreograferad av Phytomer och utförs med deras produkter där alger och ett marint komplex kallat oligomerer är nyckel-ingredienserna. Produkter som levererar utan att ta för stor plats. Inledningsvis skrubbas hela kroppen med en borste – fiffigt och skönt att slippa springa in i duschen mitt i behandlingen. Själva massagen genomförs delvis med varma knyten fyllda med salt och lavendel, delvis med en riklig massagekräm. Var del av kroppen får sitt, ansiktet badar i fukt och skalp och nacke befrias från spänningar. Efteråt behövs några rejäla glas vatten för att få ordning på vätskebalansen.

En lyxig behandling för den som har svårt att välja!

Ett tips är att avsluta besöket med en behandling för att låta alla nyttiga ingredienser få tid att verka på djupet. Den som har möjlighet och tid rekommenderas varmt att checka in i en av de fina sviter som här som bjuder på samma magnifika utsikt över Gullmarsfjorden.

Av: Yvonne Gull