Den digitala hälsotrenden

Av publicerat

Utbudet av digitala hälsoappar blir bara större och större. Telefontillverkare, privata aktörer, kommun och landsting samt företag och offentliga inrättningar har alla gett sig in på området och utvecklar appar som inriktar sig på att förbättra människors hälsa.

Nya smarta appar lanseras i en strid ström och man kan mäta allt från träningsaktivitet, blodvärden, vikt, näringsämnen, kalorier, sömn, psykisk status och stress för att bara nämna några av alla de områden man kan göra egenmätningar inom.

Med användningen av smarta appar ökar medvetenheten, motivationen och gör det enklare att leva mer hälsosamt men man ska också vara uppmärksam på vad det är man väljer att analysera med hjälp av sin smarta telefon, läsplatta och andra digitala kanaler.

 

Livsstilsappar som används för träning eller motion är enligt Läkemedelsverket oftast ingen fara att använda. Appar som påstås kunna ge råd om hur olika sjukdomar kan behandlas bör man se upp med liksom appar som till exempel beräknar blodsockernivån för diabetiker och utifrån det föreslår mängden insulin som ska injiceras. Sådana appar kan i värsta fall vara livsfarliga. Sverige har som mål att vara världsledande inom e-hälsa men det är viktigt att man använder den digitala tekniken på rätt sätt.

  • Egenmätningar i vården är ett bra verktyg för de som är sjuka. De stillar onödig oro och skapar trygghet, om man till exempel går och väntar på en remiss kan man enkelt få svar på hur långt den kommit med hjälp av de mobila plattformer som finns. Men en frisk person ska inte i onödan börja kontrollera olika kroppsvärden hela tiden, säger Per-Olof Egnell, verksamhetsledare på Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet som forskar om Hälsovetenskap.

Malin Nylén, hälsoentreprenör som själv tränar mycket är lite skeptisk till den digitala världen, ibland kan den ta över lite väl mycket anser hon:

  • Mobilen kan vara en bra hjälpreda om man använder den rätt. Träningsappar ökar tillgängligheten men jag tycker man ska vara lite försiktig till att börja registrera allt. Det är viktigt att vara här och nu. Om jag tränar så ska jag göra det för min egen skull, inte för att visa upp siffror och resultat. Passa på och njut av verkligheten och vila hjärnan lite. Oftast är det största styrkeprovet att just komma iväg och motionera, säger hon.

Fysisk inaktivitet är i dag den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen. Att få människor att börja röra på sig mer är därför viktigt och här kan verkligen digitala hälsoappar bidra till en friskare befolkning om man använder dem på rätt sätt.

Så det är bara att följa Malin Nyléns råd:

  • Rör på dig!


Nya förutsättningar

Lovisa Sandström, mer känd som Lofsan, har arbetat i 13 år som coach och är utbildad idrottslärare från GIH, personlig tränare, kostrådgivare och utbildad inom idrottspsykologi. Hon har gett ut flera träningsböcker och anlitas flitigt som träningsexpert och syns ofta i tv och i tidningsartiklar där hon ger tips på hur man kan träna. Med en egen PT Online-tjänst och egna träningsappar kontaktade vi henne för att ta reda på vad hon anser om digitala träningsverktyg.

Kan digitala tekniska appar bidra till ett bättre liv för människor?
Ja, absolut! Framför allt jämnar det ut skillnader och ojämlikheter i människors tillgång till gym, träningskompisar, kunskap och personligt stöd för att ta några exempel. 

 Finns det någon träningsform som passar speciellt bra att utföra med hjälp av en app? 
Man kan använda olika träningsappar på olika sätt. Vissa appar tränar tillsammans med dig i realtid, medan andra appar utvecklar och styr din träning på längre sikt. Och är man intresserad av träning i olika pulszoner så har de flesta pulsklockor en app som ger dig överskådlig bild av din träningskvalitet. 

 Kan du ge förslag på olika användbara träningsappar?
Jag tycker att alla bör ha en timer-app (till exempel Ultratimer), en stegräknar-app (finns inbyggd i de flesta telefoner), en GPS-app (till exempel Runkeeper) och en coachapp (till exempel Mized). 

 Även inom kost- och näring finns det flertalet appar som man kan använda sig av för att registrera sitt näringsintag, har du några tips på bra appar inom denna genre?
Ja, det finns bra appar för detta. Jag känner dock att dessa appar ofta bidrar till att förenkla kost för vanliga människor, till exempel att de uppmuntrar helt normalviktiga människor att sträva efter viktnedgång och räkna kalorier – helt i onödan. Tränar man för ökad och förbättrad prestation ska man också äta för det. Jag skulle gärna se en positiv, coachande kost-app, istället för de pekpinne-appar vi har i dag. 

 Du har ju skapat egna hälsoappar, hur har du tänkt kring dessa?
Jag har jobbat i flera år med individualiserad coachning i Lofsangruppen, den första appen jag byggde. Min nya app, Mized har fått alla de funktioner som träningssugna människor behöver, till exempel struktur, långsiktighet, variation och progression. Men man behöver inte köpa dyra PT-timmar och man behöver inte ta sig till ett gym, utan det allra mesta går att göra hemma. Digitaliserad träning är därför också ett demokratiskt projekt, och ett jämlikhetsprojekt, eftersom vi ser att väldigt många kunder är exempelvis småbarnsmammor och föräldralediga. 

Finns det risker med att allt fler områden blir digitala, då det personliga mötet ersätts av din dator eller smarttelefon?
Risken är liten. Men jag är mån om att de som tränar med mina appar inte använder de som en snuttefilt. Man ska ta ansvar för sin kropp, sin hälsa och sin träning. Man ska veta när, vad och hur man ska göra innan träningen börjar. En bra träningsapp ser till att utveckla denna kompetens hos användarna, och låter bli att hålla användarna stenhårt i handen och låter dem mekaniskt upprepa det de ser på en skärm. 

 Några andra tips eller tankar som du vill förmedla?
Digitaliserad träning och hälsa är ett fantastiskt sätt att ge människor helt nya förutsättningar att utvecklas och lyckas. Att få gå i bräschen för detta känns fantastiskt, och min förhoppning inför framtiden är att andra aktörer fortsätter ha fokus på människors verkliga behov, och inte fokuserar på saker som är perifera, onödiga eller till och med skadliga.  

Tips på användbara hälsoappar

Det finns i dag mängder av appar som erbjuder hjälp till den hälsointresserade. Här är ett dussin smarta verktyg som hjälper dig att hålla koll på din hälsa, och de allra flesta är helt gratis:

1. Casall T.O.D.

Innehåller 75 träningsprogram (från 15 minuter och uppåt) och 130 olika övning inom kondition, styrka och yoga.

2. Yoga Studio

Mer än 280 yoga-poser, i färdigpaketerade pass eller egenkomponerade, passar både nybörjare som yogaexperter.

3. Tabata Timer

Gör det enkelt för dig att hålla reda på sekunderna och antal intervall då du kör Tabata (20 sekunder max ansträngning följt av 10 sekunders vila. Detta repeteras åtta gånger, vilket blir totalt 4 minuter).

4. Röda Korset Första hjälpen

Första hjälpen-app ger dig direkt all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna.

5. Runkeeper

Här kan du med hjälp av telefonens GPS logga löparrundor, cykelturer och liknande.

6. Lifesum

Ger dig koll på kalorier och makronutrienter. Här finns olika kostplaner att följa, om du vill gå upp eller ner i vikt, eller bara bli hälsosammare.

7. Clue

Hjälper dig att hålla koll på din menstruationscykel.

8. Mindfullness – Lugn & lycklig.

Fokus på avslappning

9. Nike+ Training Club.

För både styrke- och konditionsträning i olika svårhetsgrader med många cirkelträningsprogram att välja på.

10. Insight Timer

Innehåller över 3 500 gratis guidade meditationer av 900 meditations­lärare på flera olika språk.

11. Sleep cycle alarm clock

En intelligent väckarklocka som analyserar din sömn och väcker dig i din lättaste sömnfas.

12. Seven – 7 Minute Workout

Består av en rad hemmaträningsprogram på 12 övningar vardera, där hela programmet tar 7 minuter att göra.

Av Gabriella Vildelin