Niklas Strömstedt – Jag fortsätter att uppfinna mig själv

Av publicerat

Var kommer inspirationen ifrån, och när, vår reporter Monika Agorelius har talat med Niklas Strömstedt om både detta och om gången han var riktigt starstruck.

 

Niklas Strömstedt är utan tvekan en av våra mest folkkära artister. Efter förra årets framgångsrika krogshow Storhetsvansinne är det snart dags för julshowen Ett ljus i mörkret på Grand Hôtel i Stockholm. Premiär 25 november, pågår fram till jul.

– Jag längtar till att få framföra Ett ljus i mörkret på Grand Hôtel! Jag kan dessutom lova att något liknande aldrig tidigare glimmat i Vinterträdgården. Det kommer att bli en sagolik julshow, säger Niklas Strömstedt till INRIKES.

 

Hur kom du på idéen till att göra en julshow?

– Jag har sett några julshower de senaste åren som inte har varit juliga alls. Det har varit julbord men showen i sig har inte haft med julen att göra. Jag ser fram emot att göra en riktig julshow där jag spelar egna jullåtar samt något medley med andras jullåtar. Dessutom kommer jag att spela mina största hits och så kommer jag att prata lite. Vinterträdgården kommer att smyckas med mycket glitter och granar för att skapa en härlig julstämning.

 

Gillar du fortfarande att spela live?

– Jag spelade live hela förra året med min krogshow. Först körde vi hela våren på Hamburger Börs i Stockholm och sedan hela hösten på Trädgår’n i Göteborg. Jag tror att det blev sammanlagt 110 spelningar förra året. Att spela live har alltid varit det roligaste i mitt jobb och det är det fortfarande. Det finns många olika bitar i mitt jobb som jag älskar men om jag var tvungen att välja någonting skulle jag välja att spela live.

Är det bra att spela på bara en plats under en period än att turnera och spela på nya platser kväll efter kväll?

– Ja, det är jätteskönt. Dels för att man kan få allt precis som man vill, med ljud och ljus, scen och så vidare. I somras gjorde jag och GES, alltså Orup, Anders Glennmark och jag, några konserter i slottsruinen i Borgholm, och det var fantastiskt roligt. Istället för att resa runt i landet och spela så lät vi publiken komma till oss. Det fungerade jättebra. När det är konserter i Stockholm är det ett plus att man kan gå hem och sova i sin egen säng efter jobbet.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv?

– Det ser olika ut beroende på var någonstans i en produktion jag befinner mig. I perioder handlar det om att skriva och skapa musik och då sitter jag några timmar varje dag och jobbar med det. När jag spelar på kvällarna så är det ju fokus på bara det. Jag har ett kontor hemma och en liten inspelningsstudio och så arbetar jag även när jag är på vårt lantställe.

 

Vad anser du vara din styrka, vad driver dig framåt?

– Jag har haft en himla tur som alltid fått arbeta med det jag älskar. Musiken driver mig, att fortsätta spela och spela live. Möjligheten att kunna sätta in mina låtarna i både gamla och nya sammanhang gör att jag fortsätter att uppfinna mig själv.

 

Var hämtar du inspiration till ditt låtskrivande?

– Den frågan får jag väldigt ofta och den är otroligt svår att svara på. När jag skriver så sitter jag vid pianot eller med gitarren och håller på och håller på och håller på. Man kan sitta i 20 dagar och inget händer, men så den 21 dagen så kommer det något som är bra. Men hade man inte suttit de första 20 dagarna så hade det inte kommit, så är det bara. Jag vet inte hur mycket av det som händer i mitt liv är inspiration och hur mycket som ‘bara kommer’. Texter kan ju komma från mitt eget liv eller kanske från en film jag sett eller en bok jag läst, eller om något som en kompis som varit med eller kanske något jag hört på bussen. Inspiration kan komma från så många olika håll.

 

Du har gjort mycket TV, som programledare i bland annat Tack för musiken och Tillsammans, ihop med din fru Jenny. Var det en utmaning första gången du jobbade med TV på det sättet eller kom det naturligt?

– Jag tycker om att lära mig nya saker. Jag gillar att prata med folk och ställa frågor. I Tack för musiken, där jag mötte olika svenska låtskrivare och artister, var jag en samtalspartner. I och med att jag också är musiker så blev det ibland ganska nördiga samtal. När det gäller programmen jag gjort tillsammans med med min fru Jenny så är det hon som är journalisten och då är min roll lite annorlunda. För mig handlar programledarskapet om att att vara nyfiken. Jag växte upp i en journalistisk miljö och jag har en slags inbyggd nyfikenhet med mig hemifrån. Jag gillar att lära mig av hur andra tänker och jobbar.

 

Det var ett tag sedan du släppte ett soloalbum, snart tio år sedan. Är det snart dags igen?

– Jag har en del låtar som ligger och väntar. Men tyvärr har det blivit så att intresset för album inte är lika stort nu som tidigare. De flesta i dag lyssnar inte på album så som man gjorde förr. Det är lite synd, för om man som artist och låtskrivare har en tanke med ett album, en slags röd tråd i låtordningen till exempel, så fungerar inte det tänket längre. Jag kommer nog snarare släppa tre, fyra nya låtar samtidigt och så kanske göra samma sak igen ett halvår senare. Då blir det ett album till slut. Men jag kommer att släppa ett par nya låter under hösten, det ska bli roligt.

Lyssnar du mycket på nyskriven musik?

– Min son Simon som är 26 skriver mycket låtar och reser runt i världen och skriver till många olika artister. Det är häftigt och inspirerande att lyssna på vad han gör. Men faktum är att ju äldre man blir desto svårare är det att hänga med. Fördelen med till exempel Spotify är ju att man kan göra helt vansinniga spellistor som innehåller allt från Ramones till Ravel.

 

Vilken var den första plattan du köpte för egna pengar?

– Beatles-singlen Ticket To Ride och den köpte jag i radioaffären i Hagsätra. Jag minns det tydligt! Det finns inget band som betytt så mycket för mig som Beatles, både i mitt liv och i mitt låtskrivande.

 

Har du träffat någon Beatles-medlem?

– Ja, jag träffade Paul McCartney en gång och då blev jag otroligt starstruck. Jag var på Teatergrillen i Stockholm och han var där med sitt sällskap och åt middag. Jag tror att det var 2010 eller 2011 och han skulle ha konsert i Stockholm. När Paul och hans sällskap ätit färdigt och skulle betala så kom han fram till mig och sa ‘hi, how’s the song writing going?’ Jag fattade ingenting, men förstod senare att det måste ha varit någon av svenskarna i sällskapet, kanske någon från hans svenska skivbolag, som hade berättat att jag var låtskrivare och typ ‘du måste gå fram till honom där borta och säga något’. Så då gjorde han det. Jag blev fullständigt skakis och välte ett vinglas när jag ställde mig upp. Vi pratade i två minuter ungefär och jag har aldrig varit så starstruck i hela mitt liv. Att plötsligt stå där och prata med mannen som funnits med i hela min uppväxt – det var otroligt stort.

 

Vad gör du helst en ledig dag?

– Jag är gärna ute på vårt landställe, eller så kanske jag träffar en kompis och spelar golf. Förr spelade jag mycket fotboll men det kan jag inte göra längre, tyvärr, för jag har ont i ett knä. Det är tråkigt och jag saknar fotbollen men det är smällar man får ta, jag fick spela mycket fotboll i mitt liv och det är en av de roligaste saker som finns.

 

Har du någon ouppfylld dröm som du skulle vilja göra i framtiden?

– Jag skulle väldigt gärna vilja göra en musikal. Jag jobbade med den svenska uppsättningen av Mamma Mia!, men jag skulle vilja göra en musikal från början. Men då behöver jag en bra berättelse, men det kanske kommer någon gång i framtiden. När julshowen är klar kommer jag att ägna vintern och våren åt att skriva ny musik, så vi får se vad som händer.

 

NIKLAS STRÖMSTEDT

Yrke: Artist, låtskrivare, programledare.
Ålder: 59 år.
Familj: Hustrun Jenny och barnen Adam och Simon (med Efva Attling), Maja (med Agneta Sjödin) och Jennys tre flickor Kitty, Mika och Vanna.
Bor: I lägenhet på Söder i Stockholm samt sommarställen på Smådalarö och utanför Nyköping.
Aktuell med: Julshowen Ett ljus i mörkret, premiär på Grand Hôtel i Stockholm. Premiär 25 november, pågår fram till jul.

 

Niklas Strömstedt smultronställen 

 

“Kaffe på S:t Paulsgatan i Stockholm. Mitt stamfik där jag alltid hittar någon att prata med. Obs! Ta med cash för de tar inte kort.”

 

“Jag tillbringade många somrar i Halmstad under 1980-talet, det är en fantastisk sommarstad som jag fortfarande gärna återvänder till. Tylösand och Frösakull har underbara stränder och vill man spela golf finns här en av Sveriges finaste banor – den norra banan på Halmstad GK.”

Foto:Henrik Trygg

“Runt Sveriges kust finns det många ljuvliga ställen – inte minst i Halland och Bohuslän. Men Stockholms skärgård har alltid varit min favoritplats och har man tillgång till båt så finns det hur mycket som helst att upptäcka och uppleva. Inte bara på sommaren utan året runt. Jag har haft turen att få vara på Dalarö varje sommar sen jag var sju år.”

 

“Slottsruinen i Borgholm är Sveriges i särklass häftigaste spelplats. Trots att den rymmer nästan 4 500 personer så blir den nästan som en klubb för att inramningen gör att det känns intimt och publiken är nära.”

 

“New York, London och Paris är alltid roliga att komma tillbaka till eftersom jag kan dem ganska bra. Ska för första gången åka till Nashville och jobba nu i höst och jag tror och känner att den staden kommer att bli en favorit.”

Text: Monika Agorelius

Foto: Mattias Edwall