Sveriges vackraste platser

Av publicerat

Vilken plats i Sverige är den vackraste enligt svenskarna själva? Samhällsbarometern, baserad på en undersökning av Sifo visar att det är Stockholms skärgård som toppar listan.

 

Gamla stan i Stockholm tycker vi svenskar är näst bäst.

Gamla stan. Foto:visitstockholm.com

 

Höga kusten, Ångermanland rankas högt upp i undersökningen.

Höga kusten. Foto: hogakusten.com

 

Åtta av tio svenskar tycker att de bor vackert och mest nöjda med sina städer är gotlänningarna och stockholmarna. Minst imponerade av sina städers skönhet är invånarna i Dalarna,  samtidigt landar Siljan på femteplats på listan över Sveriges vackraste plaster.

 

– Det är viktigt att politiker och samhällsbyggare lyssnar på vad svenskarna vill se mer av
i deras städer, både vad gäller funktionalitet men även estetik. Genom att öka invånarnas delaktighet i samhällsplaneringen ökar också förutsättningarna för att de ska trivas bättre. Det är en viktig faktor för att bygga ett trevligt och hållbart samhälle, säger Per-Arne Gustavsson, VD på Projektengagemang.

 

Av:Elina Sandqvist