Samling vid lägerelden

Av publicerat

Campfire heter restaurangen på det nya hotellet Downtown Camper by Scandic. Här är tanken att såväl hotellets gäster som boende i staden ska samlas för att avrunda en dag full av äventyr ute på stan. Läget invid Brunkebergstorg är centralt och det just nu allra hetaste i Stockholm.

 

Här har du ett hotell som tydligt fångat upp trenden ”aktiv semester”, denna gång är vi dock inte ute i naturen, i stället är det staden som ska upptäckas. Låna en skateboard eller en cykel, haka ner en kajak från fästena i taket eller häng med på en löprunda längs gator och torg. Låna kläder från Houdini om du glömt packa ner något passande.

Den avslappnade men samtidigt lyxiga och detaljrika känslan är genomgående i alla utrymmen. Detaljer som är både dekorativa och användbara hittar vi lite varstans, så även i bar- och restaurangdelen. Exempelvis hänger filtar på en vägg, som självfallet kan användas. Bädda in dig under filten och beställ barens signaturdrink, Sveavägen, som både innehåller ägg och grädde. I restaurangdelen hittar vi en öppen eld, här kan du värma dig eller varför inte beställa in en efterrätt med marshmallows och grilla dem samtidigt som du bekantar dig med andra gäster – vid lägerelden?

– Comfort food, mat som väcker minnen är vad jag har jobbat med när jag tagit fram menyn, från det lokala köttet till fisktacos och marsmallows, säger Claes Benediktsson, kökschef på Campfire, när restaurangen bjudit in pressen för en provsmakning av menyn.

Vi serveras tre olika förrätter, tanken att man ska kunna dela på maten är genomgående. Sittplatser vid olika långbord intill köket, eller vid mindre bord med mjuka fåtöljer, förenklar kommunikationen med bordsgrannen. Råbiff i burk har här fått namnet Korean Spice, där kött, kimchi, gurka och gochujang (en sydkoreansk chilipasta) varvats – blanda ordentligt för att få till smaken. Frittes är brysselkål med soja och yuzu, ös upp på tallriken. Peruvian Tostada är delikata krabbtacos som serveras på ett chips. Pyssligt och välsmakande.

Till huvudrätt bjuds vi på knaperstekt Peking Flirt, eller kort och gott Pekingankan. Härtill friterad potatis och plommonsås, serverad i en generös lerform. Det känns lite som att vara hemma hos en god vän på middag. Vi väljer bitar, lägger upp på tallriken och lägger lite delikat sås på sidan. Hade det nu inte varit lunch så hade vi gärna beställt in vinlistan.

Som avrundning på måltiden bjuds vi på klassikern glass i ugn. En rätt som i alla fall jag har många goda minnen till. Marängen är härligt krämig och inunder finns bland annat en delikat hallonsorbet. Ska det klagas så är det möjligen på att desserten är lite för god och att det är svårt att inte ta en portion till. Resultatet är att vi blir proppmätta, hade jag varit hotellgäst hade jag kanske känt mig manad att boka in den där tidiga löprundan.

 

Av: Yvonne Gull