Andra bullar på fikapausen

Av publicerat

Fika är väldigt svenskt. Traditionellt sett dricker man kaffe eller te och till drycken får man någon form av sötsak, vanligtvis en klassisk bulle eller småkaka. Här har många fastnat.

Att man under pausen på arbetsmötet just bjuds på sötsaker är vanligt, vilket i sig kan tyckas konstigt eftersom de allra flesta vet att sött vetebröd ger snabb energi som fort förbrukas av kroppen och istället för att bli pigg så blir man trött och seg. Det mötesdeltagarna egentligen behöver under pausen är att fylla på med mat som ger energi under en längre tid.

Spa- och konferenshotellet Skepparholmen i Nacka är en av de anläggningar som numera infört ett mer hälsosamt fikaalternativ för sina konferensgäster. Ett fika baserat på mer protein, långsamma kolhydrater, mycket grönsaker och antioxidanter är konceptet.

Eva Suits berättar att ambitionen med deras matkoncept, ”Blodsockersäkra konferenser” är att inspirera gästerna till att äta gott, varierat och nyttigt:

– Vi vill ge våra gäster en kvalitativ vistelse hos oss och vill att de ska få ut mesta möjliga av sitt möte. En av de saker vi gör för att bidra till detta är att servera gästerna fika som inte höjer blodsockret så drastiskt. Vi vill att de ska känna sig pigga och effektiva under hela sitt konferensarrangemang hos oss och att energin ska flöda. Mycket av dagens forskning pekar mot att detta är rätt väg att gå.

Här serveras mötesgästerna hälsosmörgåsar på surdegsbröd med till exempel kalkon, ost och extra grönsaker toppat med groddar, fiberrika scones med färskost, smoothies, keso, shots på pressad saft från frukter och bär, färsk skuren frukt, hemgjorda müslibars, energibollar gjorda på torkad frukt, nötter och fröer. Ekologiskt och rättvisemärkt kaffe och te samt rostade nötter och mörk choklad finns också.

– De flesta av gästerna hos oss upplever våra ”blodsockersäkra konferenser” som något mycket positivt. Dock vill vi inte ge några pekpinnar. Självklart ordnar vi med till exempel hemgjorda kanelbullar om konferensgruppen verkligen vill ha det, säger Eva Suits.

Även Scandic har valt att servera sina mötesgäster lite nytänkande tilltugg:

– Vi såg ett behov av fika under konferenser som kompletterar det traditionella fikautbudet, så för ett år sedan lanserade vi vårt nya Taste Break. Där finns en rad alternativ som kan ge konferensdeltagarna mer energi till mötet. Det handlar inte så mycket om att plocka bort utan snarare om att lägga till. Vi kan erbjuda både kanelbullar, pannkakor, energishots, smoothies och rawbollar. Många alternativ på vår meny är mer lagade mellanmål, röror som hummus, baba ganoush, kycklingvingar och fruktsallader. Hela poängen är att du som mötesdeltagare ska ha fyllt på med mer energi efter fikat, om det nu är en kanelbulle eller en smoothie som gästen får energi av är upp till var och en, berättar Thomas Fankl, Director Food & Beverage för Scandic i Sverige.

 

Av: Gabriella Vildelin Foto Andreas Eklund AB