Teknik och mat – Pontus flyttar in på Tekniska museet

Av publicerat

Tiden då du inte kunde äta bra mat på ett museum börjar rinna ut. I dag är det allt fler museer som satsar på att maten i sig ska vara värd en omväg. Senast i raden är Tekniska by Pontus.

För bara några veckor sedan var jag på Tekniska museet med hela familjen. Vi ratade det provisoriska tältet och sneddade över till Matmekka på Etnografiska och blev mer än nöjda. Men detta var innan Pontus checkat in.

Tekniska by Pontus utlovar en innovativ och grön matupplevelse för barnfamiljerna. Det har dukats upp för presslunch i den del av restaurangen som kommer att användas för fester och evenemang, samt dagar då besökstrycket är högt. Byggnaden, som är från 1881, var ursprungligen ett stall, vilket de bärande bjälkarna än vittnar om. Här har hästar sparkat bakut och lämnat avtryck. Det är högt i tak, blommor är planterade längs väggen och ett modernt kök bakom en glasruta visar på hög aktivitet.

Tillsammans med Thomas Dahlstedt fick Pontus Frithiof uppdraget att driva restaurangen med hållbarhet och innovation i fokus. Den nya målgruppen, barnen, är en utmaning. Museet har årligen 300 000 besökare, varav hälften är under 19 år.

– Vi kommer bland annat att servera en tacobuffé men utan kött. Vi håller på att experimentera oss fram till vad som ska ersätta köttfärsen, helt enkelt är det inte, medger Pontus.

På menyn kommer även en vegetarisk buffé att erbjudas samt dagens fisk och dagens vegetariska. Matsvinn är också något man jobbar med, här hamnar maten i ett kompostsystem. Den som vill kan även få med sig en påse mull hem för att göda växterna där hemma.

– På mina andra restauranger lämnar vi vårt avfall så att det kan bli exempelvis biogas. Det här med att kompostera avfallet är att gå ett steg längre, säger Pontus.

I eventlokalen är färgskalan ljus och rumskänslan stor. I restaurangen är det i stället varma färger ända upp i taket som skapar en mer dämpad akustik och en mer intim känsla. Tekniken finns dock även här, såsom i hela huset närvarande även i maten. Vad sägs om en köttbullsmaskin och en pannkaksskrivare? Den senare kräver dock lite tid och vi inväntar en provkörning innan vi närmare berättar om detta. Här kommer det även att erbjudas matlagningskurser för barn.

– Köket är ju labbet vi alla har hemma. Här hos oss får besökarna ta del av matlagningsprocessen och hållbarhetsarbetet. Genom de innovativa lösningarna som visar hur viktigt det är med bra mat som gör gott för miljön vill vi inspirera andra, säger Pontus.

Vår lunch inleds med att ett antal spektakulära förrätter, som jag till att börja med tror är bordsdekorationer, ska inmundigas. Friterad mossa på en sten, fastsatt med majonnäs smaksatt med rökt lök, rädisor i kruka med kladdig sås och brödsmulor, friterade rotgrönsaker i liten papperspåse. Härefter väntar en buffé med sallad, grillad blomkål, och en mängd andra goda gröna saker. Efteråt kaffe och brainfood-boll. Smarrigt och inte minst mättande.

3 andra museer i Stockholm
där du äter bra:

• Café Blom på Moderna Museet

• Restaurang Glöd på Vikingaliv

• Restaurangen på Fotografiska

3 museer i Göteborg
där du äter bra:

• Gunnebo Kaffehus & Krog på
Gunnebo Slott

• Mr P på Göteborgs Konstmuseum

• Tabla på Världskulturmuseet

 

Av: Yvonne Gull