Ljuset och konsten

Av publicerat

Den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken är årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris. Hans utställning Daylight and Objects visas på Göteborgs stadsbibliotek från och med den 5 november.

Daniel funderar på vad ljuset kan göra med människors undermedvetna, hur dagsljuset påverkar oss och vår miljö. Vad kan en lampa skapa i ett rum beroende på var den är placerad? Hur kan ett rum kännas litet, mörkt och instängt en sen novemberkväll medan det känns stort, luftigt och ljust en tidig junimorgon? Med noggrannhet och precision arbetar han fram sina objekt. Hans designprocesser tar tid, att jobba med ljus tar tid. Han testar, utforskar och undersöker för att få fram den rätta känslan.

 

Nytt för i år är att utställningen visas på Göteborgs stadsbibliotek och under v.47 samarbetar Röhsska museet med Högskolan för design- och konsthantverk som anordnar Göteborgs designfestival. Då lånar museet ut lokaler till designstudenternas alternativa examensutställning och Daniel Rybakken håller en föreläsning på Göteborgs stadsbibliotek.

Utställningen Daylight and Objects pågår mellan 5 november 2017 och 18 februari 2018 på Göteborgs stadsbibliotek. Under utställningsperioden hålls visningar, workshops och föreläsningar.

 

Foto Kalle Sanner och Daniel Rybakke