Ett kontorshus i tiden

Av publicerat

Modern arkitektur, öppna och flexibla arbetsytor samt miljötänkt i minsta detalj. Det är Fabeges nya kontorshus på 40 000 kvadratmeter som ska byggas intill Arenastaden i Solna utanför Stockholm.

 

På uppdrag av Fabege bygger NCC ett stort kontorshus med miljöcertifieringen BREEAM-SE Excellent och får Ica som största hyresgäst. Ica gruppen har nämligen tecknat ett nytt tolvårigt avtal om 23 000 kvadratmeter i Arenastaden – det totala hyresvärdet med parkering väntas bli 68 miljoner kronor årligen. Det nya hyresavtalet är ett så kallat grönt hyresavtal där båda parter har ambitioner att finna resurseffektiva och miljösmarta driftslösningar.

– Vi är verkligen glada över att fortsätta utveckla vår långa och goda relation med Ica. De har varit en viktig och stark profil i Solna Business Park under många år och nu har vi hittat en lösning där Ica:s kontor och varumärke bildar ett välkomnande inslag vid porten till Arenastaden, samtidigt som Ica Maxi butiken med sitt breda serviceutbud blir kvar i Solna Business Park, säger Klaus Hansen Vikström, vd och affärsutvecklingschef Fabege.

 

Ett genomtänkt miljöarbete

Signalen kontorshus miljöcertifiering är den näst högsta nivån i ett av världens mest utbredda miljöcertifieringssystem. Byggnaden bedöms utifrån ett antal kriterier, som till exempel materialval, avfalls- och vattenhantering, inomhusklimat, innovativa tekniska lösningar, byggprocess och drift.

Kontorshusets läge med goda kommunikationer gör det enkelt för människor att välja hållbara transportmedel, vilket också bidrar till certifieringens höga nivå. Att Ica, som prisats för sitt hållbarhetsarbete, väljer att etablera sig här är därför ingen tillfällighet.

 

Byggnaden har ett strategiskt läge i det växande Stockholmsområdet, intill den expansiva Arenastaden och Mall of Scandinavia i Solna. Här har hyresgästerna också nära till naturen i Hagaparken. Kontorshuset blir sju våningar högt och förses med stora glasade fasader. Fastigheten består av tre sammanbundna huskroppar med separata entréer. Mellan husen finns tre glasade ljusgårdar och på taket ligger en stor takterrass. Totalt finns cirka 30 000 kvadratmeter uthyrbar yta i flexibla kontorslokaler. Upp till 2 500 personer kommer arbeta i huset.Under mark skapas ett garageplan med cirka 120 parkeringsplatser. I garageplanet finns cykelparkering med omklädningsrum och duschar. Byggnadsprojektet ska stå inflyttningsklart 2018.