Bo i glashus

Av publicerat

Att naturen har en avstressande effekt på oss är vedertaget. Så vill du nu sänka dina egna stressnivåer rejält är ett tips att du avsätter tre
dygn och checkar in i ett glashus i den dalsländska naturen.

Destinationen är Henriksholm, en liten ö 22 kilometer utanför Åmål i Dalsland. Ut hit kommer du medelst bilfärja och checkar in gör du i enav fem 72 Hour Cabin – ett hus i glas mitt ute i naturen. Projektet är ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Visit Sweden. För att mäta
effekten av en vistelse här lät man bjuda in
fem tämligen stressade personer från olika länder; en tysk polis, en fransk taxichaufför, en amerikansk eventkoordinator och två britter,
en programledare och en journalist.

De fem stressade personerna checkade in i varsitt glashus för att ägna sig åt bland annat kräftfiske, bastubad och matlagning över öppen eld. På plats fanns även svenska stressforskare som följde och observerade gruppen under de 72 timmarna. The 72 Hour Cabin är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, en satsning från regeringen.

– Intresset för naturnära upplevelser växer i världen och det gör nyfikenheten på Sverige också. Genom The 72 Hour Cabin vill vi skapa uppmärksamhet för det speciella band som svenskar har till naturen och bjuda in utländska besökare att också ta del av det, säger Jennie Skogsborn Missuna, Cheif Experience Officer på Visit Sweden.

Resultatet var påtagligt, efter 72 timmar hade deltagarnas stressnivåer minskat med 70 procent. Känner du själv ett behov av att sänka dina stressnivåer är det nu möjligt att boka 72 timmar ute på ön i en av de fem glashusen för incheckning under våren 2018.

Projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt och är omskrivet i bland annat Condé Nast Traveler, Lonely Planet och The Telegraph. Här lyfts projektet, den svenska naturen och vår allemansrätt upp som något exotiskt.

– Som dalslänning verksam inom besöks-näringen känns det naturligtvis fantastiskt att se det genomslag som The 72 Hour Cabin har fått internationellt. Genom att sätta de så uppmärksammade och lokalt producerade glashusen i skyltfönstret, hoppas vi kunna locka fler naturintresserade besökare både från Sverige och från utlandet, säger Johan Abenius, vd Dalslands Turist.

Av: Yvonne gull