
Norrbotten växer så det knakar. Nu talar man om en ny basnäring – turismen. Att dricka vatten ur fjällbäckarna och uppleva det spektakulära norrskenet lockar människor från miljonstäderna, enligt Erica Mattsson, vd på Swedish Lapland Visitors Board.
Sveriges nordligaste och till ytan största län har utvecklats i en stark internationell riktning. Stora satsningar inom filmindustrin lockas av orörda gammelskogar och den unika naturvärlden. I Älvsbyn har reklamfilmer för Volvo cars och de svenska suceéfilmerna Jägarna och scener ur filmer som Hypnotisören och Grabben i graven bredvid spelats in. Även data-branschen gör avtryck på den internationella marknaden. 2011 byggde Facebook sitt första europeiska datacenter i Luleå och kort därefter offentliggjordes att bolaget startar bygget av ett andra datacenter. Den tekniska besöksnäringen är också riktad mot gruvindustrin. Sverige är ett av Europas största exportföretag inom gruvindustrin och större delen av brytningen sker i norra Sverige. Norrbottens roll i samhällsekonomin har bidragit till internationell uppmärksamhet.
Den tunga gruvnäringen har stor betydelse för Sveriges och Norrbottens tillväxt. Gruvbolaget Luossavaara Kiirunavaara AB, LKAB, är Sveriges äldsta industriföretag och Norrbottens största företag. I fjol omsatte företaget drygt 16 miljarder kronor. I dag producerar LKAB ungefär 78 procent av all järnmalm i Europa och på LKAB:s hemsida kan man läsa att 30–50 procent av LKAB:s vinst går direkt in i stadskassan. Men för att LKAB ska kunna fortsätta bryta järnmalm i gruvorna måste två samhällen flyttas. Nu sker tidernas största samhällsomvandling. I gruvsamhället Kiruna och Malmberget, en förort till Gällivare kommun, finns världens två största underjordsgruvor. Men gruvbrytningen påverkar markytan, vilket innebär att ett stort antal fastigheter måste flyttas. 700 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor kommer att påverkas. 5 000 bostäder och 160 butiker måste också flyttas till ny plats.
– Omvandlingen bidrar till ökad tillväxt i regionen. Investeringstrycket är stort, det gäller allt från vägar till vatten- och avloppssystem, säger David Sundström, näringslivschef på region Norrbotten.
Den omfattade samhällsomvandlingen väcker intresse världen över och trots att flytten pågått länge
(i Kiruna inleddes samtal om gruvortens framtid redan 2004 och i Malmberget har flytten pågått i hela 50 år och många människor och byggnader har redan flyttat) är det först nu när ett stort antal bostadsbyggnader och viktiga kulturarv flyttas som samhällsförändringen blir synlig.
En av Kirunas första byggnader, Hjalmar Lundbohmsgården, och Kiruna kyrka, som är en av stadens mest karaktäristiska byggnader, ska flyttas. Även villor, bostäder, gallerior och företag måste avvecklas. Samhällsflytten beräknas fortsätta minst till och med år 2035. Då har den pågått i 68 år. Det finns en bredd på tillväxtnäringarna i länet som tar vara på Norrbottens naturtillgångar och kultur. Nu talas det om en ny basnäring i länet som också sätter Norrbotten på världskartan: den växande turistnäringen.
De senaste åren har regionen arbetat aktivt för att öka kännedomen om länet och marknadsföra norra Sverige som helhet. I dag går Norrlands län samt Skellefteå och Sorsele under det gemensamma varumärket Swedish Lapland, en samverkansplattform för små och medelstora turismföretagare.
– Vi har haft en stark tillväxt i besöksnäringen under ett antal år som är driven av vår destinationsutveckling, David Sundström.
Swedish Lapland Visitors Board, den regionala destinationsorganisationen, har lett ett EU-finansierat projekt, “Destination Capacity Building”, för att stärka och främja turist- och besöksnäringen i området Swedish Lapland.
Bland Norrbottens turistmål finns flera starka internationella varumärken. I gruvsamhället Kiruna finns Ishotellet i Jukkasjärvi, utsiktsplatsen Aurora sky station i Abisko är känd över hela världen som den bästa platsen att uppleva norrskenet på och i den djupa norrländska skogen finns designhotellet Tree Hotel med hotellrum uppe i trädtopparna. Nu finns en rad olika lokala aktivitets- och upplevelseföretag specialiserade på naturbaserad turism som tar vara på förutsättningar som präglar länet. Vildmarksupplevelser i den vidsträckta fjällvärlden i kontrast till det norrländska lugnet är en lyx för storstadsmänniskan.
– Besökaren vill lära sig om den samiska kulturen och uppleva den arktiska vardagen nära naturen. Det kan vara att besöka reseanläggningar som Icehotel och Treehotel men också att dricka vatten i fjällbäcken, åka skridskor och hugga ved, säger Erika Mattsson, vd på Swedish Lapland Visitors Board.
Turistnäringen har en snabb omsättning. Besöksnäringens sysselsättning är intensiv och antalet anställda är en fördubbling sedan 2000.
– Vi har ett omsättningsmål om att fördubbla omsättningen från 4,1 miljarder kronor år 2010 till 8,2 miljarder kronor år 2020, säger Erika Mattsson, vd på Swedish Lapland Visitors Board, och fortsätter:
– År 2016 låg omsättningen på 6,5, miljarder kronor, vilket innebär en ökning på 58 procent från år 2010.
Nu ställer regionen om för vinter. Snö, mörker och kyla gör att länder söker sig till norra Sverige. En viktig tillväxtnäring är bilindustrin i södra Norrbotten. För snart 30 år sedan startade biltestverksamheterna i Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn. Tusentals ingenjörer, företag, enskilda entreprenörer och konsulter genomför vintertester av fordon i det kalla klimatet på de isiga vägarna och sjöarna. Testanläggningarna har främjat besöksnäringen och skapat förutsättningar för investeringar i hotell och aktivitetsverksamheter. I dag finns världens bilföretag representerade i regionen. Siffror från Tillväxtverket visar att uthyrningen av stugbyar, vandrarhem, campingplatser och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter har ökat sedan 2014.
Besöksnäringen har i huvudsak baserats på vintersäsongen, men nu när sommarturismen ökar i regionen ställer företagen om. Världsberömda Ishotellet öppnade ytterligare en anläggning i fjol. Nu har hotellet, helt byggt i is, öppet året runt och drivs av solpaneler under sommarmånaderna.
På gång i Norrbotten
Icehotel bakom kulisserna
Icehotel erbjuder för första gången guidade turer när hotellet byggs upp. Icehotel ligger i Jukkasjärvi, 200 kilometer norr om Polcirkeln. Det världs-unika hotellet byggdes 1989 och är helt byggt i is. I 28 år har byggare och konstnärer samlats i Jukkasjärvi för att bygga upp hotellet och skapa konstutställningen som blir Icehotel. I november 2016 grundades Icehotel 365 som kan besökas året runt. På sommarhalvåret drivs anläggningen av solenergi. “The Making of Icehotel” är tillgänglig mellan 1 november och 14 december.
Upplev Bottenviken med isbrytaren Polar Express
Upplev Bottenviken med isbrytaren Polar Explorer. Utanför Kalix, från hamnen i Axelsvik utgår Europas största upplevelsebaserade isbrytare Polar Explorer. Nyheter för i år ombord är att det finns biosalong med konferensmöjligheter. Turerna börjar den 6 december och pågår fram till mitten av mars.
Niehku Mountain Villa i Riksgränsen
Företaget Polarexpressen AB erbjuder Heli-skiing. Med helikopter kan man ta sig till ett sextiotal åkbara toppar mellan Riksgränsen, Abisko och Kebnekaise. Malmbanans lokstall i Riksgränsen var i drift 1923. Nu bygger Polarexpressen hotell av lokruinen. Hotellet Niehku Mountain Villa står färdigt vintern 2018.
3 nya White Guide-restauranger
När årets White Guide presenterades med landets bästa restauranger 2017 hade tre nya restauranger från Norrland letat sig in bland vinnarna. Ångbryggeriet Kök & Bar, restaurang Tage i Piteå och även Utblick Luppioberget i Övertorneå.
Trädhotellet Treehotel
Koncepthotellet i byn Harads i Boden tilldelades nyligen designpriset
“Landscape nature awards” för sin arkitektur i Alicante i Spanien. Det exklusiva hotellet har designade träkojor och ligger i byn Harads i Bodens kommun.
Företag som har specialiserat sig på naturbaserad turism
Aurora sky station i Abisko
Utnämnd av Lonely Planet till världens bästa utsiktsplats att uppleva norr-skenet på.
Lights over Lapland
Företaget erbjuder fototurer under norrskenssäsongen.
Explore the north
I Pajala är turistföretaget Explore the north på framfart. Johan Väisänen och Sara Ljunggren driver anläggningarna Pinetree Lodge och Arctic Living i Kangos, samt Aurora Mountain
Lodge i Lannavaara. Företaget tar nu över Forest Hotel. Nyöppningen planeras 2018/2019.
Silda Siida i Jokkmokk
Det samiska företaget Silba Siida ägs av Anna och Erik Kuhmunen. På Silba Siida får gästerna bo i en samisk miljö och lära sig om den samiska kulturen.
Text: Caroline Li Palmgren
Foto: Fredrik Broman