Aktuellt & utvalt

Av publicerat

Kök med grönt samvete

För dig som vill köpa nytt kök men vara klimatsmart så har Puustelli tagit fram ett köket Miinus, ett riktigt miljövänligt alternativ. Miinus, eller supermiljököket som det också kallas, har en tydligt grön profil genom produktens hela livscykel, från råvaror till transport och montering.

 

Höstdukning

Låg årstiden inspirera dukningen. I Lagerhous nya kollektion Midnight Moonlight bjuds det på naturliga material som linnedukar i dova färger och ljusstakar i oljat trä.

För den rätta känslan kombineras det mustiga med enkla tallrikar i klarglas.

 

Norra Europas bästa pizza

Mitt hjärtat av Stockholm på Sveavägen 46 hittar vi Giro Pizzeria Napoletana, en pizzeria som ligger på 5-i-topplistan över norra Europas bästa pizzerior. Inspirationen är napolitansk och råvarorna är noga utvalda såsom tomater från San Marzono och mozarella fior di latte, en färskost gjord på komjölk.

 

Foto: Charli Ljung

Loreen är tillbaka

Det har nu gått fem år sedan Loreen tog hela Europa med storm och vann melodifestivalen med bidraget “Euphoria”, 2012. Sedan dess har hon bara släppt ett fåtal låtar men i november kommer hon nu ut med ett helt nytt album.

Grönaste laddhybriden

Den tyska bilistorganisationen ADAC(General German Automobil Club) har genomfört ett test för att jämföra olika laddhybrider och se hur miljövänliga de är. Toyota Prius Plug-in Hybrid var den enda laddhybriden som fick högsta betyg.

Bilen kan till och med fås med ett solpaneltak som laddar hybridbatteriet och på så sätt kan förlänga räckvidden på ren el med upp till 5 kilometer per dag. Biljätten Toyota har en vision om att med hjälp av olika hybrid-tekniker minska koldioxidutsläppen med 90 procent till år 2050.

 Foto: ”Misty Landscape Blue” från senaste kollektionen Haphazard Places.

Beklädda väggar

Tapetföretaget Photowall presenterar i höst en serie tapeter från den sydafrikanska design studion Lemon. Kollektionen heter Haphazard Places och består av 13 fristående tapetmönster, alla inspirerade av detaljer ur vardagslivet. Lemon har i skapandet av kollektionen använt en slumpmässig process där man inspirerats av allt från en pappersbit på marken till en klottertext på en vägg i centrala Johannesburg.

 

– Vår bästa design kommer från spontana ögonblick av inspiration och när vi letat skönhet i det vardagliga livet, säger Kevin Frankental, design chef för Lemon.

 

Foto: Rafael-Alencar

Sätt färg på Göteborg

Projektet ”Sätt färg på Göteborg” är initierat av branschorganisationen Måleriföretagen med målet att väcka intresse för yrket. Tanken är att bidra till integration, samtidigt som arbetstillfällen skapas.

Under våren har en internationell konsttävling gått av stapeln och 12 vinnare har nu utsetts. Dessa kommer att få sina verk uppmålade på offentliga ytor runt om i Göteborg.

Foto: Asaf Kliger

Årets nya iskalla sviter

Snart börjar nybyggnationen av årets ishotell, ett bygge som kommer att kräva omkring 5 000 ton is frånTorne älv. Hotellet beräknas öppna den 15 december och kommer att erbjuda ett antal unika sviter.

 

Här finns möjlighet att slumra i en hängande installation med total tystnad i sviten ”Hang in There” eller bo i sviten ”Space Room” och inspireras av rymden, sviter skapas av Adrian Bois och Pablo Lopez. Lisa Lindqvist från Storbritannien gjorde sin första svit redan i fjol, i år skapar hon sviten ”Wandering Cloud”.

– Som namnet antyder ska jag skapa en drömlik vision att kliva in i och flyta iväg på, säger Lisa Lindqvist

 

Designad för att hålla

Hos Ikea hittar vi dansk design i kollektionen Ypperlig som lanseras tillsammans med designer paret Hay. Större möbler som stolar, bord och soffa samsas med mindre inredningsdetaljer. Tanken är att det ska vara en tidlös kollektion där produkterna lever ett långt liv i hemmen. Den ikoniska blå eller gula Ikea kassen finns nu i en dansk version undertecknad Hay.

Av: Elina Sandqvist