REGION SKÅNE

Av publicerat

Om tio år är Skåne världens mest avancerade centrum för materialforskning och materialutveckling, Materials and Life Sciences, enligt Stefan Johansson, vd för Invest in Skåne som förklarar för INRIKES att Skåne blir lite som Silicon Valley fast med inriktning på materialvetenskap.

Denna vision är fullt möjlig och mycket trolig och en av anledningarna till detta är etableringen av synkrotronljusanläggningen Max IV och neutronkällan European Spallation Source (ESS) i Lund.

– Anläggningarna har såklart skapat ett stort intresse och gett enastående möjligheter såväl för regionen som för Sverige och Europa. Att ha dem så nära gör att det skånska näringslivet kan dra nytta av forskningen.

– Vi initierar inspirerande möten mellan industri, forskare och entreprenörer som bidrar till nya lösningar på industrins materialrelaterade behov. Men jag vill poängtera att Skåne inte bara har denna industri som är betydande, en av våra största styrkor är vår diversitet, säger Stefan Johansson.

Ett annat område som ska sätta Skåne på kartan är området Internet of Things, som handlar om att koppla upp det mesta, från bilar till värmepannor och till och med kläder och kontaktlinser.

Anders Mikkelsen, lektor, synkrotronljusfysik

– Intresset för Skåne ökar, stora investeringar har skett och görs i Skåne. En utmaning för oss är att i en hårdnande global konkurrens skapa förutsättningar och möjligheter för att kunna bidra till fler företagsinvesteringar, besökare, evenemang och filmproduktioner. Om vi kan satsa så får Skåne ökat antal företags-etableringar, investeringar och arbetstillfällen som annars går till andra platser än Skåne. Varje krona vi lägger på en filmproduktion ger fyra gånger insatsen till regionen och på evenemang i många fall upp till tio gånger pengarna. Det är viktiga insatser för att stärka Skånes position i en ökad globalisering, säger Business Region Skånes nytillträdda vd, Susanne Magnusson.

Nära till allt

Allt fler stora internationella och nationella företag väljer att etablera sig i Skåne. IBM, Volvo, Bosch, Johnson & Johnson samt Canon är några av alla de företag som valt att lägga betydande investeringar i Skåne under de senaste åren.

– Den stora mång-falden i vår befolkning skapar intresse och är en anledning till att många företag vill ha sin bas här. Skåne är ett viktigt nav för näringslivet i Norden och ett bra ställe att studera, arbeta och bosätta sig på, säger Stefan Johansson.

En annan aspekt som gynnar näringslivsutvecklingen i Skåne är det geografiska läget. Närheten till Europa och Köpenhamn, där norra Europas största flygplats är belägen, är viktiga faktorer i sammanhanget.

– Vi utvecklas ihop med Köpenhamn och Europa. Speciellt samhörigheten med den danska huvudstaden är viktig.

För att Skåne ytterligare ska stärka sin position och för att locka hit fler internationella investerare, företag, studerande, besökare och turister har Region Skåne, Region Hovedstaden och Region Sjælland i Danmark tillsammans med 46 östdanska och 33 skånska kommuner gått ihop under varumärket Greater Copenhagen.

Ambitionen är att Greater Copenhagen år 2020 ska vara en internationell knutpunkt för investeringar och kunskap. Samarbetet ska främja den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen så att Greater Copenhagen ligger på samma nivå som de mest framgångsrika metropolerna i Europa.

Att samarbetet med den danska sidan är viktigt märks på flera områden. När Öresundsbron öppnade för 17 år sedan fungerade den som en katalysator för utvecklingen i södra Sverige, anser Stefan Johansson, och om några år öppnar ytterligare en transportled som kommer att förkorta restiden mellan Skandinavien -och kontinenten rejält.

När Fehmarn Bält-för-bindelsen, tunneln mellan Danmark och Tyskland, är klar kan man åka hela vägen från Skåne till Tyskland med tåg, bil eller buss, berättar Stefan Johansson.

Allt fler besökare

Men det är inte bara svenskarna som tar sig vidare ut i Europa via Danmark, även allt fler danska resenärer hittar över sundet och väljer att förlägga sin semester på den svenska sidan.

Danskarna, tillsammans med tyskarna, stod för den största andelen av de utländska övernattningarna i Skåne under första halvåret 2017. Andelen danska gästnätter ökade hela 23 procent under januari–juni jämfört med samma period året innan, informerar Sara Brynskog, kommunikationschef, Tourism in Skåne AB.

Totalt uppgick antalet gästnätter i Skåne första halvåret till 2 446 296, en ökning med 5,4 procent jämfört med motsvarande period 2016.

Sydostleden mellan Brsarp och Simrishamn

– Även besökarna från bland annat Kina och Storbritannien blir allt fler, vilket är glädjande. Jämför man med övriga Sverige så ökar antalet utländska gästnätter mer här än på övriga destinationer i landet.

Ökningen av utländska gästnätter totalt för perioden, jämfört med föregående år, ligger på 11,9 procent.

Skåne nämns allt oftare som ett resmål dit man måste bege sig. Flera stora betydande
aktörer lyfter fram allt det fantastiska som finns att uppleva här. I fjol hamnade landskapet på
nionde plats på New York Times lista över 52 ställen att besöka under året. Nyligen publicerade det världsberömda amerikanska modemagasinet Vogue en stor artikel där man hyllar Skåne och uppmanar sina läsare att bege sig hit. För som de skriver: Skåne – vackrast i Sverige.

Sara Brynskog kan inte annat än hålla med:

– Skåne har så mycket att erbjuda. Här finns både fantastiska naturupplevelser och storstadens pulserande liv. Gastronomiska upplevelser och avkopplande span. Kulturella evenemang och historiska platser. Kombinationerna är oändliga, säger hon.

Se och göra

Det finns två områden som Tourism in Skåne vill lyfta fram lite extra och det är mat och dryck respektive outdoor, främst cykling och vandring.

Man behöver inte vara en extrem utomhusmänniska för att bege sig ut på vandring eller ta cykeln för att se sig om i landskapet. Skåne-leden erbjuder över 120 mil vandring i varierad terräng, och för den som föredrar cykling finns till exempel Kattegattleden och Sydostleden. Dessutom finns ett rikt kulturarv att ta del av runt om i Skåne, säger Sara Brynskog.

Under hösten pågår en mängd olika evenemang runt om i Skåne. Upplev välkända äppelmarknaden i Kivik, som i år firar 30-års jubileum, var med i äventyrliga löptävlingen Kullamannen Trail på vackra, vilda Kullaberg vid Mölle, besök en av alla de skördefester som anordnas och njut av de lokala specialiteterna som erbjuds, lyssna på ljuv körsång under de Akademiska kördagarna som anordnas i Lund. Deltar du i Österlenmaran kan du testa hur det känns att springa den klassiska maratondistansen på 42,2 kilometer i mörkret samtidigt som den årliga ljusfesten Österlen Lyser pågår.

 

Av: Gabrielle Vildelin