Höstens heta tips på bioduken

Av publicerat

Vinkunskap och ett antal spännande karaktärer möter vi i de tre filmer vi tipsar om denna gång. En fransk, en norsk och en amerikansk.

Thelma

– både listig och komplex

Joakim Trier är regissören som sätter ribban för vad som bör produceras från våra oljerika bröder i väst. Norsk film har alltid vilat under förbannelsen av att det är ett av världens dyraste länder att producera film i. Medan vi andra skandinaver, i synnerligen danskarna, dominerar finns det dock en norsk som jag alltid håller ett extra öga på och det är just Joakim Trier.

Efter den helt makalösa filmen Oslo, 31 augusti trodde jag att han nått sin kulmen; speciellt efter att jag sett hans medelmåttiga USA-debut Louder than Bombs förra året. Men jag hade fel – Thelma överraskade mig med sin listiga dramaturgi och sina komplexa karaktärer som får en att tvivla på vem som är ond och vem som är god. Filmen är både estetisk och eufonisk; det är faktiskt ljudspåret som imponerar mest och får filmen att kännas stundvis övernaturlig. Detta är en film som rekommenderas skarpt.

När: Premiär 17 november

Mother

– oväntad vändning

Det tog inte Darren Afronsky mer än fem dagar att skriva manuset, ett år senare rullade kamerorna. Om detta inte är ett rekord så är det alla fall häpnadsväckande effektivt. Så vad har han lyckats skapa? På ytan verkar allt vara frid och fröjd för Jennifer Lawrence, som här spelar Javier Bardems fru. Paret vill ha men har ännu inte fått barn. Det bor avskilt tills de får besök av allt fler personer – allt eftersom tiden går ter sig saker mer ologiska, vilket oroar henne. Men maken försäkrar henne att allt står rätt till. Mer än så ska jag inte avslöja för vad som verkar vara kommer att vändas uppochner. Det är denna icke traditionella vändning som delat biopublikens åsikter. För min del fungerar hysterin och havet av symboler. För andra kan det bli svårsmält och förvirrande. Men den som anstränger sig kommer troligtvis att hitta en guldklimp på bioduken.

När: Bioaktuell

 

Vår vingård i Bourgogne

– vinkunskap på vita duken

Jean, karaktärens namn avslöjar att detta är en fransk film, har växt upp på en vingård i Bourgogne och sedan begett sig ut på en jordenruntresa. Förhoppningsvis något visare återvänder han hem efter att hans far gått bort. Fadern har testamenterat den värdefulla vingården till Jean, hans syster och hans bror. Nu ska de gemensamt komma överens om hur arvet ska förvaltas.

Filmen utvecklas till ett mysigt drama med sparsmakade konflikter. Efter att ha sett filmen kommer du att kunna svara på: När ska man skörda? Vad är klimatets inverkan på vinet? Och ska man eller ska man inte sälja sin ovärderliga jordlott med Grand Cru? Frågor du kanske tidigare inte riktigt behövt tänka på men som reds ut här. Så vilka är mål-gruppen för denna film? Självfallet vinkonnässörer, men filmen är även lämpad för dem som inte har en susning om vad Grand Cru är.

När: Bioaktuell

 

Av David Power