Frida Hansdotter – det är hennes tur

Av publicerat

Från knattekvällar i Klackbergsbacken i Norberg till tre raka individuella VM-medaljer. Frida Hansdotter har nått sina drömmars mål. Men än slår hon sig inte till ro. Inrikes fick en pratstund med en slalomstjärna som drömmer om att stå på en alldeles särskild OS-pall i Sydkorea.

Frida Hansdotter vet att det börjar närma sig hennes tur. I huvudet spelar hon upp sekvenser; rörliga bilder på sig själv när hon attackerar röda och blå portar i tävlingsbacken.

Mentalt gör hon alltid ett teknisk fulländat åk. När hon sedan glider in i starttältet börjar adrenalinet pumpa. Hon känner sig redo att dra iväg.

– Den känslan är helt underbar. Jag står ofta med ett leende på läpparna fast med fullt fokus på uppgiften. Sedan kastar jag mig bara ut i banan och ger järnet!

Att ”ge järnet” räcker ofta långt – i Frida Hansdotters fall till tre raka medaljer i lika många mästerskap.

– Medaljerna betyder otroligt mycket för mig; att vara en av toppåkarna i slalom under så många år. Sen är det klart att min samling av medaljer skulle bli ännu finare med en från OS. Det är absolut min dröm när jag åker hem från Pyeongchang.

Vägen till OS går via en vinter i världscupen men också via en lång och tuff försäsong. När andra ser träningsmånaderna på sommaren som en plåga går Frida Hansdotter sin egen väg i tankarna.

– Försäsongen är så himla rolig. Då får jag tid att testa material och jobba på mina tekniska bitar. Det är under försäsongen som jag lägger grunden för hur resultaten kommer att bli på vintern.

Vad är det som motiverar dig när du kliver upp på morgonen och har ännu ett tröskel- eller intervallpass på schemat?

– Intervallpass är faktiskt väldigt roliga. Visst kan jag känna ångest inför vissa pass, men att ta ut sig riktigt max ger en så otroligt härlig känsla efteråt. Jag motiverar mig genom att se målbilder framför mig.

Att spela upp positivt laddade målbilder är inget nytt i Frida Hansdotter värld. Redan när hon tillbringade timme efter timme under barndomens och ungdomens vintrar i Klackbergsbacken i Norberg vävde hon drömmar om att nå riktigt långt.

– Jag har otroligt många härliga minnen från min hemmabacke. Det jag älskade mest var att bara vara där uppe och åka skidor. Det spelade ingen roll om det var bland portar, i skogen eller i hoppen; jag var där uppe nästan alla dagar i veckan.

Klackbergsbacken är ju både flack och brant, och rätt liten. Hur var förutsättningarna för att kunna utvecklas där?

– Klackbergsbacken har det som behövs när man är ungdom. Den är kuperad och har både flackare och brantare partier. Klart att den är kort men man åkte bara några fler åk.

Numera har du fått en egen cup uppkallad efter dig på hemmaplan?

– Ja, det är helt fantastiskt. Jag blir varm i hjärtat av att få se så många ungdomar tävla i min hemmabacke, där allt en gång startade för mig själv. Att Högbyns Alpina och Norbergs Slalomklubb går ihop och fixar en sån dag är helt magiskt.

Klackbergsbacken i all ära, i världscupen trivs Frida Hansdotter allra bäst i Flachau i Österrike. Kvällstävling med ”härlig atmosfär, mycket publik och riktigt bra drag” har extra mycket attraktionskraft. Att det skulle finnas en svårighet i att fokusera fullt ut och försöka formtoppa sig i världscupen när man vet att OS ligger och väntar i februari vill hon inte förlika sig med.

– Visst är OS säsongens höjdpunkt och stora mål men samtidigt är världscupen väldigt viktigt med tanke på exempelvis startposition på OS. Det är viktigt att åka bra hela säsongen även om jag självklart vill vara i lite extra bra form när OS närmar sig.

Om du jämför din formstatus idag med din formstatus för ett år sedan…?

– … då säger jag att jag är bättre tränad. Jag känner mig stark och redo för vintern.

Du tycker om att åka vattenskidor på sommaren. Har du någon nytta av den typen av träning, eller gör du det mest för att det är skoj?

– Vattenskidor åker jag mest för att det är kul. Samtidigt får jag lite balansträning på köpet och slipper sakna mina skidor och snö alltför mycket på sommaren.

Har du alltid gillat att träna? Var det så även när du växte upp i Norberg?

– Jag var en riktigt sporttjej när jag var liten och testade på de flesta sporter, bland annat alpint, längdskidåkning, fotboll, ridning, innebandy och dans. Till slut stod valet mellan att satsa på längdskidåkning eller alpint. Och du vet ju vad det blev …

Till skillnad från många andra alpinåkare utgår du från Västmanland istället för att bosätta dig i Monaco. Är du hemmakär? 

– Att få komma hem och landa och ladda batterierna, träffa nära och kära är väldigt viktigt för mig. Jag älskar mitt hemma, det är min oas.

En annan oas i Frida Hansdotters liv är den i startbåset. På frågan om hon trivs bäst i positionen som vara den som leder inför ett andra åk eller hellre vill vara den som jagar kommer svaret snabbt.

– Båda har ju sin tjusning. Självklart vill jag vinna alla åk och tävlingar. Att kasta sig ut i andra och korsa mållinjen med grönskylt och veta du vunnit är svårslaget.

Vad talar för att vi får se dig på pallen i Sydkorea?

– Jag är riktigt laddad för OS, det ska bli så otroligt roligt. Jag ska dit och köra min åkning och ge järnet!

5 favoriter i Sverige:

Klackbergsbacken i Norberg – här har jag mina absolut bästa minnen från när jag var liten.

3 i Sälen – Gustavsbacken i Lindvallen
för härliga carvingsvängar, Väggen i Hundfjället för lite adrenalin, Specialen i Tandådalen för en härlig slalombana.

Tävlingsbacken i Åre – det är extra roligt varje gång världscupen kommer till Åre och att få tävla på hemmaplan.

 

5 favoriter i världen:

Flachau – min absoluta favorittävling. Kvällsrace, härlig atmosfär och grym stämning.

Dolomiterna – fin skidåkning och extra plus för den goda maten.

Vail i Colorado otroligt vackert.

Whistler – för de kilometerlånga backarna.

Courchevel, Meribel och Val Thorens – de tre dalarna man kan åka emellan.

Frida Hansdotter

Ålder: 31 år.

Bor i: Fagersta.

Familj: Sambon Richard.

På tallriken: Tacos.

I glaset: Vatten.

På Spotify: Hits idag.

På tv: Nyheterna.

I bokhyllan: Lars Kepler.

Oanad talang: Kan göra en blomma av min tunga.