Parken på taket

Av publicerat

När det ordinarie parkhänget inte räcker till, eller helt enkelt inte längre känns särskilt spännande, så är det hustaken som hägrar. Här uppe skapas nu världen runt,
och även i Stockholm, ett nytt uterum med hög attraktionskraft.

Brunkebergstorg är platsen i Stockholm som under många år varit något av
stadens baksida. Var det länge sedan du var här kommer du garanterat inte att känna igen dig – här har byggts och renoverats ett bra tag nu och ännu är inte allt på plats. Har du passerat torget en solig eftermiddag i sommar har du kanske sett en kö ringla sig över torget – här måste du nämligen passera för att ta dig upp på taket på nyöppnade och oerhört populära restaurang Tak. Ett problem har varit att det inte funnits plats för mer än 300 gäster, och med tanke på att taket hänger ihop med de två hotellen Hobo och At Six säger det sig själv att det blir trångt.

Urban Escape är samlingsnamnet på det takprojekt som du via Brunkebergstorg nu kan ta dig upp till. Fastighetsägarna AMF-Fastigheter har slagit sina påsar ihop med Petter Stordalen, som är med för att visa upp nästa del av taket som just nu har namnet Tjugodagar. Här kommer nämligen under just 20 dagar taket att visas upp och bjuda in till barhäng, middag, musikunderhållning, coola dj:ar, filmvisningar och träningspass.

När projektet visas upp är Petter på plats och som vanligt är han full av energi – och denna gång också lite extra stolt.

– Det här är alla hotellnördars dröm. Här skapar vi magi, säger han och slår ut med armarna så att fransarna på hans röda skinnjacka nästan svävar:

– Här fanns ingenting förut, i dag är det en del av den största utvecklingen i Stockholm.

Att det inte är ett projekt han kommer att tjäna pengar på är han medveten om:

– Det blir dyrt, men det är värt varenda krona. Att skapa något unikt som kommer att göra att hotellgästerna kommer tillbaka, säger han, ser sig omkring och frågar:

– Vilken annan storstad kan erbjuda detta?

Tjugodagar planeras att stänga ner i slutet av september, några ytterligare dagar kanske dyker upp på agendan. Framemot våren är det tänkt att takparken ska öppnas upp mer permanent. Då kommer även ett boendekvarter med direktförbindelse till parken att anslutas.

Och tack vare den nya takparken Tjugo-dagar kommer den långa kön ute på Brunke-bergstorg att slingra sig fram allt snabbare eftersom det finns betydligt mer takutrymme att få uppleva.